Брифінг Міністра культури України

Брифінг Міністра культури України

Укрінформ
27 січня об 11.30 відбувся брифінг Міністра культури України Євгена Нищука на тему: "Заходи, пов'язані з перепохованням видатного українського письменника, поета та  драматурга Олександра Олеся та його дружини" (Зала 1).

Підсумкові матеріали:

Перепоховання Олександра Олеся у Києві відбудеться 29 січня на Лук'янівському кладовищі

Перепоховання відомого українського поета Олександра Олеся відбудеться 29 січня в Києві на Лук'янівському кладовищі, панахида пройде у Володимирському соборі. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі у п'ятницю повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"За збігом обставин, саме 29 січня, в День пам'яті Крут, у неділю, буде прощання і перепоховання Олександра Олеся. Воно буде відбуватися у вільному доступі. О 12:00 буде панахида у Володимирському соборі під проводом Патріарха Філарета. І близько 13:30 на Лук'янівському цвинтарі відбудеться громадське прощання. Там буде те місце, на якому буде перепохований Олександр Олесь", - сказав Євген Нищук.

Міністр нагадав, що є дозвіл і бажання родини, нащадків Олександра Олеся, які проживають у Канаді, щоб він був перепохований саме в Україні, саме в Києві, на відомому кладовищі. Він висловив сподівання, що на церемонію приїде хтось із нащадків письменника, зазначивши, що правнучка з Канади мала намір це зробити. За словами міністра, сьогодні-завтра стане відомо, чи це відбудеться. 

Нищук також зазначив, що Лук'янівське кладовище було обране з огляду на те, що там планується Алея почесних поховань для видатних діячів - чи військово-політичної еміграції, чи науковців, чи культурних діячів. "І там зараз все підготовлено для перепоховання Олександра Олеся", - сказав він.  

Він також наголосив: символічно, що в цей день відбудеться вшанування пам'яті Героїв Крут на Аскольдовій могилі і на самому Лук'янівському цвинтарі, де є пам'ятник двом крутянам і ще кільком патріотам часів Української Народної Республіки; символічно також, що перепоховання є практично одним з перших заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 років. А також нагадав, що Олександр Олесь народився 5 грудня 1878 року, тож наступного року в Україні відзначатимуть 140-річчя від дня його народження.

Як повідомляв Укрінформ, на початку січня 2017 року в Празі ексгумували останки похованого на Ольшанському цвинтарі відомого українського письменника Олександра Олеся (Кандиби) та його дружини Віри. Ексгумація була спричинена особливостями чеського законодавства: за місце поховання померлого потрібно сплачувати ренту, і родина чоловіка, який це робив і мав на могилу право власності, вирішила після його смерті поховати його на тому місці. 

Тоді МЗС України повідомило, що останки Олеся та його дружини переміщені в депозитарій кладовища до рішення родичів щодо місця остаточного захоронення.  

21 січня стало відомо, що за бажанням нащадків, яких розшукало МЗС і Посольство України в Канаді,  Олександра Олеся буде перепоховано в Києві на Лук'янівському кладовищі. Кабінет міністрів затвердив розпорядження про виділення коштів для перевезення до Києва і перепоховання останків українського письменника Олександра Олеся.

25 січня в Празі відбулося прощання з прахом поета Олександра Олеся та його дружини. Сьогодні ЗМІ повідомили, що урна з прахом письменника Олександра Олеся і його дружини вранці прибула до Києва з Чехії.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-