Утилізація відходів виробництва теплових електростанцій Київщини: хто візьме відповідальність на себе?

Утилізація відходів виробництва теплових електростанцій Київщини: хто візьме відповідальність на себе?

Укрінформ
16 лютого о 12.00 відбувся "круглий стіл" на тему: "Чи можлива нейтралізація екологічної шкоди золошлаковідвалів ТЕЦ/ТЕС через державно-приватне партнерство?" (Зала 2)

Організатори: Всеукраїнська Громадська Організація "ЗЕЛЕНА ВАРТА" та Громадська Організація «Рада з зеленого будівництва».  

Учасники: В'ячеслав Потапенко - голова наглядової ради ГО «Інститут зеленої економіки»;  Михайло Гончаренко - голова Київської організації «Зелена Варта», правозахисник;  Олена Бобунова - директор ГО «Ради з зеленого будівництва»;  Олег Савицький - експерт ГО «Національного екологічного центру України»; Олексій Гриценко - громадський діяч, представник ГО «Автомайдан»;  Олександр Попович - член Громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів, експерт з питань екологічного менеджменту; Станіслав Шульга - експерт з питань зеленого будівництва;  Сергій Єленін - управляючий партнер юридичної компанії «Імператив плюс»;  Костянтин Колесніков - експерт з питань розвитку міст, урбаніст;  Віталій Богорад - експерт Фонду «Скорочення ризиків» з питань охорони здоров'я, кандидат медичних наук;  Артем Демиденко - представники ГО "Зростаюче майбутнє", спеціаліст з питань  екологічного менеджменту; Андрій Саук - еко-активіст, правозахисник.

Коротко. Обговорювалися питання оптимального знешкодження наявних золошлаковідвалів та подальшої рекультивації і використання земельних ділянок під ними, а також роль відповідних владних інституцій у стимуляції теплоенергетичних підприємств до переходу на нові сучасні екологічні стандарти виробництва. Також було проаналізовано вимоги європейського законодавства щодо поводження з промисловими та небезпечними відходами. Експерти представели міжнародний досвід по зменшенню техногенних ризиків та механізми відновлення екологічного балансу у містах.

Підсумкові матеріали:

Київщина має запровадити власну політику з охорони атмосферного повітря - експерт  

На Київщині потрібно впроваджувати власну політику з охорони атмосферного повітря. 

Про це у ході круглого столу на тему: "Чи можлива нейтралізація екологічної шкоди золошлаковідвалів ТЕЦ/ТЕС через державно-приватне партнерство?" в Укрінформі повідомив експерт громадської організації «Національний екологічний центр України» Олег Савицький.

"На Київщині ми маємо досить складну ситуацію із забрудненням атмосферного повітря, що можна було спостерігати в січні, коли був смог. Наприклад, Дарницька ТЕЦ розташована в густонаселеному районі і коли у нас є температурна інверсія, то всі викиди, які є токсичними, осідають в межах міста і шкодять людям. Вся громада Київщини має задуматися над цією ситуацією. Ми повинні звернути на це увагу, щоб Київ почав впроваджувати дійсно власну політику з охорони атмосферного повітря. І знаходити кошти, залучати експертів, наукові, технічні організації, щоб вирішувати ці питання, адже ситуація з золовідвалом Дарницької ТЕЦ дуже показова, тому що цей об’єкт знаходиться в центрі міста. Ситуація з Трипільською ТЕС не набагато краща", - сказав Савицький. 

Він зазначив, що вирішити проблему із забрудненням повітря можна переведенням потужностей теплової енергетики на біопаливо, а також встановленням очисних споруд.

Зокрема, управляючий партнер юридичної компанії «Імператив плюс» Сергій Єленін розповів, що за час своєї роботи Трипільська ТЕС накопила 28 мільйонів золошлаків, 140 гектарів. "Це страшні пилові бурі, які накривають Українку і Обухів. Все це ускладнюється тим, що відсутня будь-яка санітарна захисна зона між золовідвалом і Українкою", - сказав Єленін.

За його словами, у радіусі 15-ти кілометрової зони біля Трипільської ТЕС проживає близько 100 тисяч людей. "Відомо, що викиди Трипільської ТЕС становлять 85% від загальних промислових викидів всіх об’єктів промисловості Київської області, ця інформація з санепідемслужби Київської області. Викиди в повітря колосальні, вони при двох працюючих енергоблоках становили б близько 1400 вагонів. Обухівський район займає 3-4 місце в Київській області серед захворюваності на такі хвороби як онкологія, органи дихання, серцево-судинні хвороби. Дослідження показали, що мешканці села Трипілля всі мають алергічні захворювання і захворювання органів дихання", - зазначив він.

Крім того, Єленін зауважив, що проблеми електроенергетики і теплової енергетики мають вирішуватися в комплексі. "Шляхом активності місцевих громад, які повинні примушувати бізнес до перебудови, а з іншого боку державі потрібно зрозуміти, що екологічні проблеми для України є дуже важливими. Для прикладу, за даними "Грінпіс", прогнозована щорічна передчасна смертність через викиди Трипільської ТЕС складає більше 1200 осіб", - додав він.

Єленін зазначив, що на сьогодні підготовлено і зараз в суді супроводжується більше 500 позивних заяв від мешканців міста Українка і прилеглих сіл. "Громадяни вимагають від "Центренерго" в першу чергу відшкодування моральної шкоди, яку вони зазнали внаслідок порушення їх конституційних прав на чисте довкілля, і сподіваються, що це звернення з масовими судовими позовами таки приверне увагу як держави, так і власників  "Центренерго" до необхідності вирішення цієї проблеми із забрудненням", - сказав він.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-