Спільний прес-брифінг керівництва СБУ та Консультативної місії ЄС

Спільний прес-брифінг керівництва СБУ та Консультативної місії ЄС

Укрінформ
23 березня о 12:00 відбувся спільний прес-брифінг керівництва СБУ та Консультативної місії ЄС  на тему: «Шляхом європейських спецслужб:  перший звіт СБУ за європейськими практиками». 

Учасники: Василь Грицак - Голова Служби безпеки України; Жоель Вахтер - в.о. Голови Консультативної місії ЄС. 

Підсумкові матеріали:

Грицак визнав, що деяка інформація про роботу СБУ під час війни на Донбасі не буде оприлюднена ніколи

Деяка інформація про роботу Служби безпеки України під час війни на Донбасі з певних причин не може бути оприлюднена ніколи.

Про це голова Служби безпеки України Василь Грицак сказав, презентуючи в Укрінформі перший звіт СБУ за європейськими практиками.

«За три роки, коли триває війна на Сході України, СБУ провела доволі велику роботу і має хороші результати, але про більшість із них ми зможемо сказати нескоро. А про деякі з них, я думаю, ми не зможемо сказати ніколи», - зазначив Грицак.

Він запевнив у тому, що служба є бойовим підрозділом, до якої навіть європейські спецслужби звертаються заради того, щоб перейняти досвід у протидії методам ведення гібридної війни.

«Ви всі розумієте, наскільки серйозна це проблема не тільки для України, а для багатьох країн світу, а в першу чергу для європейської частини», - сказав керівник СБУ.

Грицак також наголосив, що в своєму звіті СБУ уперше в історії своєї роботи визнала, що має агентуру, як і всі інші нормальні служби. «Свого часу КДБ заперечував наявність агентурного апарату. Але, повірте мені, бо я сам агротурист із доволі великим досвідом, із багатьма тими людьми, які з нами працюють, а це наші оперативні джерела, я готовий піти у розвідку тільки тому, що вони часто ризикують життям набагато більше, ніж деякі наші офіцери», - додав він.

Як зазначила у свою чергу в.о. голови Консультативної місії ЄС Жоель Вахтер, цей річний звіт СБУ може стати гарним прикладом для інших відомств.

За її словами, такі звіти практикуються в країнах ЄС, бо спецслужби стали більш відкритими для суспільства.

Вахтер із задоволенням констатувала, що Служба безпеки України стає відкритішою для суспільства, "часи повної закритості відомства минули, і ми це вітаємо", - відзначила вона.

В.о. голови місії також зауважила, що звіт вийшов і англійською мовою.

Грицак сподівається, що Порошенко найближчим часом підпише проект реформування СБУ

В СБУ розраховують на те, що Президент України Петро Порошенко найближчим часом підпише проект реформування Служби безпеки України.

Про це голова Служби безпеки України Василь Грицак сказав на брифінгу в Укрінформі.

«Підготовлено проект реформування служби безпеки України, який пройшов усі необхідні процедури погодження. І ми сподіваємося, що він найближчим буде підписаний Президентом України, - сказав Грицак.

За його словами, Консультативна місія ЄС допомагала Службі безпеки готувати проект цієї реформи.

«Ми усвідомлюємо необхідність перетворення СБУ на спецслужбу європейського зразка, ми усвідомлюємо, наскільки важливо зберегти баланс. Тобто, ми маємо стати прозорими, спілкуватися із громадським суспільством, бо є частиною його, але при цьому нам важливо не втратити ефективності, не стати слабшими, ніж ми є сьогодні», - підкреслив Грицак.

Як зазначила у свою чергу в.о. голови Консультативної місії ЄС Жоель Вахтер, реформування СБУ нині є надзвичайно актуальним питанням, а місія готова і надалі надавати свою підтримку у проведенні якісних змін. Йдеться про треніги, консультації та іншу допомогу. «ЄС хоче бачити СБУ партнером, якому довіряють європейські спецслужби», - наголосила вона.

Свідки бачили, що склади під Балаклією підпалили з безпілотника - Грицак 

Слідство встановило свідків, котрі бачили, як із безпілотного літального апарата було скинуто засоби, що спричинили детонацію та вибухи на складах 65-го ракетно-артилерійського арсеналу Міноборони поблизу Балаклії.

Про це заявив під час прес-конференції в Укрінформі голова Служби безпеки України Василь Грицак.

“Встановлено свідків, які бачили, як на склади 65-го арсеналу з літального апарату скинули засоби, які ініціювали надалі детонацію та вибухи. Більше сказати не можу, тому що у мене немає дозволу слідчого на розголошення”, - сказав він.

Керівник спецслужби констатував, що система, яка фіксує літальний апарат у небі, не всякий безпілотник може побачити.

"Якщо літальний апарат може 35-40 км пронести ударний засіб, - нехай це буде фосфорний запалювальний предмет чи інше, - є небагато способів запобігти цьому. На жаль, таких засобів не вистачає в нашого війська. Ми бачимо недоліки і прогалини. Те, що ми можемо зробити, ми робимо, але не на все ми можемо впливати", - наголосив Грицак.  

Він також зазначив, що за цим фактом відкрито кримінальне впровадження за статтею диверсія.

Раніше головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що диверсія на артскладах під Балаклією могла бути здійснена за допомогою безпілотного літального апарата.

Як повідомлялося, цієї ночі у м. Балаклія на території військового складу Міністерства оборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. 

За попередніми висновками експертів, причиною пожежі на кількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння поблизу Балаклії став диверсійний акт.

Наразі створено умовну семикілометрову межу зони небезпеки можливого розльоту боєприпасів. Посилено режим прикордонного контролю на південно-східному напрямку.

Із зони ураження навколо артскладів у Балаклії евакуйовано понад 19 тисяч осіб.

Повітряний простір у радіусі 40 кілометрів від місця пожежі на артскладах у Балаклії наразі закрито.

Рух пасажирського транспорту на залізничній станції Балаклія призупинено і організовано за резервною схемою.

СБУ не проводила спецоперацій у районі "Прем'єр Паласу» - Грицак

СБУ не проводила спецоперацію у центрі Києва на перетині вулиці Пушкінської та бульвару Шевченка біля готелю "Прем'єр Палас", де відбулася стрілянина.

Про це голова Служби безпеки України Василь Грицак сказав на брифінгу в Укрінформі.

«СБУ такої спецоперації у районі "Прем'єр Палас" не проводила», - сказав Грицак.

Він визнав, що внаслідок стрілянини там дійсно є загиблі та поранені. На місці трагедії  нині працюють оперативні слідчі Нацполіції та СБУ.

Як раніше повідомляв Укрінформ, сьогодні у центрі Києва на перетині вулиці Пушкінської та бульвару Шевченка біля готелю "Прем'єр Палас" застрелили двох осіб. 

Відео з прес-конференції:

Англійську версію дивіться тут

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-