Трудові права. У який спосіб відстоювати?

Трудові права. У який спосіб відстоювати?

Укрінформ
22 березня о 17.00 відбулась дискусія на тему: “Чи можливі в Україні страйки?”. 

Організатори: Регіональний офіс Фонду ім. Фрідріха Еберта “Діалог Східна Європа” та Федерація професійних спілок України.

Учасники: Дмитро Лях - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Андрій Макаренко - координатор програми "Діалог громадянського суспільства" Регіонального офісу Фонду ім. Фрідріха Еберта "Діалог Східна Європа"; Григорій Осовий - голова Федерації профспілок України; Олександр Шубін - заступник Голови ФПУ, модератор; Михайло Волинець - голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників України; Сергій Каплін - народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення; Георгій Сандул - юрист Громадської організації "Трудові ініціативи". 

Підсумкові матеріали:

Низька кількість страйків в Україні зумовлена недосконалим законодавством - голова ФПУ Осовий

В Україні захист трудових прав шляхом проведення страйків майже не використовується. Здебільшого це через недосконалість законодавства.

Про це сказав під час дискусії в Укрінформі голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. 

"Профспілки недостатньо застосовують страйки для вирішення трудових спорів. Причин для цього є чимало, зокрема вони полягають у недосконалому законодавстві, що так забюрократизувало процедури, що на етапі до страйку має пройти як мінімум 40-50 днів, в той час як проблема є архіважливою і потребує негайного реагування і вирішення", - зазначив Осовий.

За його словами, в законодавчій площині треба розмежувати страйки за правами і за інтересами.

"Страйки у зв'язку з порушенням прав повинні мати швидку процедуру розгляду, реагування на явище. А якщо страйк відбувається за підстав врахування інтересів, тут є час для того, щоб провести дискусії", - вважає Осовий.

Він принагідно зазначив, що Федерація профспілок України підготувала відповідний законопроект, він переданий народному депутату Сергію Капліну. Один з аспектів цього законопроекту - скасування заборони страйків у 18-ти законах України.

Другий аспект цієї проблеми, зазначив голова ФПУ, це готовність чи неготовність самих працівників і професійних спілок вийти на страйк - як вкрай необхідну форму захисту прав та інтересів працівників. 

"Вчора ми отримали результати соціологічного опитування, яке провів Інститут соціології Національної академії наук України. Опитано 1800 працівників індустріального сектора. За його результатами, на наявність трудових конфліктів вказав лише кожен 5-ий працівник. Проте лише в одному випадку з 10-ти трудові конфлікти закінчилися задоволенням вимог працівників - тобто 90% таких конфліктів не були результативними. Це говорить про те, що механізми, які прописані в законодавстві, не можуть ефективно розв'язати колективний трудовий конфлікт", - зазначив Осовий.

Щодо обстоювання своїх прав, то, згідно з даними  опитування, кожний 3-ій обурюється тим, що порушуються його права, але боїться за них боротися. Кожний другий - 47% - змушений терпіти, бо не бачить можливості захистити свої права. І лише кожен 10-ий - або 12% - обстоює свої права всіма доступними засобами.

"Коли ми подивимося на статистику страйкової боротьби і конфліктів у нашій країні, то ми бачимо, що за останні 3 роки було всього 43 страйки, причому абсолютна більшість з них - 30 - це страйки шахтарів, які безкомпромісно борються за свої права, хоч не завжди їм вдається досягти результату", - сказав Осовий.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-