Україна на шляху реформ: три роки після Революції Гідності

Україна на шляху реформ: три роки після Революції Гідності

Укрінформ
27 грудня об 11.00  відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Україна на шляху реформ: три роки після Революції Гідності". (Зала 2)

Організатори: Всеукраїнська асоціація політологів та політичних журналістів, Молодіжна громадська організація "Об'єднання регіонального розвитку".

Учасники: експерти, політологи, представники державних органів влади, законодавці.

Обговорювалися питання: 

 - Які реформи найбільш динамічні (на прикладі Міністерства оборони, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ);

 - Створення нових антикорупційних та правоохоронних органів (Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національна поліція, Національна гвардія); 

 - Запровадження нових систем державних закупівель (Прозорро, закупівля ліків через міжнародні структури); 

 - Реформи у сфері енергетики (відмова від російського газу, енергозбереження); 

 - Реформа банківської системи; 

 - Хто уособлює собою реформи; 

 - Які очікування у експертного середовища від 2017 року.

Підсумкові матеріали:

Українські реформи мають проводитися швидшими темпами - політолог

Процес реформ в Україні має відбуватися більш активно.

Таку думку висловив політолог Олександр Палій під час круглого столу «Україна на шляху реформ: три роки після Революції гідності» в Укрінформі.

«Реформи мають бути більш наступальними, більш швидкими», - сказав він.

Експерт додав, що головна проблема реформ - те, що їх намагаються проводити «клаптиками».

Водночас політолог вважає прогресивним той факт, що вдалося зруйнувати низку «корупційних пірамід», результатом чого стало певне зростання економіки.

«Все йде по висхідній», - зазначив Палій.

Дострокові вибори в Україні наразі малоймовірні – експерт

Проведення дострокових виборів в Україні у найближчій перспективі малоймовірне. Таку думку висловив директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Белашко під час круглого столу «Україна на шляху реформ: три роки після Революції гідності» в Укрінформі.

«Роблячи невеликий прогноз на наступний рік, хочеться сказати що вибори, строкові чи дострокові, зараз маловірогідні. Вибори повинні призначатися, як мінімум, за 4 місяці до їх проведення. Тобто, для того, щоб реально провести вибори в наступному році, то вони повинні бути призначені, наприклад, влітку на осінь. Чесно кажучи, я не бачу зараз ніяких підстав для цього, тому що внутрішня ситуацію можна характеризувати словами - влада сильна як ніколи», - сказав він.

Натомість, експерт зауважив, що єдина загроза для влади - це «політична боротьба Порошенка і Авакова». Крім того, говорячи про зовнішню ситуацію, Белашко зауважив, що вона, очевидно, буде змінюватися не на користь України. «І змінюватися буде швидко, але не настільки швидко, щоб привести до якихось кардинальних змін протягом найближчих кількох місяців. А вже протягом 2018, можливо 2019 року, будуть можливі якісь зміни, які будуть означати трансформацію цієї держави в дещо іншу», - резюмував він.

Експерти назвали плюси та мінуси реформ в Україні

Тема реформ в Україні, практично, примітивізується і це заважає оцінити реальний стан речей. Таку думку висловив політолог Микола Спірідонов під час круглого столу «Україна на шляху реформ: три роки після Революції гідності» в Укрінформі.

«Проблема обговорення і тверезої оцінки реформ в тому що ця тема, практично вся примітивізується. Псевдоексперти своїми висловами заважають грунтовно і скрупульозно оцінити дійсний стан речей. Примітивізується навіть військова тема подій на Донбасі, коли військові дії коментують люди, які в реальності далекі від військової справі і які навіть за погонами не зможуть відрізнити лейтенанта від полковника», - сказав він.

Експерт зауважив, що в експертних колах України, коли говорять про реформи, умовно є два табори: це «зрадофіли» і «провладні». «Перші кажуть, що все дуже погано і ніяких реформ не відбувається. Інші, навпаки, говорять досить фантастичні речі про зростання економіки, чесний бюджет і стрімке покращення життя в Україні». – підкреслив Спірідонов.

В свою чергу, політичний оглядач Наталія Білоус назвала такі досягнення за минулий рік як запровадження електронних торгів, електронні декларації, удосконалення електронного документообігу, полегшення оформлення шлюбів. «Ці процедури роблять державну політику більш прозорою та публічною для пересічних громадян, що зменшує рівень корупції та бюрократичну тяганину в державних органах», - наголосила експерт. Вона навела приклад роботи сервісних центрів на кшталт «Готово» і зазначила, що такі ініціативи мають мати більш масовий характер, а не виступати піар-акціями конкретних діячів. Експерт висловила надію, що в 2017р. представники бізнесу та влади будуть спільними зусиллями створювати подібні проекти та реформувати країну.

Зокрема, за її словами, реформування пенітенціарної служби може стати реформою, яка полегшить життя ув'язненим та зробить слідство професійнішим. Громадський активіст Володимир Гайдамачук навів приклади того, як змінилася українська армія і сьогодні служба у Збройних силах є престижною і перспективною.

В свою чергу, блогер Кирило Сазонов назвав недоліком реформ, зокрема, в системі МВС, факти звільнення професіоналів. Однак, підкреслив, що ця реформа є «одна з найуспішніших». «Те, що зараз набирають нових людей до лав поліції і ставлять їм високу зарплатню - це беззаперечно плюс. Реформа МВС, на мою думку, одна із найуспішніших, яка відбувається. Створення Нацгвардії з нуля, яка є реальною бойовою одиницею, є безперечним показником цієї реформи», - наголосив він.

Такої ж думки дотримується і політолог Олена Броницька. Під час круглого столу вона висловила надію, що новостворені структури - поліція, НАБУ, САП – вже найближчим часом продемонструють реальну роботу запропонованих реформ. «При цьому повинна бути згуртованість керівників цих відомств, оскільки від цього залежить швидкість втілення цих реформ», - підкреслила вона.

Освітянин Валентин Гайдай назвав головною проблемою реформ у сфері освіти «бездумне копіювання західної моделі освіти і науки». В енергетичній сфері експерти називають реформою збільшення тарифів. «Що точно можна назвати реформою - то це збільшення тарифів. Це певна зміна правил гри на ринках… З огляду на це, повинні були запроваджуватися технології енергозберігання і люди мали платити менше», - сказав експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич. При цьому він наголосив, що відмова від російського газу не є реформою.

А економічний експерт Всеволод Степанюк висловив думку, що реформи в економічній сфері робляться для того, щоб «завести в Україну великі трансаціональні компанії».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-