Про результати реформи децентралізації та місцевого самоврядування

Про результати реформи децентралізації та місцевого самоврядування

Укрінформ
27 грудня об 11.00 відбувся брифінг на тему: "Презентація соцдослідження Ради Європи та КМІС щодо результатів реформи децентралізації та місцевого самоврядування". (Зала 1) 

Організатор: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Учасники: Геннадій Зубко - Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України; Володимир Паніотто - генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології; Олена Литвиненко - заступник голови Офісу Ради Європи в Україні.

Модератор: Андрій Гук - менеджер Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

Коротко. Результати соцдослідження буде презентовано за напрямками: «Конституційна реформа», «Об'єднання територіальних громад», «Конфлікт на Сході, Мінські домовленості і реформа місцевого самоврядування».

Підсумкові матеріали:

На наступний рік у бюджеті заклали 52 млрд грн на субсидії - Зубко 

Держава у 2017 році витратить майже 52 млрд грн на субсидії. Уряд має завдання монетизувати їх та перетворити на інвестиції у енергоефективність. 

Про це у інтерв'ю Укрінформу сказав віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. 

"На цей рік було закладено 40 млрд грн, на наступний рік було закладено 52 млрд грн субсидій. З нашої точки зору важливо, щоб субсидії перетворювалися на інвестиції у енергоефективність. Для цього нам потрібно монетизувати субсидії – тоді буде зацікавленість громадян зекономлені кошти направляти на утеплення будинку, заміну вікон", - сказав віце-прем’єр-міністр. 

Саме такий механізм, за його словами, закладений у Фонді енергоефективності. 

"Кошти Фонду спрямовуватимуться на часткову компенсацію витрат українськими родинами на енергоефективні заходи. Через субсидії ми вимушені захищати тих, хто не може оплатити житлово-комунальні послуги. Але 52 млрд на субсидії і 800 млн грн на енергоефективність – це неспівмірні кошти. Першим кроком стане монетизація субсидій для підприємств, і, виплативши борги Нафтогазу, вони зможуть шукати інших постачальників газу. Другий крок – це монетизація субсидій населенню. З обов’язковою умовою - монетизовані субсидії повинні витрачатися на енергоефективність. Я думаю, це завдання номер один на 2017 рік", - наголосив Зубко.

ТКЕ заборгували "Нафтогазу" безпосередньо за газ близько 7 млрд грн - Зубко

Теплопостачальні підприємства заборгували НАК "Нафтогаз України" близько 7 млрд грн за газ, решта боргу - це штрафи і пені, а також борги держави. 

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко (https://www.ukrinform.ua/rubric-economics/2146444-gennadij-zubko-vicepremerministr-ministr-regionalnogo-rozvitku-budivnictva-ta-zkg.html). 

"Усередині літа склалася дуже непроста ситуація із блокуванням рахунків ТКЕ, вона виникла переважно через те, що чинний раніше механізм розрахунків передбачав нарахування штрафів і пені на заборгованість. Загальний борг підприємств перед Нафтогазом досягнув 21 млрд грн, з них 6 млрд – це штрафи і пені. Близько 7 млрд – це безпосередній борг ТКЕ за газ. А решта боргу – це заборгованість держави перед ТКЕ, яка не має бути погашена перед Нафтогазом", - сказав Зубко 

За його словами, після ухвалення урядового закону «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості підприємств теплоенергетики та підприємств водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» з’явилася можливість реструктуризувати борги. 

"Вони накопичувалися не один рік і не були погашені на момент прийняття закону «Про ринок природного газу». У зв’язку з цим, рахунки теплопостачальних підприємств були заблоковані. Зараз складається список підприємств, які хочуть реструктуризувати свої борги, щоб вони не впливали на їх поточний фінансовий стан. ТКЕ можуть подати заявку і протягом 5 років оплатити свою заборгованість", - зазначив Зубко. 

Таким чином, зауважив він, частину боргу має погасити держава, а частина – це штрафи і пені, які будуть списані, якщо заборгованість буде погашена. За умови підписання договору про реструктуризацію додатково місцева влада несе гарантію, що цей борг буде сплачено. При цьому блокуються борги, які були створені по штрафах і пенях, більше того, нові штрафи і пені на реструктуризований борг нараховуватися не будуть. 

"Коли підприємство виплатить борг по газу, штрафи і пені будуть списані. Крім того, ми змінили постанову №217 – щоб залишати на підприємствах ті кошти, які необхідні для виплати заробітної плати та інвестиційної складової. Я думаю, що після проведення реструктуризації у нас з’явиться можливість залучати інвестиції міжнародних фінансових організацій для модернізації підприємств", - розповів віце-прем'єр.

