Звітує Держприкордонслужба

Звітує Держприкордонслужба

Укрінформ
27 грудня о 13.00 відбулася прес-конференція голови Держприкордонслужби України Віктора Назаренка щодо заходів відомства з протидії організованій злочинності та участь прикордонників в АТО. (Зала 1)

У ході заходу очільник прикордонного відомства також розповів про найбільш яскраві приклади діяльності охоронців кордону з викриття каналів протиправної діяльності.

Підсумкові матеріали:

Стратегічне планування розвитку Держприкордонслужби до 2020 року практично завершено - Назаренко

Державна прикордонна служба України вважає своїм головним здобутком за рік те, що в умовах постійного впливу гібридної російської агресії зуміла продовжити системний розвиток у рамках загальної реформи сектору безпеки і оборони. Так, стратегічне планування розвитку служби до 2020 року практично завершено.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Рік був непростим, і попри всі наявні виклики та загрози, складнощі та динамічну обстановку, прикордонне відомство у цілому виконало завдання, які були нам визначені керівництвом держави та народом України. Головним здобутком вважаємо те, що в умовах постійного впливу гібридної російської агресії служба зуміла продовжити системний розвиток у рамках загальної реформи сектору безпеки і оборони України. Відповідно до річної національної програми співпраці з НАТО ми планово переходимо на стандарти Альянсу. Процес реформування відбувається за конструктивної підтримки місії Євросоюзу та інших міжнародних інституцій”, - сказав Назаренко.

За його словами, з метою реалізації стратегії розвитку відомства упродовж року було розроблено проекти 7 законів та 24 підзаконних актів, 15 із них уже прийнято.

“Таким чином на сьогодні ми практично завершили стратегічне планування розвитку служби до 2020 року”, - наголосив Назаренко.

У Держприкордонслужбі розповіли про результати підключення пунктів пропуску до баз даних Інтерполу

Держприкордонслужба України за рік відреагувала майже на 9 тис. повідомлень по лінії міжнародної організації кримінальної поліції, із них реалізували 2 300 інформацій щодо конкретних осіб і транспортних засобів.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Цього року служба продовжувала свою роботу щодо посилення позицій по безвізу. Пункти пропуску дооблаштовувалися засобами біометрії, підключалися до баз даних Інтерполу, ця робота дала відчутний результат. Так, за рік ми відреагували майже на 9 тис. повідомлень по лінії міжнародної організації кримінальної поліції, із них реалізували 2 300 інформацій щодо конкретних осіб і транспортних засобів”, - сказав Назаренко.

При цьому, за його словами, наразі ефективно впроваджується дорожня карта спільної з ЄС оперативної охорони кордону. Спільний контроль уже здійснюється в пунктах пропуску на польській і молдовській ділянках, завершується також нормативне врегулювання цього питання із Словаччиною, тривають переговори з Угорщиною та Румунією.

“Відмічаємо позитивний вплив і на обстановку спільного патрулювання. Підписавши та ратифікувавши останні нормативні акти з нашими румунськими колегами, ми практично поширили цей досвід на весь кордон з Євросоюзом та Молдовою. Активно розгортаємо мережу контактних пунктів. Вважаємо їх важливим елементом комунікації з нашими основними іноземними партнерами. Два такі пункти вже існують на польській і один на румунській ділянках, у січні спільно з нашими угорськими колегами відкриваємо пункт “Захонь”, з білоруською стороною підписали протокол про віртуальний пункт обміну даними Житомир-Мінськ, який почне функціонування уже з березня наступного року”, - наголосив Назаренко.

У Бюджеті-2017 на Держприкордонслужбу виділено більше 7 млрд грн  - Назаренко

 У Державному Бюджеті на 2017 рік  Держприкордонслужба отримала більше семи мільярдів гривень, і цього достатньо для вирішення нагальних потреб.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Загалом на наступний рік для Державної прикордонної служби виділено трохи більше семи мільярдів гривень. Вважаю, що це необхідний мінімум для вирішення найбільш нагальних потреб служби... Цей бюджет дозволить нам більш якісно виконувати завдання на державному кордоні", - сказав він.

Назаренко повідомив, що серед видатків бюджету передбачено по 200 мільйонів гривень на будівництво житла для прикордонників і на фінансування плану інженерного облаштування держкордону на сході.

Назаренко розповів, як Держприкордонслужба нарощує свою боєздатність

Через загрози зі сходу та півдня Держприкордонслужба України продовжує нарощувати свою боєздатність і оборонні спроможності. Наразі служба має понад 330 бронемашин, групову зброю, у тому числі протитанкові та протиповітряні комплекси.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Відповідно до загроз зі сходу та півдня ми продовжували нарощувати нашу боєздатність і оборонні спроможності. На сьогодні служба має вже понад 330 бронемашин, групову зброю, у тому числі протитанкові та протиповітряні комплекси”, - сказав Назаренко.

