Соцдопомога: кому потрібна і хто її отримує

Соцдопомога: кому потрібна і хто її отримує

Укрінформ
13 березня 2017 року о 10:00 відбулася друга дискусія у форматі Smart Talk на тему: "Пільги, виплати, субсидії". 

Організатори: Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) та УКРІНФОРМ за інформаційної підтримки газети «День».

Учасники: Маріанна Онуфрик - керівник суспільних програм ІСЕД; Наталія Веселова - народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення; Анатолій Клименко - директор Департаменту обміну інформації та верифікації виплат Міністерства фінансів України; Віталій Музиченко - директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України; Лілія Бородуліна - виконавчий директор консорціуму «АСТЕК»;  Микола Давидюк - відомий блогер і політичний аналітик.

Обговорювалися питання:

- Чому в Україні соцвиплат більше, ніж всього населення?

- Чи ефективно держава витрачає сотні мільярдів гривень щороку?

- Яким чином отримують соцдопомогу багатії?

- Хто та як перевіряє справедливість її нарахування?

- Чому дедалі частіше політики говорять, що пільги необхідно скасувати або замінити виплатою грошей «на руки»?

Підсумкові матеріали:

Порядок монетизації деяких видів пільг буде розроблено до липня — Мінсоцполітики

В Україні вже є закон, який дозволяє монетизувати окремі пільги, проте для його впровадження ще потрібно розробити відповідний Порядок нарахувань і виплат та знайти необхідні кошти.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповів директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко.

“На сьогодні вже є прийнятий закон України № 1774 від 6 грудня 2016 року, який дає можливість Кабінету міністрів певні види пільг певним категоріям надавати у грошовому вигляді. Тобто зараз уже йде питання в площині технічної реалізації того, щоб визначити порядок відповідної монетизації, розміри і категорії, які монетизовуватимуться”, - сказав він.

За його словами, зазначений закон дозволяє монетизувати не всі пільги, якими наразі користуються українці, а лише деякі їх види.

Музиченко також поінформував, що відповідний Порядок монетизації цих пільг уже розробляється, й, на його думку, робота над ним буде завершена у другому кварталі цього року.

“Ми плануємо це зробити протягом другого кварталу, щоб до 1 липня 2017 року мати вже відповідний Порядок”, - зауважив він.

При цьому директор департаменту Мінсоцполітики підкреслив, що головне в питанні монетизації пільг — це знайти кошти, яких потрібно “мільярди гривень”.

У свою чергу, керівник суспільних програм Інституту суспільно-економічних досліджень Маріанна Онуфрик повідомила, що загалом в Україні більше 10 млн громадян отримують пільги, “тобто більше чверті населення”.

“Загалом обліковується Мінсоцполітики більше 18 млн (пільговиків — ред.), тому що одна людина може претендувати на кілька видів пільг”, - зазначила вона, додавши, що також існують інші виплати у вигляді субсидій на ЖКП, допомоги переселенцям, малозабезпеченим сім’ям та ін.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-