Чи добре працювати за кордоном?

Чи добре працювати за кордоном?

Укрінформ
2 лютого о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: "Настрої серед українців - заробітчан". (Зала 1)

Організатор: Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування. 

Учасники: Василь Воскобойник - президент ГО "Всеукраїнська Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування"; Олексій Антипович - керівник соціологічної групи "Рейтинг"; Сергій Кравченко - заступник голови Державної служби зайнятості.

Коротко. Під час прес-конференції були оприлюднені результати соціологічного дослідження, яке на замовлення Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування провела соціологічна група "Рейтинг" серед українців, хто має досвід роботи в інших країнах протягом останніх 5 років.

Виявляється, що серед проблем, з якими найчастіше стикалися респонденти під час роботи за кордоном, опитані відзначили мовний бар'єр та відчуття другосортності (по 27%). Крім того, згідно з результатами дослідження, більшість (77%) виїжджали на сезонні роботи, лише 15% працювали на постійній основі, 7% - мали інший тип робіт.

Більше всього опитаних виїжджали на роботу у Польщу - 36%, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали у Чехії та Німеччині, 3% - в Італії, решта - в інших країнах, переважно, Західної Європи. Майже 30% респондентів відмовилась відповідати на це запитання. 18% опитаних особисто стикалися з випадками шахрайства в Україні при оформленні офіційних документів для працевлаштування за кордоном. 35% опитаних працювали за кордоном офіційно, 61% - неофіційно, 4% - не дали відповіді.

Підсумкові матеріали:

У службі зайнятості заявляють, що працевлаштовують близько трьох тисяч людей щодня 

Державна служба зайнятості щодня працевлаштовує три тисячі людей. 

Про це під час прес-конференції на тему: "Настрої серед українців - заробітчан" в Укрінформі повідомив заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко. 

"Ми на сьогодні робимо реформу служби саме в напрямку надання сервісних послуг і якомога швидшого працевлаштування. За минулий рік нам вдалося на сім днів скоротити кількість працевлаштування, тобто на сім днів люди стоять менше на обліку, на сім днів ми швидше працевлаштовуємо. Щодня ми працевлаштовуємо три тисячі людей," - сказав Кравченко. 

За його словами, на базі Державної служби зайнятості створюються консалтингові центри або бізнес-центри розвитку підприємництва. 

"Вони будуть створені по всій Україні, у нас такий центр вже діє в місті Харкові, такий центр діє в Києво-Святошинському районі, який ми відкрили в минулому році. І кожен, хто працював офіційно, може прийти і отримати допомогу на відкриття власної справи. Якщо у вас є бізнес-ідея, ми готові розвивати і навчимо вас як це робити", - зауважив Кравченко. 

Крім того, він зазначив, що служба зайнятості сьогодні почала активно співпрацювати з "Укроборонпромом". "Ми розробляємо програму, у них тисячі вакансій, які потрібно заповнити, де потрібні спеціалісти", - розповів він.

Також, за словами Кравченка, служба зайнятості готова допомогти працевлаштуватися тим, хто повернувся за-за кордону. 

"Державна служба зайнятості готова навчити і перенавчити на ту чи іншу спеціальність. Ті громадяни, які повертаються за-за кордону, не мають кваліфікації, хотілося б щоб вони зверталися до нас і ми допомогли їм знайти роботу і отримати освіту. Нам сьогодні потрібно дивитися ширше і для людей, які поїхали за кордон потрібно запропонувати досить багато програм, які допомогли б їм повернутися в Україну і робити свою справу і розвивати щось в Україні", - наголосив він.

Більше всього українців виїжджають на роботу до Польщі і Росії - опитування

Більше всього українців виїжджають на роботу в Польщу (36% учасників опитування) і Росію (25%). 

Про це під час прес-конференції на тему: "Настрої серед українців - заробітчан" в Укрінформі повідомив керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

"Третина, 36% опитаних вказали, що вони були на заробітках у Польщі, 25% - що були на заробітках в Росії. По 5% працювали у Чехії та Німеччині, 3% - в Італії", - сказав Антипович.

Серед мешканців Заходу і Центру більшість працювали в Польщі, на Півдні та особливо Сході – в Росії.

Він зазначив, що переважно українці за кордоном працювали в сфері будівництва та ремонту (43%), на сільськогосподарських роботах (23%), робота по дому складає 10%.

"В Росію 75% тих, хто були там на заробітках, їздили на будівництво і ремонт, а в країнах ЄС вибір напрямків роботи є значно ширшим", - сказав він.

Серед проблем, з якими найчастіше стикалися під час роботи за кордоном, опитані відзначили мовний бар’єр та відчуття другосортності (27%).

Ще 22% відзначили відсутність договору з роботодавцем, по 18% - погані житлові умови та проблеми з медичним забезпеченням. 13% заявили про неоплачувану понаднормову працю, 11% стикалися з відмовою в оплаті роботи, 8% - з дискримінацією за національною ознакою, 6% - проблеми з правоохоронцями, 2% - з рекетом та криміналом. Водночас більше третини (38%) відзначили, що вони не мали жодних проблем під час роботи за кордоном.

Крім того, згідно з результатами дослідження, більшість (77%) виїжджали на сезонні роботи, лише 15% працювали на постійній основі, 7% - мали інший тип робіт.

Зокрема, 18% опитаних особисто стикалися з випадками шахрайства в Україні при оформленні офіційних документів для працевлаштування за кордоном, 78% - не стикалися, 35% опитаних працювали за кордоном офіційно, 61% - неофіційно. 

Найбільша кількість респондентів хотіли б працювати у Німеччині (23%) та Польщі (22%), близько 10% – в Італії, США, Великій Британії, по 6-7% – в Чехії та Росії. 18% не визначились.

Як зазначив президент громадської організації "Всеукраїнська Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування" Василь Воскобойник, трудова міграція - це цілком нормальне явище, яке існує в усьому світі. 

"І якщо у людей є бажання виїжджати на роботу за кордон, ми в свою чергу повинні допомогти цим людям виїхати легально та законно на роботу. Для цього нам в Україні потрібні компанії по міжнародному працевлаштуванню нового зразка, ті, які професійно займаються працевлаштуванням, ті, які дотримаються закону", - сказав Воскобойник.

Соціологічне дослідження проведено соціологічною групою "Рейтинг" на замовлення Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. Опитування було проведено в грудні минулого року. Було опитано 436 українців,  хто має досвід роботи в інших країнах протягом останніх 5 років. Помилка репрезентативності дослідження не більше 5%.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-