Українська історія. Документальні факти проти стереотипів

Українська історія. Документальні факти проти стереотипів

Укрінформ
22 березня об 11.00  відбулась прес-конференція на тему: «Від контрпропаганди до історичної просвіти.  Три роки громадського проекту «LIKБЕЗ. Історичний фронт». 

Учасники: Кирило Галушко - координатор проекту; Володимир В’ятрович - голова Українського інституту національної пам’яті; Вахтанг Кіпіані - керівник порталу «Історична правда»; Василь Павлов - головний редактор «Історії українського війська»; учасники проекту LIKБЕЗ.

Довідково. У 2014 році проект починався як інформаційний спротив українських істориків російській пропаганді на історичну тематику. Сьогодні це єдиний загальнонаціональний проект в царині популяризації історії України.  Учасники – провідні історики з кількох міст України. У доробку проекту – сайт likbez.org.ua, 10 томів популярної історії України «Історія без цензури», перша за 80 років «Історія українського війська», публічні лекції по всій країні, просвіта серед військових,  конкурси для молоді, відеопродукція... Рекорди по виданню української історичної науково-популярної літератури з історії України. Мова йтиме про здобутки та перспективи проекту.

Підсумкові матеріали:

"LIKБЕЗ" випустить у 2018-му масштабний проект - "Від Сяну до Дону. Літопис українських земель"  

Громадський проект "LIKБЕЗ. Історичний фронт" готує до видання першу багатотомну регіональну історію України, яку випустить 2018 року.

Про це повідомив координатор проекту Кирило Галушко на прес-конференції в Укрінформі. 

"На наступний рік ми запланували ще один масштабний проект - "Від Сяну до Дону. Літопис українських земель". Це регіональна історія України, яка має на меті в кількох томах показати історію кожного регіону та його роль в утворенні спільної держави, спільної нації. Це дозволить залучити ще більше колег з різних регіонів і сприяти популяризації історії України", - підкреслив Кирило Галушко.

Він зазначив також, що один з наступних етапів роботи "LIKБЕЗу" - сформувати стабільну мережу його філіалів по країні, підтримка локальних регіональних ініціатив, які мають стати надійним каналом постачання такої продукції до тої аудиторії, яка її потребує.

Принагідно Галушко нагадав, що ідея проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт" виникла навесні 2014-го. Відтоді він розвінчує фейки російської пропаганди, у співпраці здійснили 2 масштабних видання - "Історія без цензури" та "Історія українського війська". 

"Після запуску сайту ми розпочали співпрацю з харківським видавництвом "Клуб сімейного дозвілля" і протягом року створили першу за багато років популярну історію України в 10-ти томах - від археології і походження українців до Другої світової війни, - яку писали автори з різних міст України. "Історія без цензури" - це був рекордний за термінами проект, бо ніхто не робив такого за один рік, по-друге, що на кінець року, коли не всі томи ще вийшли, розкуплений наклад становив 120 тисяч примірників. Оскільки книжки мають популярність, в роботу запущено ще кілька видань", - сказав координатор проекту.

Галушко розповів, що починали "LIKБЕЗ" невеликим київським гуртом, в процесі роботи до нього приєдналися як автори статей і книжок більше 50-ти колег з різних міст України.

"Ми можемо сміливо говорити, що "LIKБЕЗ. Історичний фронт" є єдиним загальнонаціональним громадським проектом з популяризації історії України. Багато колег їздять з лекціями, беруть участь у волонтерському русі, співпрацюють з військовими і займаються просвітою. Але нам хотілося б, щоб таких проектів було багато, щоб вдалося вивести це на загальнонаціональний системний рівень", - зазначив він. 

За словами історика, "LIKБЕЗ. Історичний фронт" протягом існування розвінчав багато різних фейків і пропагандистських міфів. На його сайті є постійні теми - як походження українців, хто такі спадкоємці Русі, чи було возз'єднання ХVІІ ст., хто такі бандерівці і колабораціоністи, - а також розділ "Актуально", де зібрано міфи і фейки, які пов'язані з Кримом, Донбасом, Півднем та Сходом України. Цим джерелом активно послуговуються журналісти, бійці інтернет-фронтів, ідеологічних та історичних диспутів.

"Ми надаємо надійний фактаж, який дозволяє орієнтуватися в складних історичних темах. За цей фактаж відповідають наші автори своєю фаховою репутацією. Проект об'єднує істориків з Інституту історії України Національної академії наук України, історичного факультету Київського національного університету ім.Т.Шевченка, Українського інституту національної пам'яті, інших вишів та історико-культурних установ - від Львова до Харкова та Одеси", - поінформував Галушко. 

На День Києва у столиці наживо покажуть ретроспективу воєнної історії України - проект "LIKБЕЗ"

Святкування Дня Києва включатиме показ ретроспективи воєнної історії України в Національному музеї історії України.

Про це повідомив координатор проекту "LIKБЕЗ. Уроки історії" Кирило Галушко на прес-конференції в Укрінформі. 

"Півтора року тому ми почали співпрацю з Національним музеєм історії України, де щотижня читаємо історичні лекції на різні цікаві теми. Зрештою почали збирати аншлаги і постійну публіку... Ми хотіли візуалізувати воєнну історію України, залучивши до цього рух воєнно-історичної реконструції, який за 25 років незалежності дав чимало справжніх фахівців з історії зброї, костюма. Вони також з минулої осені провели в Національному музеї історії України декілька лекцій-презентацій певних воєнно-історичних періодів. На День Києва в садибі Національного музею історії України всі наші найкращі лекції-презентації будуть повторені на невеликому воєнно-історичному фестивалі. З боку реконструкторів це представлятиме Історичний фестиваль "Цивілізація". Це буде невелика ретроспектива воєнної історії України наживо", - сказав Кирило Галушко.                   

Він додав: оскільки наша країна воює, то історикам варто показати те, що вони добре знають - це українську військову історію, з якою наше суспільство і самі військові дуже мало знайомі.

Галушко також зазначив, що проект виїжджає з відкритими лекціями по різних обласних центрах. 

"Ми хочемо показати, що історик сьогодні має бути публічною людиною, спілкуватися з людьми. Ми хочемо поширювати культуру споживання публічної історії і сподіваємося, що це досягне свого успіху", - підкреслив координатор проекту.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-