Результати першого етапу конкурсу до Верховного Суду

Результати першого етапу конкурсу до Верховного Суду

Укрінформ
26 грудня о 12.00 в рамках прес-клубу Національної ради реформ відбувся підсумковий брифінг на тему: "Конкурс до Верховного Суду як імплементаційний етап судової реформи: результати допуску кандидатів" за участю Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова. (Зала 1) 

Під час брифінгу було висвітлено наступні питання: 

1. Хто хоче стати суддею Верховного Суду – портрет кандидата: гендерний, територіальний, віковий.

2. Основні причини недопуску кандидатів до участі в конкурсі.

3. Наступні кроки конкурсу: спеціальна перевірка.

Довідково. 7 листопада ВККС оголосила конкурс на зайняття 120 вакантних посад касаційних судів Верховного Суду, по 30 місць у цивільному, господарському, адміністративному та кримінальному. 

Вперше претендувати на посади суддів Верховного Суду змогли адвокати та науковці, які мають 10 років фахового стажу. Переможців буде визначено до кінця березня 2017 року. 

Відповідно до Закону "Про судоустрій і статус суддів" новий Верховний Суд має запрацювати з початку квітня 2017 року.

Підсумкові матеріали:

У конкурсі до нового Верховного суду з 653 кандидатів братимуть участь 69% суддів та 12% науковців - голова ВККС

З 653 кандидатів, яких допущено до участі у конкурсі на посади суддів Верховного суду України, 69% - судді, а 12% - науковці.

Про це заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков під час брифінгу в Укрінформі.

"Документи нам подали трошки більше 800 кандидатів, документи вони подавали особисто в паперовому вигляді. Вони зобов’язані були принести певну кількість документів, належним чином оформлених і довести, що у них є досвід. Після перевірки документів допущено до участі у конкурсі 653 кандидати. Найбільше допущено - 69% - судді, науковці - 12,5%, адвокатів - 11% і сукупний стаж - 7,5%", - сказав Козьяков.

Він нагадав, що такий конкурс у вищий суд України проводиться вперше, раніше судді добиралися за іншими механізмами. Зокрема, у новому Верховному суді буде чотири касаційні суди - цивільний, господарський, адміністративний та кримінальний. Тобто із 120 вакантних місць - по 30 у кожен суд. У цивільний суд подалося найбільше кандидатів - 211, у кримінальний - 185, господарський - 134, а найменше в адміністративний - 123. Що стосується гендерного питання, то суддями хочуть стати 230 жінок і 423 чоловіки. Наймолодшому кандидату 32, а найстаршому - 63.

"Що стосується географії: найбільше - це Київ і Київська область, найменше - Хмельницька - 4", - резюмував він.

Як повідомлялося, 7 листопада ВККС оголосила конкурс на зайняття 120 вакантних посад касаційних судів Верховного суду, по 30 місць у цивільному, господарському, адміністративному та кримінальному.

Вперше претендувати на посади суддів Верховного Суду змогли адвокати та науковці, які мають 10 років фахового стажу. Переможців буде визначено до кінця березня 2017 року. 

Відповідно до Закону "Про судоустрій і статус суддів" новий Верховний Суд має запрацювати з початку квітня 2017 року.

Судді Верховного суду України, які не подали заявку на участь у конкурсі до оновленого суду проходитимуть кваліфікаційне оцінювання - ВККС

Усі судді Верховного суду України та вищих спеціалізованих судів, які не подали заявки на участь у конкурсі до нового ВСУ, будуть змушені пройти кваліфікаційне оцінювання.

Про це заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков під час брифінгу в Укрінформі.

“Наприклад з Верховного суду там зараз 21 діючий суддя і подали нам заявки 17, чотири не звернулися. Так само і у вищих спеціалізованих судах, які теж будуть ліквідуватися у результаті цієї реформи, не всі подали. Є два виходи, або три. У певний момент вони подадуть у відставку. Другий варіант - вони захочуть бути переведені, наприклад, в якийсь апеляційний суд, і третій варіант - ми оголосимо для них первинне кваліфікаційне оцінювання, якого вони не пройшли свого часу”, - сказав Козьяков.

Так, за його словами, ті судді Верховного суду і вищих спеціалізованих судів, які подали документи на конкурс пройдуть своєрідне оцінювання уже взимку у процедурі конкурсу, а для решти будуть зобов’язані організувати кваліфікаційне оцінювання.

“Будемо чекати цю процедуру”, - наголосив він.

Кандидати у судді Верховного суду пройдуть спецперевірку - голова ВККС Козьяков

Кандидати до участі в конкурсі на посади суддів касаційних судів Верховного Суду обов’язково пройдуть ретельну спецперевірку.

Про це голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков сказав на прес-конференції в Укрінформі.

«Процедура робиться в рамках закону. Це національна поліція України на наш запит дасть відповідь, чи є щось неприємне на кандидата або ж усе нормально, державна судова адміністрація, Національне агентство з питань запобігання корупції, національна комісія цінних паперів та фондового ринку, головне територіальне управління юстиції у місті Києві, Міністерство освіти та науки України, департаменти охорони здоров’я обласних державних адміністрацій та Міністерство оборони України», - сказав Козьяков.

За його словами, наприклад, будуть перевірятися чи видаватися кандидатам ті чи інші довідки, чи справжніми є дипломи про вищу освіту та інша не менш важлива інформація.

«Можу сказати, що не завжди приходить відповідь позитивна», - додав голова ВККС.

Крім того, додав він, після проведення другого етапу конкурсу відбудеться достатньо буде серйозний відсів кандидатів, а список тих, хто залишився кандидатом буде переданий у Національне антикорупційне бюро. "У нас уже є домовленість. Вони вже чекають цей список», - сказав Козьяков.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-