Фермерське життя полегшиться: своє плече підставляє  держава

Фермерське життя полегшиться: своє плече підставляє держава

Укрінформ
9 березня  о 12.00 відбувся “круглий стіл” на тему:  "Держава та сільгоспвиробники: що потрібно українському фермеру?"

Організатори: Міністерство аграрної політики та продовольства України, Державна продовольчо-зернова корпорація України.

Учасники: Наталія Чернюк – заступник директора департаменту стратегії та економічного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України; Геннадій Новіков – голова ГО «Аграрний союз України»; Микола Стрижак - віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України; Віталій Шулежко – заступник голови правління ПАТ «ДПЗКУ»; Наталія Головань – начальник відділу форвардних закупівель ПАТ «ДПЗКУ»; Наталія Тоцька – співвласник групи підприємств ТОВ "БОБРИК", ТОВ "АРМІЙСЬКЕ", ПП "РУСАНІВСЬКЕ",  ТОВ "ЗАВОРОТИЧІ", ТОВ "ВОЙТІВСЬКЕ"  (Київська та Чернігівська області); Іван Марченко – керівник ТОВ "ДОВІРА-ІНВЕСТ 2011",  ФГ "ПОДІЛЛЯ-ІНВЕСТ" (Сумська область); Ян Янчевський - ФГ «Ян АГРО».

Модератор: Юлія Романська - начальник управління комунікацій ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України".

Обговорювалися питання:

- Ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України, спрямовані на розширення державної підтримки українських фермерів.

- Закупівельні програми ДПЗКУ як інструмент підтримки сільгоспвиробників.

- Успішний досвід співпраці фермерів і ДПЗКУ.

Довідково. Державна продовольчо-зернова корпорація України як представник держави на українському зерновому ринку спрямувала свою роботу на посилення прямої співпраці з дрібними та середніми сільгоспвиробниками. Як повідомляв в. о. голови Правління ПАТ «ДПЗКУ» Олександр Григорович, минулого року частка фермерів у структурі закупівель ДПЗКУ становила близько 60%. Це у три рази більше, ніж у 2015 році, коли їх частка становила лише 21%.

Політика ДПЗКУ сьогодні будується на плідній співпраці з сільгоспвиробниками. Головна мета – підтримати виробників з боку держави та надати їм можливість доступу до розгалуженої інфраструктури елеваторних потужностей ДПЗКУ на взаємовигідних умовах. Свідченням розширення такої взаємодії стало підписання у грудні минулого року Меморандуму про співпрацю з Аграрним Союзом України.

Підсумкові матеріали:

ДПЗКУ назвала попередню вартість зерна за програмою весняного форварду 2017 року

ПАТ "ДПЗКУ" визначила розмір попереднього авансування за зерно ярих культур: пшеницю, ямінь, кукурудзу і сою, за весняною форвардною програмою 2017 року.

Про це повідомила начальник відділу форвардних закупівель ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" Наталія Головань, під час круглого столу в Укрінформі 9 березня 2017 року.

"Чекаємо початку вегетації, коли ми зможемо оглянути озимі культури, пшеницю та ячмінь, і будемо укладати договори на пшеницю, ячмінь. Що стосується ярих культур, то після того, як підуть перші листочки, підуть всходи, ми також зможемо оглянути посіви і укласти договори на пшеницю, ячмінь, кукурудзу і сою. Попередня оплата авансування за пшеницю ячмінь і кукурудзу складатиме 2580 за одну тонну по весняному форварду, за сою 4980 (за тонну-авт)", - заявила Наталія Головань.

Вона додала, що остаточний розрахунок за зерно буде здійснюватися на день поставки товару по ринковій ціні того ж дня.

Нагадаємо, що наприкінці січня ПАТ "ДПЗКУ" повідомила про початок весняної форвардної програми. В рамках якої корпорація купує ярі культури майбутнього врожаю: пшеницю, ямінь, кукурудзу і сою. В 2017 ДПЗКУ планує закупити 550 тисяч т ярих культур за весняною форвардною програмою.

Реформування системи державної підтримки є одним з головних напрямків стратегії мінагрополітики, - Наталія Чернюк

Реформа держпідтримки аграріїв в Україна є одним з важливих напрямків стретегії розвитку агропромислового комплексу Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Про це заявила заступник директора департаменту стратегії та економічного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України, начальник відділу моніторингу, економічного аналізу та аграрної статистики Наталія Чернюк під час круглого столу в Укрінформі 9 березня 2017 року.

"В Мінагрополітики створено стратегію розвитку аграрного сектору на середньострокову перспективу. Крім того затверджено стратегічний план, і одним з головних напрямків є реформування системи державної підтримки. Розроблено проект закону про стимулювання розвитку аграрного комплексу, який регулює відносини, пов'язані з реалізацією державної політики, розвитком агропромислового комплексу, стимулюванням виробництва сільськогосподарської продукції, створенням сприятливих умов для суб'єктів різних форм господарювання, в тому числі і малих сільськогосподарських виробників," - повідомила Наталія Чернюк.

Вона додала, що у 2017 році виділено 5,4 млрд гривень з бюджету на програму підтримки АПК в Україні. У поточному році виділено 300 млн грн на здешевлення кредитів для аграріїв. Для надання кредитів фермерським господарствам виділено 65 млн грн. Цьогоріч мінагрополітики надасть 75 млн гривень на закладання молодих садів та ягідників. Більше півмільйона гривень передбачено на часткову компенсацію вартості українського сільськогосподарської техніки. А також 170 млн гривень на підтримку тваринництва в Україні.

Нагадаємо, що у 2016 році Верховна Рада України ухвалила бюджет України, в якому передбачено, що розмір дотацій аграріям складає 1% від виробленої ними продукції.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-