Три роки спротиву

Три роки спротиву

Укрінформ
6 березня об 11.00   відбулася панельна дискусія на тему: "Три роки спротиву російській окупації Донбасу".

Організатор: аналітичний центр «Фабрика думки «Донбас» та Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Еміне Джапарова - перший заступник Міністра інформаційної політики України; Дмитро Ткаченко – радник Міністра інформаційної політики України з питань інформаційної реінтеграції Донбасу та керівник аналітичного центру «Фабрика думки «Донбас»; Олексій Мацука – директор громадської організації «Донецький інститут інформації»; Тетяна Дурнєва - директор ГО "Група Впливу", консультант з питань ВПО Інституту суспільно-економічних досліджень; Сергій Гармаш – головний редактор інформаційної агенції «ОстроВ»; Марія Золкіна – політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Роман Шутов  – програмний директор громадської організації «Телекритика», експерт з моніторингу російської пропаганди; Володимир Кипень – голова Інституту соціальних досліджень і політичного аналізу; Олег Саакян – політолог; Богдан Чабан - громадський активіст; Костянтин Батозький - радник голови Донецької ОДА у 2014 році; Єгор Фірсов - народний депутат України VIІ – VIІI скликання; Микола Якубович - координатор самооборони Майдану в Донецькій області у 2014 році.

Обговорювалися питання:

 Спогади учасників подій навесні 2014 року та аналіз початку гібридної війни;

 Протидія інформаційній агресії Росії з боку української влади та громадянського суспільства;

 Плани з деокупації та реінтеграції Донеччини та Луганщини.

Довідково. «Фабрика думки Донбас» є незалежним аналітичним центром, який займається розробкою та проведенням аналітичних досліджень, а також реалізацією проектів зі сприяння інформаційній деокупації, реінтеграції та розвитку Донбасу у сферах комунікації, миротворення, демократії, культури та урбаністики. Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/thinktankdonbas/

Підсумкові матеріали:

Самі дискусії про опір деморалізують російського окупанта - Джапарова

В українському суспільстві потрібно порушувати та активувати дискусії про опір російським окупантам в Криму та на Донбасі.

Про це заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова під час панельної дискусії в Укрінформі на тему "Три роки спротиву російській окупації Донбасу".

“Чому важливо говорити про опір? Хоча комусь ці дискусії можуть здаватися порожніми. По-перше, це - сильна  позиція. По-друге, це - те, що не дозволило РФ створити міф про стовідсоткове радісне і щасливе сприйняття населенням Росії і не дозволяє зараз створювати нові міфи, як нібито ці території є якоюсь п’ятою колоною РФ. Крім того, це деморалізує окупанта”, - сказала вона.

За словами Джапарової, коли час від часу на тимчасово окупованих територіях з’являються українські прапори, то це не дозволяє тим же російським дипломатам брехати на різних міжнародних майданчиках про Україну - мовляв,  “громадянська  війна”, “захист громадян РФ”, “референдум”.   

Перший заступник глави МІП наголосила, що проукраїнські мітинги в Криму та на Донбасі  зимою-весною 2014 року не дали Росії підстав говорити про те, що нібито її усі чекали на цих територіях. Наразі ж РФ намагається придушити будь-які спроби прояву українськості в окупованому Криму, додала  Джапарова.

У березні 2014 у Донецьку на проукраїнські мітинги виходило в кілька тисяч людей більше, ніж на проросійські - політолог

В Донецьку 4-5 березня 2014 року на мітинги в підтримку єдиної України виходило в кілька тисяч людей більше, аніж на проросійські.

Про це розповів політолог, учасник проукраїнських акцій в Донецьку 2014 року Олег Саакян під час панельної дискусії "Три роки спротиву російській окупації Донбасу" в Укрінформі.

“На час, коли 4-го березня (2014 року — ред.) вийшли 2,5 тисячі людей на проукраїнський мітинг, весь проросійський шабаш складав максимум декілька сотень людей, але вони були підтримувані місцевою елітою, запроданською фактично на той момент міліцією. 5-го березня близько 10 тисяч патріотів України вийшли з прапорами на центральну площу Донецька..., а з іншого боку площі стояли 3-3,5 тисячі, звезені з усієї області”, - сказав Саакян.

Крім того, за його словами, у ті дні було помічено понад 20 автобусів, якими людей на проросійські мітинги привозили з РФ.

Активіст нагадав, що у Донецьку також був свій Євромайдан, участь у якому брали від кількох десятків до кількох сотень людей.

У свою чергу, інша учасниця проукраїнських акцій у Донецьку 2014-го року, консультант з питань ВПО Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяна Дурнєва зазначила, що в місті було складно знайти магазини, де б продавали українську символіку і національні стяги.

“На той час у Донецьку українська символіка продавалася виключно у спортивних магазинах. Був магазин українських сувенірів, але там можна було купити дуже дорого прапор, а у спортивних магазинах залишалися ще прапорці з Євро-2012. Після першого проукраїнського мітингу в жодному магазині вже неможливо було купити прапор”, - зауважила вона.

Дурнєва також додала, що було відкрито підпільний цех з пошиття українських прапорів, які роздавали не лише в Донецьку, а й розвозили в інші міста регіону.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-