Вплив російської пропаганди на суспільну думку в Україні: результати дослідження

Вплив російської пропаганди на суспільну думку в Україні: результати дослідження

Укрінформ
13 лютого об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Вплив російської пропаганди на суспільну думку в Україні". (Зала 1)

Організатор: ГО «Детектор Медіа». 

Учасники: Наталія Лигачова-Чернолуцька - голова ГО «Детектор Медіа»; Діана Дуцик - виконавчий директор ГО «Детектор Медіа»; Роман Шутов - програмний директор ГО «Детектор Медіа».

Довідково. Соціологічне дослідження було проведено в грудні 2016 року Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО «Детектор Медіа» шляхом загальнонаціонального опитування. Дослідження охопило всі регіони України, окрім тимчасово непідконтрольних територій. Результати відображають, з яких джерел громадяни отримують інформацію про події в Україні (зокрема щодо воєнних дій), а також наскільки вони поділяють установки і стереотипи, що поширюються кремлівською пропагандою.

Захід проводився за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Підсумкові матеріали:

Російським телеканалам як джерелу інформації про ситуацію на Донбасі довіряють лише 1,3% українців - опитування 

Для українців ключовим джерелом інформації про збройне протистояння на Донбасі та Крим є вітчизняні, а не російські телеканали.

Про це повідомив програмний директор ГО "Детектор Медіа" Роман Шутов на прес-конференції в Укрінформі. 

"Ключовим джерелом інформації про воєнні дії та Крим залишаються українські телеканали. Російські телеканали, попри те, що 10% населення мають до них доступ, фактично не використовуються як джерело інформації про воєнні дії та Крим", - сказав Шутов.

За результатами опитування, російським телеканалам як джерелу інформації про збройне протистояння на Донбасі довіряють лише 1,3% респондентів по всій Україні (на Сході - 0,8%). 

Про стан справ у державі українці продовжують дізнаватися переважно за допомогою вітчизняних телеканалів - 87,1%, а 40,7% опитаних орієнтуються на інтернет-ЗМІ. Водночас з російських телеканалів отримують інформацію 7,9% громадян України. І майже половина опитаних (40,7%) про події в Україні дізнаються з неофіційних джерел - від родичів, друзів, колег, сусідів. 

При цьому 40,4% опитаних довіряють українським телеканалам як джерелу інформації про збройне протистояння на Донбасі. На Сході довіра до центральних телеканалів значно нижча і становить 22,2%. 

Як зазначила виконавчий директор ГО "Детектор Медіа" Діана Дуцик, громадяни України суттєво стали менше отримувати новин із російських телеканалів саме про події на Донбасі і Крим. "Якщо в 2015 році телеканал "Россия" - 8%, "Первый канал" - 10%, НТВ - 5%, то в 2016 році НТВ - 0,9%, "Россия" - 1,7%, "Первый канал" - 1,1%", - зазначила вона. 

Дуцик зауважила, що громадяни продовжують дивитися російські канали: "78,7% опитаних дивляться російські телеканали за допомогою супутникової антени, 7,8% - через інтернет, 6,4% - за допомогою кабельного ТБ, 5,8% - за допомогою аналогової антени". 

Соціологічне дослідження проведено в грудні 2016 року Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО «Детектор Медіа» шляхом загальнонаціонального опитування за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні. Проведено 2040 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України (лише на територіях, що контролюються урядом).

Українцям бракує інформації щодо державної стратегії стосовно окупованих територій - опитування

Українці отримують недостатньо інформації про державну стратегію щодо окупованих та тимчасово не підконтрольних територій. 

Про це повідомив програмний директор ГО "Детектор Медіа" Роман Шутов на прес-конференції в Укрінформі, презентуючи результати соціологічного опитування. 

"41,7% опитаних вважають, що мають недостатньо інформації про стратегію та цілі держави щодо Криму. Також 44,9% вважають, що недостатньо інформації про стратегію та цілі держави щодо територій на Сході, не підконтрольних сьогодні Україні", - сказав Шутов.

Він додав, що згідно з результатами опитування, громадяни не отримують достатньо інформації про "справжні втрати серед українських військових, про жертв серед мирного населення, про зниклих родичів і знайомих". 

"18% людей зазначили, що вони мають дуже мало інформації про плани держави щодо розбудови прифронтових територій", - зазначив Шутов. 

Соціологічне дослідження було проведено в грудні 2016 року Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО «Детектор Медіа» шляхом загальнонаціонального опитування за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні. Проведено 2040 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України (лише на територіях, що контролюються урядом).

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-