Жіночі перспективи на ринку праці

Жіночі перспективи на ринку праці

Укрінформ
6 березня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: “Жінки і гендерна дискримінація на ринку праці України”.

Організатор: Work.ua

Спікер: Сергій Марченко, директор з розвитку Work.ua

Довідково. Минулого року на Work.ua вакансії розмістили понад 155 тисяч працедавців. Відзначимо, що зростання ринку праці триває. Перші місяці 2017 року позначені високою активністю працедавців. Кількість робочих місць в Україні збільшується.

Коротко. В Україні жінки заробляють менше за чоловіків, хоча працюють не менше, а іноді й більше. Чому так відбувається? Ми проаналізували скільки хочуть заробляти жінки і чоловіки, які претендують на одні й ті само вакансії, і отримали статистику, яка дає змогу відповісти на це запитання.

Напередодні 8 Березня Work.ua опитав працедавців, аби з’ясувати, чому так і наскільки вони готові наймати жінок, як оцінюють їх ефективність. Паралельно опитали і самих жінок, чи часто вони стикалися з дискримінацією на ринку праці? І хоч у цілому Україна вписується у сучасні тренди боротьби з гендерною дискримінацією, має водночас і певні відмінності. Про них, зростання зарплат і активності працедавців на початку року йтиметься під час заходу.

Підсумкові матеріали:

Тільки 14% жінок в Україні готові боротися з гендерною дискримінацією - опитування

Хоч частина жінок в Україні зазнає гендерної дискримінації, лише 14% з них готові до боротьби проти такого явища.

Про це повідомив директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко на прес-конференції в Укрінформі.  

"Більшість опитаних - майже 40% - вважають, що гендерна дискримінація в Україні не поширена, вони з цим не стикалися. 15% стикалися при прийомі на роботу. У стосунках з начальником - 14%. В дотриманні прав вагітних і працюючих матерів - майже 13%. Далі в рейтингу - прояви дискримінації в оплаті праці. Жінки заробляють суттєво менше, ніж чоловіки, але тільки 8,6% вважають це серйозним проявом дискримінації. У стосунках з колегами по роботі дискримінацію відчували 6,5% опитаних", - поінформував Марченко.

Водночас, зазначив він, відповідно до опитування, половину жінок проблема боротьби з дискримінацією не хвилює, вони вважають, що це нормально. 19% вважають, що боротися марно. 13% сказали, що їм важко відповісти. 7% вважають, що вони мають об'єднуватися з колегами по роботі і захищати свої права. Ще 7% вважають, що вони готові відстоювати свої права на мітингах, акціях протесту. Тож, на жаль, тільки 14% жінок готові до активних дій для того, щоб запобігти проявам гендерної дискримінації.  

"Багато жінок в Україні відчувають гендерну нерівність, але бояться задавати запитання про неї. Можливо, результати дослідження дадуть їм інформацію, що вони не одні. Якщо у них є приклади гендерної дискримінації на роботі, то це стане поштовхом, щоб вони боролися за свої права. Те, що всього 14% жінок готові активно боротися за свої права, з одного боку позитивно і говорить про те, що в Україні немає великих проблем з гендерною дискримінацією. З другого боку, це свідчить, що не так багато людей, які готові говорити вголос про свої проблеми", - сказав Марченко.

Ринок праці в Україні продовжує зростати - директор з розвитку Work.ua

Зростання ринку праці в Україні цього року триває. Перші місяці 2017-го позначені високою активністю працедавців і кількість робочих місць в Україні збільшується.

Про це повідомив директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко на прес-конференції в Укрінформі.  

"Торік ринок праці зростав і в середньому вакансій розміщувалося на 62% більше, ніж у 2015-му. В цьому році ринок праці продовжує зростати. З початку 2017-го роботодавці розміщували значно більше вакансій, ніж в минулому, рекордному для ринку праці році. В січні вакансій було 58 тисяч, що на 43% більше, ніж у січні 2016-го, у лютому ринок показав 37% зростання, в березні - 28%", - сказав Марченко.

Водночас він зазначив, що минулого року сайт Work.ua відвідало 28 млн людей, кількість переглядів - 159 млн, користувачі переглянули більше 1 млрд сторінок.

"У зростанні ринку за категоріями першість, як і торік, тримають виробництво і робітничі спеціальності, а також будівництво і архітектура - базові галузі економіки і їх зростання дозволяє сподіватися на те, що економічне зростання в Україні надовго, також серед лідерів - логістика, транспорт, сфера обслуговування", - розповів Марченко.

За його словами, ринки, які на початку цього року зростають гірше, - це маркетинг, продажі і закупівлі, ІТ-бізнес, нерухомість і страхування (всього 2% зростання).

