26 лютого - День спротиву окупації Криму

26 лютого - День спротиву окупації Криму

Укрінформ
21 лютого о 12:00 відбулася прес-конференція, присвячена презентації плану заходів до 26 лютого - Дня спротиву окупації Криму Російською Федерацією. (Зала 1)

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Еміне Джапарова - Перший заступник Міністра інформаційної політики; Рефат Чубаров - Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Катерина Літвінчова - ком'юніті- менеджер мережі «Global Ukrainians».

В ході прес-конференції було анонсовано проведення Міжнародного форуму «Крим в умовах окупації: наслідки для України та світу», який відбудеться 25-26 лютого, телевізійний марафон та Марш солідарності до Дня спротиву окупації тощо.

Підсумкові матеріали:

Чубаров: Заходи до третьої річниці окупації Криму ми робимо для того, щоб підтримати людей, які живуть на півострові

Три роки тому в Криму сталися події, що стали бідою і нещастям для людей. І заходи, пов'язані з третьою річницею окупації Криму, важливі для того, щоб підтримати людей, які живуть сьогодні на півострові в умовах російського режиму.

Про це сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у вівторок на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сталися події, які для людей стали бідою, нещастям, які можна назвати злочинами. Вони тривають сьогодні, і їх наслідки накопичуються і погіршують життя людей... Такі сьогодні реалії окупаційного Криму. Війна триває, ворог - Москва, на жаль. Я ніколи не думав, що робитиму такі висновки. Але насправді те, що ми робимо в дні, пов'язані з 3-ю річницею окупації Криму, це все робиться, щоб підтримати людей, які постійно живуть в умовах окупаційного Криму", - розповів Чубаров.

Зокрема, відзначив він, 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, на телеканалі АТR розпочався телемарафон, присвячений кримськотатарській мові. 

"Ми хочемо, щоб і ті, хто зараз у Криму, і ті, хто дивиться нас на материковій Україні та в інших країнах, завдяки і цій темі пам'ятали і не забували про Крим, кримських татар і розуміли наші зусилля задля збереження рідної мови", - сказав глава Меджлісу.

Він також повідомив, що 23 лютого, у день 99-ї річниці вбивства першого муфтія Криму, глави Курултаю і Кримської народної республіки Номана Челебіджихана, відбудеться телемарафон на каналі АТR, вечір пам'яті Челебіджихана в Національному музеї літератури України, а також спортивний турнір з національної боротьби куреш (боротьба на поясах) за участю спортсменів з Криму.

Як повідомив Чубаров, до анексії півострова в Севастополі, біля будівлі колишньої в'язниці, де російські матроси вбили Челебіджихана, кримські татари щороку проводили акції пам'яті свого національного героя.

"23 лютого 1918 року його вбили в Севастопольській в'язниці, а тіло потім викинули в Чорне море, як і інших досить відомих на той час російських діячів різних національностей, яких щоночі вбивали більшовики. Ви думаєте, через два дні біля Севастопольської в'язниці зберуться люди, щоб вшанувати пам'ять сотень убитих дуже відомих російських діячів? Ніхто не збереться, і за час українського суверенітету тільки кримські татари щороку збиралися біля стін тодішньої севастопольської в'язниці, щоб вшанувати пам'ять Номана Челебіджихана", - відзначив Чубаров.

Крім того, повідомив він, 26 лютого відбудеться марш Солідарності з українським Кримом.

"Ми всі збираємося на Алеї Героїв Небесної Сотні навпроти готелю "Україна" і звідти о 14 годині починаємо марш по вулицях Інститутській, Шовковичній, Грушевського, Европрейскій площі, Хрещатику і на Майдані Незалежності потім пройде мітинг. Ми запрошуємо всіх проявити солідарність. Дуже хотілося б, щоб в Києві згадали, як три роки тому 26 лютого 2014 року українці, кримські татари і представники інших національностей виступили на захист української держави, цілісності країни. Тоді вони зробили те, що мали зробити, вони не допустили ухвалення рішення про окупацію Криму Росією", - підкреслив політик.

За його словами, молодь у колонах нестиме портрети політв'язнів, а також державний український і кримськотатарський національний прапори.

Мітинги, зустрічі, автопробіги, телемарафони і ряд інших заходів, присвячених опору російській окупації, пройде також у Мелітополі Запорізької області, в Генічеську і селі Партизани Херсонської області.

