Як висвітлювати теми про ВПО, мігрантів та біженців аби не розколоти суспільство?

Як висвітлювати теми про ВПО, мігрантів та біженців аби не розколоти суспільство?

Укрінформ
9 лютого о 15.00 відбувся експертний "круглий стіл" на тему: "Етика висвітлення журналістами теми ВПО, мігрантів та біженців. Роль ЗМІ у подоланні розколу суспільства". (Зала 2)

Організатор: ГО «Детектор медіа». Партнер: «ГО N-Ost» (Німеччина).

Учасники: Еміне Джапарова - перша заступник Міністра інформаційної політики України; Діана Дуцик - виконавчий директор ГО «Детектор медіа»; Юрій Гримчак - радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій; Юлія Каздобіна - радник Міністра інформаційної політики України; Ханно Гундерт - виконавчий директор громадської організації “N-Ost” (Німеччина); Джемма Пьорцген - німецька журналістка, співзасновниця і член ради директорів «Репортерів без кордонів Німеччина»; Аннет Ляйтерер - головний редактор "ZAPP - das Medienmagazin", медіа-журналу громадського телебачення Norddeutscher Rundfunk (NDR); Яна Салахова - спеціаліст з  питань протидії расизму та ксенофобії Міжнародної організації з міграції в Україні; Гаяна Юксель - член Меджлісу кримськотатарського народу; Олена Садовнік -  координатор проекту «Голос місцевих ЗМІ»; Костянтин Реуцький - голова правління ГО «Схід -SOS»; Тетяна Строй - виконавчий директор ГО «Донецький прес-клуб»; Світлана Єременко - директор Інституту демократії ім. П. Орлика; Олена Садовнік - координатор проекту «Голос місцевих ЗМІ»; іванна Мироненко-Дрібна -  cпеціаліст з питань громадської інформації Агентства ООН у справах біженців; Віталій Сизов -  аналітик ГО "Донецький інститут інформації"; Тетяна Печончик - голова правління ГО «Центр інформації про права людини».

Модератор: Роман Шутов.

Обговорювалися питання:

1.Яку позицію зайняли українські ЗМІ до переселенців? Чи сприяє медіа дискурс їх інтеграції? 

2.Які рішення знайшли німецькі медіа в контексті проблеми біженців? Чи може бути цей досвід корисний Україні?

3.Який внесок роблять українські ЗМІ у возз'єднання суспільства? Чи є український медіа дискурс дружнім до всіх груп населення? Чи руйнуються бар'єри, чи створюються нові?

4.Які стратегії обирали німецькі медіа в процесі реінтеграції суспільства? Які уроки винесені і чи можуть вони бути враховані в Україні?

Підсумкові матеріали:

На сайті МінТОТ з’явиться онлайн-платформа для переселенців, а UA/TV покаже їхні історії успіху - Джапарова

На базі сайту Міністерства з питань тимчасово окупованих територій планується запустити онлайн-платформу, на якій акумулюватиметься офіційна інформація від органів влади для переселенців.

Про це розповіла перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова під час круглого столу "Етика висвітлення журналістами теми ВПО, мігрантів та біженців. Роль ЗМІ у подоланні розколу суспільства" в Укрінформі.

“Є великий запит на онлайн-платформу від держави, думаю, що МінТОТ нас підтримає. Ми передали свої розробки до міністерства і почули від міністра, що робота сьогодні проводиться і що таку платформу, яка збере всю офіційну інформацію від державних, муніципальних органів влади та буде зручною для читання, користування переселенцями, створять на базі міністерства (МінТОТ — ред.)”, - сказала вона.

За словами Джапарової, онлайн-платформа міститиме відомості про те, що робить держава для внутрішньо переміщених осіб, які існують проблеми у цій сфері та як їх вирішувати.

Крім того, вона повідомила, що на телеканал іномовлення UA/TV готує серію програм, у яких покажуть “історії успіхів” переселенців.

“На сьогодні ми працюємо над тим, щоб запустити на телеканалі UA/TV кілька проектів та розказати позитивні історії того, як переселенці знайшли себе в дуже складних і некомфортних умовах”, - поінформувала заступник міністра.

Вона також наголосила, що матеріали про переселенців неодноразово подавав і Укрінформ.

“Усе це впливає на сприйняття цієї проблеми в Україні”, - підкреслила Джапарова.

У свою чергу, директор Інституту демократії імені П.Орлика Світлана Єременко підкреслила, що наразі тематика ВПО погано висвітлюється українськими мас-медіа. За її даними, лише близько 1,5 % новин у ЗМІ про переселенців, тоді як самих внутрішньо переміщених осіб налічується 3 % від загальної кількості населення в нашій державі.

Водночас виконавчий директор громадської організації “Детектор медіа” Діана Дуцик зауважила, що протягом останніх трьох років, коли в Україні виникла проблема внутрішньо переміщених осіб, тематика мас-медійних матеріалів про них змінювалася. Так, вона розповіла, що на початку агресії на сході ЗМІ писали більше негативного про переселенців, але сьогодні таких матеріалів значно поменшало.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-