Світова гібридна війна: український фронт

Світова гібридна війна: український фронт

Укрінформ
7 лютого о 15.00 відбулася прес-конференція  директора Національного інституту стратегічних досліджень, академіка НАН України В.П. Горбуліна  на тему: "Презентація колективної монографії "Світова гібридна війна: український фронт". (Зала 1)

Учасники: Роман Безсмертний – Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Білорусь; Сергій Пирожков – д.е.н., проф., академік НАН України, віце-президент НАН України; Ігор Романченко – д.військ.н., проф., генерал-лейтенант, начальник Центрального науково-дослідного інституту Збройних Сил України; Георгій Тука – заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Про монографію. Вперше у вітчизняній та світовій науці детально досліджено явище світової гібридної війни в перспективі російської агресії проти України. 

Сутність гібридної війни розглянуто у контексті системної кризи світової безпеки, а її феномен – як новітній вид глобального протистояння. 

Детально розглянуто причини та передумови російської агресії проти України, її стратегічні цілі, а також особливості ведення гібридної війни у різних вимірах: воєнному, політичному, економічному, соціальному, гуманітарному, інформаційному.

Аналізуються локальні успіхи нашої держави у протидії ворожим планам РФ за окремими напрямами. Зроблено загальний висновок про доведення Україною своєї спроможності як держави, що відстоює свій суверенітет у боротьбі з агресором. 

Розглянуті питання реформування міжнародних безпекових інститутів та пошуку балансу сил у новій, гібридній реальності. 

Результати дослідження зацікавлять не лише  політиків, політичних аналітиків, державних службовців вищої ланки, науковців у сфері безпекознавства, але і представників громадянського суспільства та усіх національно свідомих громадян.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували монографію "Світова гібридна війна: український фронт”

В Укрінформі у вівторок відбулася презентація колективної монографії "Світова гібридна війна: український фронт”, підготовленої фахівцями Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД). 

У монографії вперше у вітчизняній та світовій науці детально досліджено явище світової гібридної війни в розрізі російської агресії проти України.

“Ця монографія  - це “останнє попередження” для всіх, хто продовжує вірити в ілюзію миру, хто не хоче бачити нової реальності, якою є світова гібридна війна”,  - заявив під час презентації директор НІСД, академік НАН України Володимир Горбулін.

Наразі  світ увійшов у зону “підвищеної турбулентності, пов’язаної з пробудженням агресії, нетерпимості, що супроводжується фактичною відмовою від стримувальних норм і механізмів”. Гібридна війна стала новітньою формою глобального протистояння в сучасному безпековому довкіллі, додав директор НІСД. 

При цьому нерозуміння природи гібридної агресії призводить до “геополітичної сліпоти”.    

“Україна дала можливість господарювати у власному домі російському бізнесу, російським медіа, російським спецслужбам, продовжила базування Чорноморського флоту РФ, прийняла продиктований з Москви закон про мови. Але це не вберегло нас від збройної агресії і спроби   зруйнувати українську державність”, - зазначив Горбулін.

Він наголосив, що розв’язана Росією війна стала шоковою ситуацією не лише для України, а й усі розвинуті держави виявились не готовими до такого перебігу подій. 

Горбулін підкреслив, що наразі Україна змушена вести війну за незалежність, і ця війна є частиною великого світового конфлікту, “що має комплексний характер і дуже тривожні перспективи”. 

“Ми опинилися в світі, де кожен сам за себе. Де виконання договорів є ознакою слабкості, а розмови про ядерний попіл стають темою політичних шоу. Вектор нашого розвитку залежить від нашої з вами вольової, інтелектуальної і моральної спроможності відновити справедливість, яка потрібна не лише нам самим, але й  цивілізованому світові, який стоїть за нашою спиною у нашій протидії агресору”, - зазначив академік.

Горбулін поінформував, що у презентованій монографії розкрито військові, економічні, гуманітарні, інформаційні, соціальні аспекти гібридної війни. Крім того, гібридну агресію “простежено в динаміці, пояснено її витоки, передумови, логіку розгортання, реакцію потерпілої сторони — України”.  Водночас проаналізовано зміни, які відбулися в Україні   під час агресії, та зроблено “висновки, які можуть бути корисними для багатьох країн світу, зокрема як навчитися чітко ідентифікувати початок гібридної агресії”.

“Що треба усвідомити? Гібридна війна -  війна без переможців. Ефективне існування в новому гібридному світі, який лише починаємо усвідомлювати, можливе, якщо: зберігати єдність, розуміти цілі і засоби противника, зміцнювати дух і обороноздатність”, - вважає директор НІСД.