У столиці Туреччини Анкарі біля стін Генконсульства РФ 25 лютого планується масова акція протесту "1095 днів окупації Криму". 26 лютого акція, організована Всесвітнім конгресом кримських татар і українськими організаціями Туреччини, також пройде біля Генконсульства Росії у Стамбулі.

Як відомо, 26 лютого у Криму відбувся багатотисячний мітинг біля стін Верховної Ради АРК, в якому брали участь проукраїнські активісти, які виступали за цілісність України, і представники партії "Русское единство", яку очолював нинішній "глава" Криму Сергій Аксьонов. Цього дня Верховна Рада АРК так і не змогла прийняти рішення про статус "російського Криму". Наступного дня, 27 лютого, російські військові захопили всі будівлі органів влади у Криму, піднявши над ними російські прапори, а також заблокували українські військові частини. День 26 лютого проголошений в Україні днем опору окупації Криму.

Джапарова: Три роки окупації Криму - спротив триває

У третю річницю анексії Криму ситуація з правами людини на півострові не поліпшується. Рівень страхів у Криму підтримується Росією для припинення спротиву окупації.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У третю річницю окупації ми свідчимо, що, на жаль, ситуація не поліпшується - репресії тривають, і ми розуміємо, що всі публічні історії репресій створюються задля того, щоб підтримувати високий рівень і температуру страхів. Окупувавши Крим, Росія порушила 403 міжнародні односторонні договори з Україною. Окупація торкнулася абсолютно всіх сторін життя наших громадян в Криму - освіта, культурна спадщина... Мене вразило, що тільки в одній із 533-х шкіл Криму можна отримати освіту українською мовою", - сказала Джапарова.

За її словами, "вихолощення української мови в Криму очевидне, ця мова не бажана, і розмовляти нею навіть ризиковано для здоров'я і життя".

"Ми розуміємо, що це робиться навмисне, щоб знищити українські файли на території Криму і в свідомості людей", - зазначила Джапарова.

Тим не менш, вважає вона, "в Криму був, є і триває громадянський спротив окупації", і символом цього спротиву став багатотисячний мітинг у Криму, що проходив 26 лютого 2014 року.

"Тому всі заходи, які ми формуємо навколо Дня спротиву російській окупації в Криму, ми пропонуємо відзначати 26 лютого в день великого мітингу, який насправді є найпотужнішим проявом спротиву кримчан російській окупації. Це ненасильницький громадянський акт неприйняття російської дійсності, за що велике число людей досі страждає. Було сфабриковано справу "26 лютого", і троє кримських татар Мустафа Дегерменджи, Алі Асанов і Ахтем Чийгоз - знаходяться в СІЗО, очікуючи на рішення суду", - розповіла Джапарова.

Вона зазначила, що 25-26 лютого у Києві пройде міжнародний форум, присвячений 3-ій річниці окупації Криму, мета якого - висвітлення проблемних питань наслідків окупації Криму. 

"У цьому форумі будуть чотири робочі панелі. Спікерами форуму будуть не лише експерти з кримських питань, тому що нам важливо знати як кримські проблеми розуміють інші люди. Ми говоритимемо про те, яке майбутнє може бути у Криму, і нам важливо розуміти, як це майбутнє бачать українці", - наголосила Джапарова.

Вона зазначила, що за три роки розуміння проблем Криму в Україні "посилилося".

"Не все робиться так швидко, як хотілося б, але ми сподіваємося, що політика щодо Криму буде більш ефективною. На щастя, розуміння проблеми Криму в Україні є, і за три роки воно посилилося і на рівні уряду України, і на громадському рівні", - резюмувала заступник міністра інформполітики.

Як відомо, 26 лютого в Криму пройшов багатотисячний мітинг біля стін Верховної Ради Криму, в якому брали участь проукраїнські активісти, які виступали за цілісність України, і представники партії "Русское единство", очолюваної нинішнім главою" Криму Сергієм Аксьоновим. У цей день Верховна Рада АРК так і не змогла прийняти рішення за статус "російського Криму". На наступний день, 27 лютого, російські військові захопили всі будівлі органів української влади в Криму, піднявши над ними російські прапори, а також заблокували українські військові частини. День 26 лютого проголошено в Україні днем спротиву окупації Криму.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-