"ІТ-бізнес в Україні давно став одним із флагманів індустрії. ІТ-шники приносять в Україну багато валюти, бо працюють на зовнішніх ринках. Я можу пов'язати відносно невеликий відсоток приросту в ІТ з тим, що він не зовсім український. ІТ-шники працюють на глобальному ринку, а він менше зазнає різних коливань, ринок ІТ фактично не падав у 2014-15 роках і нині він відповідно не так швидко зростає, як все решта, що суттєво упало в 2014 році, після початку російської агресії на Донбасі", - зазначив представник Work.ua.

Він також поінформував, що середня заробітна плата зростає не так швидко, як кількість вакансій, але досить динамічно.

"Порівняно з минулим роком вона зросла - в січні на 20%, в лютому на 19%, у березні на 20%. Зараз середня зарплата, яку пропонують працедавці Work.ua для тих, хто шукає роботу, становить 7.685 грн по всій Україні. При цьому в Києві заробляють найбільше - 8.471 грн, за ним Одеса - 7.915 (вона влітку наздоганяє і переганяє Київ), Харків - 7.451, Львів - 7.215, Дніпро - 7.048", - уточнив Марченко.

Українки заробляють менше, ніж чоловіки, і менше претендують на керівні посади - опитування

Жінки в Україні заробляють менше, ніж чоловіки, і менше претендують на керівні посади.

Про це повідомив директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко на прес-конференції в Укрінформі.  

"Коли ми проаналізували резюме, - а на Work.ua нині понад 1,8 млн резюме українців, - виявилось, що жінки більш освічені, 48% жінок мають вищу освіту, і на 2% менше у чоловіків - 46%. Проте на керівні посади частіше претендують чоловіки - 60% чоловіків проти 40% жінок", - сказав Марченко.

Водночас він зазначив, що багато в чому жінки самі винні в тому, що заробляють менше.

"На жаль, не всі жінки оцінюють себе і свої навички адекватно і часто просять менше, ніж за таку ж роботу просять чоловіки. Жінки в середньому на 27% просять менше, ніж чоловіки, тобто більш ніж на чверть", - уточнив Марченко.

У списку популярних посад, на яких жінки отримують менше чоловіків: серед менеджерів по продажах - на 26% менше, директори - на 37%, начальники відділів - на 30%, бухгалтери - на 20%, навіть касири-жінки чомусь заробляють менше - 16,7%, дизайнери - на 24%, програмісти - на 41% тощо.

Є професії, в яких чоловіки заробляють набагато більше жінок. Це акушери-чоловіки, що заробляють майже втричі більше - різниця в 182%; в понад два рази більше зарплата у чоловіків - тренерів по фітнесу, сортувальників; менше отримують жінки - менеджери по маркетингу, аніматори, топ-менеджери, геодезисти, інженери-механіки, будівельники.

"Але є професії, де жінки заробляють більше за чоловіків. І на першому місці - жінки - помічники депутата, які просять на 84% більше заробітку, ніж чоловіки. Також в топ - кранівники, помічники по господарству, асистенти керівника, картографи, помічники нотаріуса, SEO-оптимізатор, SMM-спеціаліст, категорійний менеджер, завідуючий аптекою", - розповів представник Work.ua.

Він поінформував, що жінки в Україні найчастіше претендують на такі керівні посади, як адміністратор - близько 24 тис., начальник відділу - понад 4 300, HR-менеджер - близько 4 тис., директор - близько 3 200 та керівник - близько 1 500. Також багато жінок в журналістиці - на 6-му місці вакансій редактори - 967. Далі менеджери проектів, фінансові директори, супервайзери, заступники директора.

Марченко також зазначив, що є простий спосіб отримувати більшу заробітну плату: дуже важливо на етапі пошуку роботи - а заробітна плата визначається саме на цьому етапі, дуже рідко в процесі роботи вона суттєво зростає - мати не один варіант працевлаштування, а кілька.

"Ті приклади успішного працевлаштування. про які говорять наші клієнти, свідчать про те, що фінансового успіху частіше всього досягають ті, хто має не одну, а 5-6 і більше пропозицій про роботу. Коли пропозицій про роботу більше, ти можеш ставити свої умови роботодавцям. І дуже тяжко ставити вимоги, коли ти маєш одну пропозицію, тобі елементарно страшно, що тебе можуть просто не взяти на цю роботу. Але якщо ти активно шукаєш роботу, то за кілька тижнів тебе запросять на десяток інтерв'ю. З них буде 3-4 варіанти, з яких можна вибирати. А отже, можна домовлятися про більшу заробітну плату, ніж та, на яку розраховував. Роботодавці часто збільшують заробітну платню. І та цифра, яка стоїть у вакансії, на яку ви відгукнулися, дуже часто не є фінальною. Я би рекомендував жінкам користуватися цим", - порадив Марченко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-