Горбулін назвав три можливі сценарії дій Кремля на Донбасі

Найближчим часом Кремль може застосувати на Донбасі три сценарії, які умовно називаються “битва”, “ультиматум” та “деградація”.  

Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України Володимир Горбуліна під час презентації в Укрінформі колективної монографії Національного інституту стратегічних досліджень "Світова гібридна війна: український фронт”.

"Які сценарії може застосувати до нас Кремль найближчим часом? Сценарій, умовно назвемо його “битва” - це наступ збройних формувань з Донбасу, підтриманих російськими військами з усіх можливих напрямків. Сценарій “ультиматум” - це може бути сценарій щодо федералізації і фактичної десуверенізації України. Сценарій “деградація” – перетворення України на “сіру зону”, нічийну територію нестабільності і замороженого конфлікту, приречену на поступову деградацію", - сказав Горбулін.

Який з цих сценарій буде реалізований - невідомо, але Україна має бути готова до кожного з них, додав директор НІСД.

Він також назвав головні результати трирічного протистояння України "гібридній війні", яку веде РФ на Донбасі. По-перше, на його думку, Україна довела свою цілковиту спроможність як держава, що "здатна захистити свій суверенітет і політичну суб’єктність".

“Також створився імпульс для прискорення економічних і фінансових трансформацій та структурних зрушень: збільшився масштаб експортно-імпортних відносин з країнами ЄС, послабшали боргові “пута”, розпочалося визволення з енергетичної “пастки”, - додав він.

Говорячи про світову гібридну війну Росії, директор НІСД вказав також на те, що вона характеризується відсутністю чітко визначених часових горизонтів, “тобто її неможливо зафіксувати у часі, як і визначити кінцевий термін завершення”. Крім того, справжні цілі гібридної війни є нечіткими і не до кінця зрозумілими, додав він.

Захід поводиться з Україною як учитель, що шкодить обом — Джеймс Шерр

Захід поводиться по відношенню до України, яка протистоїть російській агресії, як учитель, що лише шкодить обом сторонам.  

Про це заявив науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин (Чатем-Хаус, Британія) Джеймс Шерр під час презентації в Укрінформі колективної монографії НІСД "Світова гібридна війна: український фронт”.

“Досі Захід грає по відношенню до України роль учителя, а українці - як нібито студенти.  І це не вигідно ні Заходу, ні Україні”, - сказав він. 

Шерр підкреслив, що українці мають великий досвід у протистоянні гібридній агресії Росії і  можуть поділитися ним із західними партнерами, “які  відстають у цьому плані”. Зокрема, на його думку, важливу роль у зміцненні науково-експертного співробітництва із західними колегами міг би зіграти Національний інститут стратегічних досліджень України, який презентував монографію про світову гібридну війну Росії на українському напрямку. 

“Архітектори цієї так званої концепції “гібридної війни” в російському військовому естеблішменті розуміють, що соціальні, політичні та інформаційні фактори набагато значущіші, ніж класичні військові фактори, ніж сила проти сили”, - зазначив британський експерт.

Він також вказав на те, що країнам Заходу варто більше співпрацювати з українським громадянським суспільством.  “До цього моменту західні уряди та експерти стосовно України роблять акцент на співпрацю з юридичною державою, а не на паралельне, громадянське суспільство, яке є головною точкою міцності України, у тому числі, у військових діях”, - сказав Шерр.

Проведення виборів на окупованих територіях неможливе до відновлення української влади — Тука

Вибори на окремих територіях Донбасу, не підконтрольних українській владі, неможливі до відновлення там повноважень української влади. 

Таку думку висловив журналістам заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО  Георгій Тука.  

“З моєї точки зору це (проведення виборів — ред.) нереалістично і неприйнятно для України”, - сказав Тука. 

Він також пояснив, що вибори на тимчасово окупованих територіях за українськими законами можливі тільки після відновлення контролю української влади на цих територіях. 

“За чинним українським законодавством, щоб проводити вибори, в Україні має бути низка юридичних питань вирішена. Тобто повернення контролю влади, повернення виборчої комісії, повернення засобів масової інформації, безперешкодне прийняття виборчого процесу будь-яких політичних партій”, - пояснив Тука. 

За словами Туки, заяву німецького посла щодо проведення виборів на окремих територіях Донбасу до встановлення там української влади він вважає помилковою. 

“Таку заяву з уст дипломата я оцінюю як помилкову”, - прокоментував Тука. 

Як повідомляв Укрінформ, надзвичайний і повноважний посол Німеччини в Україні Ернст Райхель заявив, що проведення виборів на окупованій території Донбасу можливо до виведення звідти російських військових підрозділів.