Так, за його словами, лише за рахунок міжнародної допомоги підрозділи отримали понад 100 транспортних засобів, 30 тепловізорів, 13 систем радіаційного контролю, різне серверне обладнання та понад 10 тисяч комплектів спорядження та екіпірування.

“Особливу увагу ми приділили розвитку мобільних підрозділів. За допомогою наших американських партнерів та європейських колег створено загін спеціального призначення, який має назву “Дозор”. Особовий склад цього загону пройшов випробування в різних умовах обстановки і вже успішно виконує завдання на рівні спеціальних підрозділів провідних країн світу”, - зауважив він.

При цьому Назаренко поінформував, що для підтримання технічної готовності прикордонників у районі АТО додатково розгорнули низку спеціальних підрозділів забезпечення. Також тестуються і нові сучасні зразки як техніки, так і озброєння. Для повітряного моніторингу кордону та морської ділянки активно використовується відомча патрульна авіація. Зокрема, наразі служба має 9 сучасних літаків “Diamond”, які оснащені необхідною технікою комплексного спостереження. Контроль на морських ділянках здійснювали 13 кораблів та 56 катерів.

“Завдяки бюджетним асигнуванням цього року ми придбали 6 безпілотних комплексів, а це 18 літальних апаратів, що застосовуються в охороні державного кордону України”, - наголосив він.

Назаренко розповів, як облаштовують кордон з Росією

Уперше в новітній історії України розпочато системне облаштування східних рубежів держави. Наразі уже завершено 50% усіх об’єктів на Харківщині.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Для нас це вкрай важлива і принципова справа. Хочу наголосити, що вперше в новітній історії України ми розпочали системно облаштовувати східні рубежі держави. Сьогодні ми створюємо принципово нову інтелектуальну модель комплексної системи захисту і охорони кордону, де різні інженерно-технічні засоби доповнюють один одного і дозволяють у режимі онлайн як контролювати ділянку, так і оперативно реагувати на її порушення. Ця модель включає також  елементи оборони державного кордону”, - сказав Назаренко.

За його словами, всі заходи служба здійснює в межах урядового плану. Цього року основні роботи проводилися в межах Харківської області, де завершено практично 50% усіх об’єктів і робіт, та на Луганщині.

“Ділянку відділу “Дергачі” ми створили як своєрідний наш полігон, де разом з нашими іноземними партнерами випробуємо найсучасніші новинки. Ми розуміємо всі складнощі бюджетного процесу, і тому намагаємося використовувати кошти максимально ефективно і залучати допомогу органів місцевої влади”, - наголосив голова Держприкордонслужби.

ДПС України не планує повертати строкову службу – Назаренко

Державна прикордонна служба України не планує повертатися до поповнення чисельності особового складу шляхом призову українців на строкову службу.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко.

"Ми не плануємо при нинішньому бюджеті повертати строкову службу", - сказав Назаренко

Він нагадав, що раніше через брак особового складу в Держприкордонслужбі був відновлений призов строковиків, проте вже восени 2016 року вдалося його уникнути завдяки збільшенню фінансування відомства.

За словами Назаренка, зараз в прикордонному відомстві ще закінчують служити 3,8 тис. прикордонників-строковиків.

"Ми сподіваємося, що близько тисячі  з тих військовослужбовців перейдуть на контракт", - додав він.

Прикордонники цьогоріч отримали 248 квартир - Назаренко

Цьогоріч за рахунок усіх джерел Держприкордонслужба України отримала 248 квартир і 46 кімнат.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Виділені із бюджету 200 млн грн спрямували на будівництво і реконструкцію житлових об’єктів. Із 18 запланованих 9 уже введено в експлуатацію. Загалом цього року за рахунок усіх джерел відомство отримало 248 квартир і 46 кімнат. У нове житло вселилися прикордонники у Борисполі, Житомирі, Хмельницькому”, - сказав Назаренко.

За його словами, під службові квартири реконструювали відомчі будівлі у Великих Мостах, Ізмаїлі, на Херсонщині, Харківщині, а у рамках інвестиційних програм велася забудова земельних ділянок у Луцьку, Чернівцях, Хмельницьку, Львові та Києві.

Бюджет 2017 року дозволяє зберегти позитивну динаміку виплат прикордонникам - Назаренко

Принципово важливим здобутком 2016 року стало реальне підвищення грошового забезпечення прикордонників до рівня військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії, і бюджет наступного року дозволяє зберегти цю позитивну динаміку виплат.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Принципово важливим здобутком року стало реальне підвищення грошового забезпечення прикордонників до рівня військовослужбовців Збройних сил та Національної гвардії. Це стало можливим завдяки підтримці Президента, уряду, міністра внутрішніх справ та небайдужих народних депутатів України”, - сказав Назаренко.

