Колегіальна дискусія із захисту прав та свобод

Колегіальна дискусія із захисту прав та свобод

Укрінформ
7 березня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Права людини в судовому процесі: справа про екстрадицію Акбара Абдуллаєва".

Організатор: «ІНСТИТУТ ДИПЛОМАТІЇ та МІЖНАРОДНОГО ПАРТНЕРСТВА» спільно з юридичною компанією Oliver Wallasch Fachanwalt fur Strafrecht (Німеччина).

Учасники: Олівер Уоллеш  - адвокат, що спеціалізується в галузі кримінального права і в галузі прав людини (Уоллеш і Кох, Франкфурт, Німеччина); Бен Емерсон - британський адвокат, що спеціалізується на європейському праві в галузі прав людини, міжнародного публічного права і міжнародного кримінального права (Матрикс Чемберс, Лондон, Велика Британія); Олександр Федоренко - адвокат; Маркіян Галабала - кандидат наук, відомий український адвокат представляє адвокатську контору в Києві.

 Обговорювалися питання:

- чи порушила узбецька влада систему червоних бюлетенів Інтерполу;

-процедура екстрадиції між Україною та Узбекистаном у світлі Європейської конвенції з прав людини;

-процедура надання політичного притулку в світлі Женевської конвенції.

Підсумкові матеріали:

Запит Ташкента на екстрадицію з України родича покійного президента Узбекистану незаконний - захист

Захист Акбара Абдуллаєва - племінника дружини покійного президента Узбекистану Іслама Карімова - вважає незаконним запит узбецької влади на його екстрадицію з України.

Про це адвокати заявили на прес-конференції в Укрінформі.

"Те, що впадає в очі і ставить під сумнів, що питання про видачу чи невидачу Акбара Абдуллаєва Республіці Узбекистан лежить виключно в правовій площині. І це є основні ризики, з якими стикається сторона захисту, на жаль... На підставі сфальсифікованої кримінальної справи Республіка Узбекистан вимагає видачі Україною Акбара Абдуллаєва", - наголосив адвокат Маркіян Галабала.

За його словами, це порушує основні зобов'язання України про недопущення до притягнення до відповідальності двічі за одне й те ж, оскільки в Узбекистані Абдуллаєва вже було засуджено.

Крім того, адвокат зауважив, що Абдуллаєв приїхав до України "асолютно добровільно, законно", тобто, не переховується.

"Його (Абдуллаєва - ред.) наміром було приїхати до України для того, щоб Україна дозволила йому жити тут", - зазначив адвокат Олівер Уоллеш (Німеччина).

Він додав, що прибуття Абдуллаєва саме до України не пов'язане з бізнесом.

Крім того, на переконання адвоката, його підзахисний стверджує, що в Узбекистані в разі екстрадиції його буде вбито.

Захист стверджує, що процедура видачі Абдуллаєва передусім передбачає Європейську конвенцію про права людини, але не Мінську конвенцію. Заарештований в Україні Абдуллаєв, за словами адвокатів, на батьківщині піддавався жорстоким тортурам в ході кримінального провадження проти нього, отже, запит про його екстрадицію є незаконним у світлі Конвенції.

Як повідомлялося, 19 січня цього року в Києві за клопотанням прокуратури суд арештував громадянина Республіки Узбекистан, який перебував у міжнародному розшуку за багатомільярдні фінансові махінації. Іноземець, ім'я якого в прокуратурі не назвали, був затриманий працівниками Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» Державної прикордонної служби України. При собі чоловік мав паспорт громадянина Домініканської Республіки та Республіки Узбекистан.

Згідно з обліками Генерального секретаріату Інтерполу вказаний громадянин знаходиться у міжнародному розшуку за підозрою у привласненні коштів у розмірі понад 91 млн доларів США, укритті іноземної валюти на суму близько 200 млн доларів США та 271 тис. 602 євро, легалізації доходів, отриманих у результаті злочинної діяльності на суму 77,4 млн швейцарських франків та 200 тис. латвійських лат, а також службовому підробленні.

Наразі очікується запит від компетентних органів Республіки Узбекистан про видачу зловмисника для притягнення його до кримінальної відповідальності.

Відео з прес-конференції:

Англійською мовою дивіться тут

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-