Хто заробляє на закупівлях залізниці

Хто заробляє на закупівлях залізниці

Укрінформ
25 січня о 13.00 відбулася прес-конференція на тему: "Нечисті мільярди: хто заробляє на закупівлях залізниці". (Зала 1) 

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД). 

Учасники: Володимир Даценко - проект "Залізниця без корупції"; Наталія Шило - координатор проекту "Антикорупційний портал громадських розслідувань"; Віталій Купрій - народний депутат України; Анатолій Октисюк - МЦПД.

Підсумкові матеріали:

Укрзалізниця сама гальмує розвиток конкуренції серед компаній, що її забезпечують, -  керівник проекту "Залізниця без корупції"

Від Укрзалізниці надходять тендери, прописані під конкретного постачальника, і це фактично блокує появу нових конкуретоспроможних компаній у сфері обслуговування залізниці.

Про це заявив керівник проекту "Залізниця без корупції" Володимир Даценко на прес-конференції в "Укрінформі", повідомляє кореспондент агентства. 

"Деякі дії Укрзалізниці, які не спрямовують на розвиток конкуренції цього ринку. Вони саме й заважають появі нових постачальників цієї продукції. Тендери прописуються конкретно під замовника, в тому об'ємі в якому інша компанія не може сперечатися", - пояснив керівник проекту.

Перемоги у тендерах Укрзалізниці напряму залежать від політиків, які при владі в Україні, - Володомир Даценко

З 2008 року і до сьогодні результати тендерів "Укрзалізниці" безспосередньо залежать від політиків, які на той чи інший момент часу знаходяться при владі в Україні. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив керівник проекту "Залізниця без корупції" Володимир Даценко, який оприлюднив результати дослідження щодо корупції в Укрзалізниці, повідомляє кореспондент агентства. 

"Ми вирішили в цьому розслідуванні акцентувати увагу на ті найбільші контракти, найбільших постачальників, які були з того часу, як були відкриті дані, - з 2008 року. Саме прослідкувати залежність постачальників від політичного впливу, від політичної ситуації. До даного розслідування потрапили закупівлі на 40 млрд гривень. Фігурантами цих розслідувань стали декілька депутатів та олігархів, людей дуже заможних. Зокрема, по яких, і по виграних тендерах яких можна прослідковувати як змінювалася політична ситуація", - сказав керівник проекту "Залізниця без корупції".

Він зазначив, що за часів президента Віктора Януковича тендери від Укрзалізниці отримували ті компанії, які були наближені до депутатів Партії Регіонів. 

На сьогодні, за словами Даценка, дуже великі контракти отримують компанії, які пов'язані з окремими народними депутатами. Даценко звернув увагу на те, що ці перемоги у тендерах почалися у 2015 році. 

"Компанія "Арго" та "Корпорація КРТ" отримують дуже великі контракти останнім часом. Це велекі закупівлі, може бути до півмільярда гривень на рік, це може бути один контракт, який розігрують між собою 2-3 фірми", - зазначив Даценко.

Він також назвав причетним до корупції в Укрзалізниці одного з депутатів Верховної Ради, який контролює ТОВ "ТД "Агрінол", яке отримує вигідні умови в постачанні паливно-мастильних матеріалів на Укрзалізницю.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-