Під знаком Леся Курбаса

Під знаком Леся Курбаса

Укрінформ
8 лютого о 16.00 відбулася прес-конференція на тему: "Модернізація культурної політики: стратегія, реформа, перспективи". (Зала 2)

Організатор: Національний Центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса. 

Учасники: Олександр Чайка - заступник директора НЦТМ ім. Л.Курбаса; Надія Мірошниченко - науковий співробітник НЦТМ ім. Л.Курбаса; Лариса Венедіктова - науковий співробітник НЦТМ ім. Л.Курбаса.

Розглядалися питання:

1. Запровадження загальної стратегії, визначення пріоритетів у театральній галузі.

2. Програма підтримки незалежних театрів (рівноправність, центри, гранти, пільги).

3. Інститут театру (як грантова фундація), механізм роботи і види діяльності.

4. Програма розвитку сучасної драми (видання, гранти, квоти, закупівлі, освіта).

5. Культурна політика як політика інституціоналізації.

6. Модернізація українського законодавства у сфері театру за досвідом країн Європи.

На основі порівняльного аналізу законодавства, системи організації і мистецької практики країн Європи та в Україні пропонується реальний план дій із реформування театральної галузі за європейськими моделями, а не його імітації.

Підсумкові матеріали:

У Центрі Курбаса наголошують на необхідності модернізації культурної політики 

У Національному центрі театрального мистецтва імені Леся Курбаса наголошують на модернізації культурної політики. Зокрема, у Центрі вже розробили план реформи, яка поєднує європейські принципи та новітній український досвід. 

Про це під час прес-конференції на тему: "Модернізація культурної політики: стратегія, реформа, перспективи" в Укрінформі повідомила науковий співробітник НЦТМ ім. Л.Курбаса Надія Мірошниченко.  

"Коли ми говоримо про реформу, нам потрібно зрозуміти, куди ми йдемо. Є два головні питання - це питання ідентичності, оригінальності, тобто ми маємо зрозуміти, в чому наша ідентичність, і друге питання - питання інтеграції української культури в європейський загальносвітовий простір", - сказала Мірошниченко.

За її словами, сьогодні необхідні нові форми та методи державного фінансування мистецьких інституцій та запровадження культурної політики як політики інституціоналізації, модернізація українського законодавства за досвідом країн Європи.

На думку Мірошниченко, сьогодні театральна галузь є найпроблемнішою зоною, яка не зазнала реформування за європейськими принципами і консервується у моделях, які застосовує тоталітарна Російська Федерація. Ліквідація важливих стратегічних напрямів, спрямованих на розвиток, - програми підтримки п'єс і перекладів, фахових видань, стажування для молоді, наукових центрів (зокрема і Центру Курбаса) є особливо загрозливою в умовах гуманітарної гібридної війни. 

За її словами, необхідні державні програми підтримки незалежних театрів, фахових видань, сучасної драми і перекладів, творчої і наукової молоді, створення грантової фундації Державного агентства з розвитку театрального мистецтва (Інститут театру).

"Ми повинні запровадити культурну політику і певні пріоритети. Наприклад, відносно театрів - це може бути сучасна національна драма, нові переклади, підтримка молоді. В Україні в 10 разів менше театрів, ніж за нормами Європи. Потрібно запровадити механізми підтримки незалежних театрів", - зауважила вона. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-