Україна на Expo-2017 шукатиме інвесторів для будівництва парку сонячної енергії у Зоні відчуження - Зубко 

Україна на міжнародній спеціалізованій виставці Expo-2017, що пройде у Казахстані і буде присвячена альтернативній енергетиці, шукатиме інвесторів для будівництва парку сонячної енергії у Зоні відчуження. 

Про це в інтерв'ю Укрінформу сказав віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. 

"На Expo-2017, що буде присвячена альтернативній енергетиці, однією з пропозицій України стане залучення інвестицій у Зону відчуження. Уряд ухвалив рішення, що передача в оренду державного майна, розташованого у Зоні, здійснюватиметься з урахуванням понижуючого коефіцієнта на вартість оренди. Можливо, з’являться інвестори, які захочуть не лише облаштувати парк сонячної енергії", - сказав Зубко. 

Він переконаний, що це дасть можливість поступово перетворити Зону відчуження на зону інвестиційної привабливості. 

"Тут збереглися надпотужні електричні мережі, розраховані на можливість додаткового приєднання генерації. У «Зоні» є поля, проліски – і все це дає можливість облаштування парку сонячної генерації. Поки землі не можуть використовуватися для сільського господарства, але можливість використання під сонячну енергію є", - зазначив віце-прем'єр. 

Він розповів, що 10-кілометрова Зона навколо станції буде закрита ще дуже довгий час. 

"У межах 30-кілометрової зони буде відокремлена та частина, яка була дійсно уражена, вона також буде закрита у зв’язку з високим радіаційним фоном. На безпечній території збудують заповідник. Остап Семерак (міністр екології та природних ресурсів України - ред.) над цим працює", - додав Зубко.

2017-й має стати роком секторальної децентралізації - Зубко

Наступний рік є ключовим у проведенні реформи децентралізації не лише у сфері фінансів, а й в інших галузях життя населення.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на прес-конференції в Укрінформі.

«2017 рік - це питання секторальної децентралізації, тому що вже ми маємо показувати реформи в галузі освіти, охорони здоров'я, соціальних послуг, надання адміністративних послуг безпосередньо в об'єднаних територіальних громадах. Реформи мусять спускатися на землю, реформи мають дійти до кожної української родини», - зазначив він.

Крім того, він підкреслив, що наступний рік також є ключовим як із погляду об'єднання громад, так і з погляду вже перших результатів. За його словами, ці результати відчуватимуть не тільки мешканці об'єднаних територіальних громад, а й усі українці, «тому що точки зростання малого і середнього бізнесу починаються саме з об'єднаних територіальних громад».

Водночас Зубко підкреслив, що наразі проекти в рамках реформи децентралізації реалізуються не локально у якійсь окремій області, а фактично покривають усю країну.

«Якщо подивимося на карту України, на кожну область, то в кожній області є такі точки зростання, точки зростання об'єднаних територіальних громад, і це відчувається не тільки за проектаим, а й за місцевими бюджетами», - зауважив віце-прем'єр-міністр.

Опитування: 67% українців відчули покращення від реформи децентралізації

За результатами соціологічного дослідження, 67% українців відчули покращення від реформи децентралізації та місцевого самоврядування. 

Про це під час презентації соцдослідження Ради Європи та КМІС щодо результатів реформи децентралізації та місцевого самоврядування в Укрінформі повідомив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

"Загалом 67% населення або самі відчули покращення, або чули про це від інших. Тих, хто відзначив зміни на краще, у 2,5 раза більше, ніж було в 2015 році", - сказав Паніотто. 

За його словами, відповідно до результатів дослідження, понад 80% українців знає, що така реформа відбувається в країні. 

"Більшість населення вважає реформу потрібною, і ця цифра відрізняється від минулого року, було 60%, тепер 64%", - зазначив експерт. 

Він додав, що українці очікують від реформи децентралізації: зменшення корупції (67%), поліпшення якості послуг (62%) та покращення добробуту громадян (46%). 

Крім того, за його словами, більше половини населення (52%) цікавляться політикою. Українці найбільше у питанні політики довіряють родичам і близьким (41%). 

Головним джерелом інформації з питань політики є телебачення - 85.3%. 

Опитування підготовлено та проведено Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Програми Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні" у співпраці та координації з експертами Ради Європи, фахівцями з питань місцевого самоврядування та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

В ході соціологічного дослідження було опитано 2039 респондентів в 110 населених пунктах (статистична похибка становить не більше 3.3%), а також 400 респондентів у 159 об’єднаних територіальних громадах (статистична похибка - не більше 5.0%).

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-