Мін'юст об'єднався з бізнесом у боротьбі проти рейдерства

Мін'юст об'єднався з бізнесом у боротьбі проти рейдерства

Укрінформ
7 лютого о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: "Мін'юст спільно з бізнесом та громадськістю протидіє рейдерам". (Зала 2)

Учасники: Павло Мороз - заступник Міністра юстиції України; Ярослав Грегірчак - заступник бізнес-омбудсмена; Тетяна Прокопчук - віце-президент з питань стратегічного розвитку Американської торговельної палати; Ігор Гоцик - менеджер комітетів Європейської Бізнес Асоціації; Сергій Верланов - співголова правового комітету Американської торговельної палати, представник у Комісії від Американської торговельної палати; Віталій Бурдак - керівник практики корпоративного права Pavlenko Legal Group, представник у Комісії від Європейської бізнес асоціації.

Підсумкові матеріали:

Завдяки антирейдерському закону кількість скарг на дії державних реєстраторів зменшилася у 10 разів - Мороз

Після набуття чинності закону № 1666 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», кількість скарг на дії державних реєстраторів зменшилася в десять разів. 

Про це під час прес-конференції в Укрінформі зазначив заступник міністра юстиції України Павло Мороз, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Запрацював антирейдерський закон... І якщо ми говоримо про кількість скарг на дії державних реєстраторів, які відбулися після 2 листопада, ця кількість приблизно складає 50-60 скарг - це приблизно в 10 разів менше, ніж до набуття чинності цього закону», -  зауважив заступник міністра юстиції.

За його словами, було розроблено приблизно 30 новел, які реалізувалися в антирейдерському законі.

«Цими новелами було закрито більше ніж 90% рейдерських схем, які існували в нашій країні ще з початку 90-х років», - зауважив Мороз.

Проте цього року, зазначає заступник міністра юстиції, уже виявлені дві суспільно-небезпечні скарги. 

«Цього року ми вивчили ці 50-60 скарг і не знайшли ознак рейдерського захоплення в жодній із цих скарг, але дві скарги виявилися не просто з ознаками рейдерського захоплення, а дійсно суспільно небезпечними», -  зазначив Мороз.

Він повідомив, що минулого тижня зустрічався зі скаржниками.  

«Говоримо зараз про 24 скарги від наших громадян, котрих рейдери намагаються позбавити житла», -  уточнив заступник міністра юстиції. 

Завтра, за його словами, відбудеться відкрите засідання Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, на якому планують розглянути саме ці скарги.

«Ми хочемо, щоб це засідання було максимально публічним, ми закликаємо всіх журналістів, щоб вони приєдналися до цього заходу», -  зауважив заступник міністра юстиції.

Окрім того, на цьому тижні планується розгляд Комісією скарг мешканців села Кіровоградської області, яких позбавили права на землю.

Мін’юст планує запровадити заборону на реєстраційні дії щодо майна, стосовно якого є скарга

Міністерство юстиції планує подати до Верховної Ради законопроект щодо запровадження механізму заборони на здійснення будь-яких реєстраційних дій стосовно майна, якщо по ньому подана скарга до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі розповів заступник міністра юстиції Павло Мороз.

“У нас уже готовий законопроект, і це перше, що ми хочемо подати до парламенту, -  законопроект, який дозволить на етапі допуску скарги (до розгляду Комісією. - Ред.) внести заборону на проведення реєстраційної дії - тобто не на етапі, коли скарга вже надійде на розгляд комісії, а на етапі, коли цю скаргу буде допущено до розгляду”, - сказав він.

За його словами, така законодавча норма необхідна для того, щоб унеможливити дії рейдерів з перереєстрації прав на майно, яке вони захопили у незаконний спосіб, на інших осіб.

“Як тільки рейдери з’ясовують, що скарга до Комісії, вони біжать до інших реєстраторів і роблять перереєстрацію права власності на інших осіб. Але комісія обмежена розглянути саме ті реєстраційні дії, які є в скарзі. Так, вона (комісія. — Ред.) задовольняє скаргу, але в Реєстрі вже з’явилися нові три-чотири реєстраційні дії на нових власників того самого майна”, - пояснив Мороз.

Водночас він розповів, що сьогодні для власників будь-якої нерухомості вже передбачено механізм, який дозволяє зменшити ймовірність рейдерського захоплення майна. Зокрема, заступник міністра розповів, що громадяни можуть звернутися до будь-якого державного реєстратора й внести до реєстраційної картки їхнього майна дані про свою електронну пошту або номер телефону.

Мороз підкреслив, що як тільки хтось намагатиметься вчинити будь-які реєстраційні дії щодо нерухомого майна, власник одразу ж дізнається про це - йому миттєво буде відправлено відповідне повідомлення чи то на e-mail, чи смс-кою.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-