Новий освітній онлайн курс

Новий освітній онлайн курс

Укрінформ
1 березня о 12:00 відбулася прес-конференція на тему: “Проблеми у сфері доступу до публічної інформації і як новий он-лайн курс допоможе їх розв’язати”.

Захід  присвячено  запуску нового навчального онлайн курсу  «Доступ до публічної інформації: від А до Я» на веб-платформі Prometheus, який створено за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» у співпраці з Уповноваженим ВРУ з прав людини та експертами ГО «Центр демократії та верховенства права».

Учасники: Мортен Енберг - голова Офісу Ради Європи в Україні; Валерія Лутковська - Уповноважений ВРУ з прав людини; Тетяна Олексіюк - заступниця директора ГО «Центр демократії та верховенства права»; Іван Примаченко - співзасновник платформи масових відкритих онлайн-курсів Prometheus.

Довідково. Проект Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» має на меті зміцнити роль медіа та Суспільного мовлення як інструментів для досягнення консенсусу в суспільстві. Проект впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. У 2016-2017 роках Проект фінансується з бюджету Ради Європи для виконання Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки.

Коротко. З 2011 року парламент прийняв низку законів, які надають можливість кожному зрозуміти, що відбувається за дверима державних органів та інших суб’єктів, чия діяльність може мати вирішальне значення для пересічного громадянина України.  Сучасний освітній онлайн відео курс, який кожен може пройти за 5 тижнів, розрахований на широке коло громадян, які не володіють спеціальними знаннями у галузі доступу до публічної інформації, але бажають їх отримати. Особливо цікавим курс стане для громадських активістів, журналістів, державних службовців та студентів-правників.

Усе, що знадобиться всім охочим прослухати курс, – доступ до мережі Інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій.

Підсумкові матеріали:

Найзатребуванішими до органів влади є запити стосовно грошей - Лутковська

Найбільша кількість інформаційних запитів до органів влади стосується питань фінансового характеру.

Про це повідомила на прес-конференції в Укрінформі Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я стикаюсь зі скаргами про невідкриття інформації кожного дня. І можу сказати, що одна з цікавих і зазвичай закритих, хоча має бути відкритою, тем - це питання доступу до декларацій фінансового стану осіб, які мають право розпоряджання функціями держави. Потім - це заробітні плати, це виплати з державного і місцевого бюджетів, у тому числі й ті виплати, які стосуються діяльності комунальних підприємств", - сказала вона.

У свою чергу, представник Центру демократії та верховенства права Тетяна Олексіюк так підсумувала: "Все про гроші". За її словами, бажання дізнатися таку інформацію часто наражається на перепони: мовляв, ця інформація конфіденційна, персональна. Тому правозахисники, омбудсмен пояснюють цю межу - де є суспільний інтерес і де він переважає над захистом персональних даних.

Закон "Про доступ до публічної інформації" почав діяти в 2011 році. Згідно з законом, не може бути обмежено доступ до інформації про розпоряджання бюджетними коштами, володіння, користування чи розпоряджання державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, якщо оприлюднення або надання такої інформації не може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

Крім того, законом передбачено, що декларації про доходи осіб та членів їхніх сімей, які претендують на зайняття чи займають виборну посаду в органах влади, або обіймають посаду державного службовця, службовця органу місцевого самоврядування першої або другої категорії є відкритою інформацією, органи влади мають надавати відповідь на інформаційний запит.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-