Сурков придумав концепцію “організаційної зброї” проти України - Горбулін

Наразі Росія використовує у гібридній війні проти України так звану “організаційну зброю”, концепцію якої розробив помічник президента РФ Владислав Сурков і яка спрямована на дестабілізацію внутрішньої ситуації у країні. 

Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України Володимир Горбуліна під час презентації в Укрінформі колективної монографії НІСД  "Світова гібридна війна: український фронт”.

“Все, що придумав начальник Генштабу ЗС РФ Герасимов у 2010-2011 роках (стосовно ведення “гібридної війни”. - Ред.)  - це все застаріло. Зараз є вже серйозні зміни. У Росії є й інші “корифеї”, як вони вважають. Сурков в останній час придумав так звану “організаційну зброю” - це ціла сфера засобів в енергетичній, інформаційній та інших сферах, як зробити все, щоб підірвати, дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні”, - сказав Горбулін. 

На його переконання, росіяни в цьому плані весь час ідуть уперед. “Але ми відслідковуємо ці ситуації і намагаємося знаходити адекватні відповіді”, - додав директор НІСД.

Окупаційна влада займається рекетом середнього і малого бізнесу в ОРДЛО - Тука

На тимчасово не підконтрольних українській владі територіях Донбасу окупаційна влада займається рекетом малого і середнього бізнесу. 

Про це повідомив  журналістам заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО  Георгій Тука.  

“Вони займаються рекетом, і це є. Дрібний бізнес практично весь обкладений. Середній, за нашими оцінками і фактами, які надає нам розвідка, там десь 75-85%. Крупний бізнес практично не платить”, - сказав Тука.

Він також додав, що на прикладі Алчевського металургійного комбінату можна бачити як великий бізнес захищає свої інтереси. 

“Один з прикладів - АМК, і я його наводив. Алчевський меткомбінат, де директор Тарас Григорович Шевченко, то тричі туди приїздили “покемони” і тричі їх працівники виганяли геть. Саме працівники не дали ні захопити, ні розграбувати цей комбінат”, - пояснив Тука.

Жодних коштів за отримане вугілля з окупованих територій Україна не перераховує - Тука

Україна просто отримує власний товар з тимчасово не підконтрольних територій Донбасу, не сплачуючи за нього кошти. 

Про це повідомив  журналістам заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО  Георгій Тука.  

Відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу як саме Україна розраховується з тимчасово окупованими територіями за отримане вугілля, Тука зазначив, що жодних коштів Україна не перераховує.

"Я не казав, що є торгівля. Є отримання власного товару з неконтрольованої території. Жодних коштів", - заявив Тука.

Бойовики намагалися створити в Авдіївці гуманітарну катастрофу — Тука

Військовослужбовці окупаційних військ, вчинивши невдалу спробу зайняти позиції в промзоні, мали на меті створити гуманітарну кризу в Авдіївці. 

Про це повідомив журналістам заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО  Георгій Тука.  

“Це була спочатку суто військова спроба відбити позиції, які військові не так давно зайняли в Авдіївці і які дуже важливі з точки зору стратегічного міцезнаходження. Поступово бойовики, розуміючи, що не вдається відбити промзону, використали весь спектр озброєння. Цілком припускаю, що була спроба, загнавши Україну в гуманітарну важку ситуацію в Авдіївці, викликати українську сторону на поступки щодо переговорів і самотужки, добровільно, звільнити промку. Не досягли”, - сказав Тука. 

Він також заявив, що задоволений тим, як українська влада відреагувала на ситуацію в Авдіївці. 

“Я відверто скажу, я задоволений тим, як чітко спрацювали всі гілки влади. Військовим честь і хвала. Військові адміністрації — 100%. І вже сьогодні мали розпочатися відновлювальні роботи. Адміністрація Президента, яка змогла об'єднати різні адміністрації, різних областей і відправити гуманітарку в Авдіївку, відпрацювала на 10 балів. Я, чесно кажучи, очікував, що ситуація буде гіршою, виходячи з того досвіду, який я мав у Сватовому”, - розповів Тука. 

Як повідомляв Укрінформ,  з 29 січня в Авдіївці відбувалася ескалація військового конфлікту. Вночі 29 січня 2017 року російські війська та контрольовані РФ бойовики на Донбасі почали масовані обстріли Авдіївки, використовуючи важку артилерію, системи «Град» і танки. 30 січня о 23:00 внаслідок обстрілів було пошкоджено ЛЕП і припинено електропостачання та водопостачання Авдіївки, а також Авдіївського коксохіму та Донецької фільтрувальної станції.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-