Острів покинутих речей

Острів покинутих речей

Укрінформ
17 лютого о 10:30 відбулася прес-конференція, присвячена питанням перетину лінії розмежування між материковою Україною та територією тимчасово окупованого півострова Крим на тему: "Острів покинутих речей: чому уряд забороняє кримчанам перевозити власне майно?" (Зала 2)

Учасники: Юлія Каздобіна - Радник Міністра інформаційної політики з питань Криму (модератор); Ілля Ільїн - кримський студент переселенець, жертва постанови №1035; Валентина Потапова - заступник голови ЦГП "Альменда"; Олеся Цибулько - радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб; Ганна Росомахіна - юрист громадської приймальні УГСПЛ з питань Криму.

Обговорювалися питання: 

З чим стикаються громадяни України при перетині лінії розмежування? 

Чи відповідає така практика зобов'язанням України щодо поваги до прав людини? 

Яким чином можна виправити ситуацію, що склалася?

Підсумкові матеріали:

Притік кримських випускників в українські виші гальмує заборона перевозити власне майно на материк - ЦГП "Альменда"  

Постанова №1035, що фактично забороняє кримчанам перевозити на материк власне майно, гальмує притік абітурієнтів в українські виші.

На цьому наголосила під час прес-конференції в Укрінформі Валентина Потапова - заступник голови Центру громадянської просвіти "Альменда". 

"Постанова №1035, по суті, зриває нам уже другу вступну кампанію. Коли батьки прийматимуть рішення, де ж навчатися їхній дитині, ознайомившись зі списком постанови 1035, вони навряд чи оберуть Україну. Тому що відповідно до нього вони мають купити все необхідне на материку", - сказала Потапова. 

Вона додала: природньо, що студенту, який вступив до вишу, вдома збирають нові речі на довгий час, починаючи від білизни і закінчуючи куртками, оскільки транспортне сполучення з Кримом перерване і часто додому не наїздишся. Натомість це провозити заборонено. Зате у списку митників є лижі, переносний телевізор, пейджер тощо. Заборонений навіть персональний компьютер - має бути тільки ноутбук. 

"Захистити студента мав закон №425. Механізму реалізації цього закону ми чекали довго. Нарешті отримали і виявилось, що порушуються стаття 7 закону про окуповані території, стаття 44 закону про вищу освіту і гарантованого бюджетного місця ці студенти не отримають", - зазначила представник центру.

Потапова підкреслила, що вже стартувала вступна кампанія, сьогодні батьки в Криму приймають рішення, чи будуть їхні діти вступати в українські виші. 

"І якщо в найближчі дні не буде відмінено цю постанову чи хоча б не буде переглянутий список речей, дозволених для перевозу, навряд чи з Криму вдасться залучити якомога більше абітурієнтів та студентів", - сказала вона. 

Як наголосила радник міністра інформаційної політики з питань Криму Юлія Каздобіна, приводом для прес-конференції стала подія, коли український студент Ілля Ільїн, який вчиться у Києві, а проживає на окупованій території, хотів провезти на материкову Україну особисті речі. 

"Він відмовився платити хабар на лінії розмежування - і це закінчилося тим, що 33 години змушений був провести в намаганнях перетнути лінію розмежування і все ж таки перетнув її без своїх речей", - повідомила Каздобіна. 

За словами юриста громадської приймальні УГСПЛ з питань Криму Ганни Росомахіної, вони готують позов по справі Іллі  Ільїна і він буде поданий найближчим часом. 

"Ми вимагатимемо відміни цієї постанови. Але, на жаль, такі справи розглядаються від року і довше. Це дуже довгий процес", - зазначила Росомахіна.

В УГСПЛ вимагають скасувати постанову, що фактично забороняє кримчанам перевозити майно на материк - правозахисниця

В Українській Гельсінській спілці з прав людини (УГСПЛ) заявляють, що постанова № 1035, яка фактично забороняє перевозити з окупованого Криму на материк власне майно, створює реальні проблеми для переселенців.  

На цьому наголосила під час прес-конференції в Укрінформі юрист громадської приймальні УГСПЛ з питань Криму Ганна Росомахіна, повідомляє кореспондент агентства.  

"Проблема стосується всіх, хто переселяється з Криму, тому що потік людей, які переміщуються з Криму на материк, постійний. І як бути людям, якщо вони не можуть взяти з собою посуд, оргтехніку, побутову техніку, домашніх тварин? Відповідно до постанови 1035 через кордон з Кримом не можна перевозити не тільки комерційні вантажі, а й будь-які інші, крім тих, які прямо встановлені цією постановою - мінімальний набір особистих речей: лижі, бінокль тощо, з якими нове життя на материку не почнеш", - сказала Ганна Росомахіна. 

Вона поінформувала, що на сьогодні вже є прецедентне рішення окружного адмінсуду м.Одеси, яким визнано незаконною відмова конкретній особі в перевезенні її особистих речей. Але це рішення суду - індивідуального характеру. Розглядаються кілька позовів в окружному адмінсуді м.Києва до Кабінету Міністрів, які вимагають відмінити постанову 1035. 

"Ми теж вимагатимемо відміни цієї постанови. Але, на жаль, такі справи розглядаються від року і довше. Це дуже довгий процес. Поки засідання переносять на 3-4 місяці, десятки і сотні людей не можуть виїхати з Криму", - підкреслила правозахисниця.  

На її переконання, для вирішення проблеми треба скасувати постанову №1035, оскільки вона суперечить чинному законодавству, Коституції, Європейській конвенції.

"Вона порушує права власності. Треба прийняти нову постанову, яка адекватно врегулює це питання, яка заборонятиме комерційні поставки в Крим та з Криму, але забезпечуватиме право громадян на свободу перевезення своїх особистих речей для власного користування", - сказала Росомахіна. 

Студент з Криму Ілля Ільїн розповів, як став жертвою постанови №1035, коли 7 лютого намагався провезти з Криму на материкову Україну особисті речі. Основна проблема, з якою він стикнувся, - що митники забороняють провозити особисті речі, пропонуючи один варіант - повернутися в буферну зону і викинути їх там, далі їхати з порожніми руками. Навіть не пропонуючи їх вилучити, хоча на стендах зазначається, що митниця надає послуги зі зберігання речей. 

"Митники не керуються конкретною постановою №1035. На одному пункті пропуску нам видали картку відмови, де був вказаний один список речей, на другому - він був ширший. Виходить, що митник на власний розсуд вирішує, що можна провозити, а що ні", - сказав Ільїн. 

Як зазначила радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Олеся Цибулько, їхнє міністерство повністю підтримує позицію правозахисників і громадськості щодо того, що громадянин України з тимчасово окупованої території  Криму має право вивозити свої речі, якщо він хоче переїхати або навчатися в Україні. 

"Ми відстоюємо цю позицію в Кабінеті Міністрів. У нас уже 3 томи листування з різними органами. Нарешті маємо відгук - вчора віце-прем'єр Степан Кубів зібрав міжвідомчу нараду саме з цього приводу. Всі погодились, що дійсно потрібно вносити зміни, що там наші громадяни, яким треба полегшити перетин адмінкордону. Нам дано протокольне доручення, яке призначає опрацювати зміни до законодавства, а саме відміну СЕС Крим, яка вже не має жодного сенсу, і внести зміни до законів про права людей на тимчасово окупованій території, а також до сумнозвісної постанови, які б дозволили перевозити персональні речі без жодних обмежень. Термін - 2 тижні на доопрацювання змін", - поінформувала Цибулько.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-