Він підкреслив, що бюджет наступного року дозволяє зберегти цю позитивну динаміку виплат.

За час російської агресії в зоні АТО загинуло 67 прикордонників - Назаренко

З початку російської агресії в зоні проведення АТО загинуло 67 прикордонників, 415 зазнали поранень, ще 5 вважаються зниклими безвісти.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“З початку російської агресії героїчно загинуло 67 прикордонників, 415 зазнали поранень, 5 вважаються зниклими безвісти. Статус учасника бойових дій надано понад 16 тисячам військовослужбовців та працівникам нашого відомства”, - сказав Назаренко.

Він запевнив, що всі демобілізовані прикордонники знаходяться у полі постійної уваги Держприкордонслужби, з ними працює штатний міжвідомчий центр.

При цьому, за мужність і героїзм, виявлені в зоні АТО, державні нагороди отримали 52 прикордонники, у тому числі звання Героя України присвоєно одному старшому лейтенанту посмертно. Загалом з початку АТО державні нагороди отримав 721 прикордонник.

Росія перетворила Крим на потужну військову базу - Назаренко

Росія перетворила окупований Крим у потужну військову базу, значно наростила військову присутність на суші і морі.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Не менш напруженою залишається ситуація і на кримському напрямку. Росія перетворила півострів у потужну військову базу, значно наростила військову присутність на суші і на морі. Агресор періодично вдається до провокацій та проводить активні розвідувальні дії, у тому числі з повітря”, - сказав Назаренко.

За його словами, українські прикордонні наряди та кораблі ведуть цілодобове спостереження за діями військ окупанта.

“Водночас у межах компетенції ми забезпечуємо безперервну роботу контрольних пунктів в’їзду-виїзду на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. За рік її перетнули 2,6 млн осіб та 500 тис. транспортних засобів. Що стосується тенденції, то відмічаємо загальне зменшення пропуску. Так, лише сьогодні адмінмежу перетнуло 5 700 осіб і 1 тис. транспортних засобів, якщо це порівняти з аналогічною добою минулого року, то це зменшення відповідно на 24 і 34%”, - наголосив Назаренко.

До окупованого Криму зайшли 652 іноземні судна - Назаренко

До відомчої бази відстеження надводної обстановки Держприкордонслужбою внесено дані про 652 іноземних судна, які зайшли до закритих Україною портів на тимчасово окупованій території.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Ми оперативно реагуємо на будь-яку інформацію про захід іноземних суден до закритих Україною портів на тимчасово окупованій території. До відомчої бази відстеження надводної обстановки нами внесено дані про 652 таких судна”, - сказав Назаренко.

За його словами, завдяки змінам у законодавстві створено передумови до затримання таких суден порушників та їх вантажів. Зокрема, нещодавно було затримано судно на Дунаї з прапором Танзанії, що слідувало із Севастополя до молдовського порту з вантажем соди. Наразі судно арештовано, а капітану оголошено про підозру.

“Вважаємо, що це стане попередженням для тих, хто намагається працювати з окупантами”, - наголосив Назаренко.

Він поінформував, що Держприкордонслужба задокументувала факти протиправної діяльності Росії у виключній морській економічній зоні України. Матеріали про це уже направлено до МЗС для формування доказової бази у міжнародних судах.

Прикордонники за рік відмовили у пропуску в Україну 28 тисячам людей

Українські прикордонники цьогоріч відмовили у пропуску через державний кордон 28 тис. осіб, понад 6 тисяч із них - громадяни Російської Федерації.

Про це повідомив голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“В пропуску відмовлено за рік 28 тис. осіб. Понад 6 тис. - це громадяни Росії”, - сказав Назаренко.

За його словами, було також виявлено понад 2,7 тисячі кримінальних та припинено більше 71 тис. адміністративних правопорушень - порівняно з минулим роком це на 41% та 31% більше. При цьому, винесено постанови про штрафи на суму 27 млн грн. 

“Виконано 22 тис. доручень уповноважених на це органів”, - наголосив Назаренко.

Прикордонники цьогоріч попередили переміщення 700 кг бурштину - Назаренко

Цьогоріч українські прикордонники попередили переміщення майже 700 кг бурштину.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Цього року ми попередили переміщення майже 700 кг бурштину. Традиційно його намагалися переправляти до Польщі”, - сказав Назаренко.

За його словами, прикордонники також поінформували відповідні правоохоронні органи про понад 100 місць його незаконного видобутку.

Прикордонники цьогоріч затримали удвічі більше літальних апаратів, ніж торік - Назаренко

За рік українські прикордонники затримали 22 літальних апарати, що у 2,5 рази більше, ніж торік.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“З початку року ми затримали 22 літальних апарати. Це у 2,5 рази більше, ніж торік”, - сказав Назаренко.

Він зауважив, що у двох випадках дії злочинців призвели до авіаційних катастроф.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-