"ВОЇНИ ДУХУ" - НАЦІОНАЛЬНА ПРЕМ’ЄРА!

Укрінформ
22 грудня о 15.00 відбулася прес-конференція присвячена національній прем'єрі документального фільму "ВОЇНИ ДУХУ" про крайні дні, години, хвилини героїчної оборони ДАП – як це було - в кінотеатрах України з 19 січня 2017 року. (Зала 1)

Учасники: Тетяна Кулаковська - автор національного фільму "ВОЇНИ ДУХУ"; Анна Мартиненко - автор національного фільму "ВОЇНИ ДУХУ"; Анатолій Свирид - кіборг (Спартанець); Руслан Боровик - кіборг (Багдад);  Лариса Зубенко - перший заступник КП "Київкінофільм"; Сергій Неретін - перший заступник голови Держкіно; Ігор Корба - полковник, старший офіцер МПЗ сухопутних військ ЗСУ.

Були запрошені: представники Міністерства оборони та Генштабу, Департаменту культури КМДА та кіноіндустрії.

Підсумкові матеріали:

Показ фільму про Донецький аеропорт розпочинається в кінотеатрах з 19 січня 

З 19 січня в кінотеатрах України стартує показ документального фільму "Воїни духу" про останні п'ять днів героїчної оборони Донецького аеропорту.

Прес-конференція, присвячена національній прем'єрі фільму, відбулася у четвер в Укрінформі. 

"Це - унікальний фільм і дуже добре, що він виходить в широкий прокат по всій Україні. Цей фільм - це розповідь бійців, очевидців, захисників, які це пройшли, відчули на собі усі ці емоції, і радість і біду. Вони розповідають все з перших вуст", - зазначив один з героїв фільму, "кіборг" Руслан Боровик (позивний "Багдад").

Ще один герой фільму, "кіборг" Анатолій Свирид ("Спартанець"), наголосив на тому, що на таких фільмах, як "Воїни духу", яких, на жаль, дуже мало, будуть виховуватися покоління майбутніх захисників. "Більш правдивого фільму не може бути. Це те, що знімали бійці, і те, що ми бачили. Подивитися треба. Правда не завжди приємна, на жаль. Я був впевнений, що в полон не попаду ніколи. Але в тій ситуації, яка склалася на той час, коли немає евакуації і є багато важкопоранених наших бійців, які помирають, і померли до ранку 21 січня, - я прийняв таке рішення, що я виходжу міняти себе на важкопоранених. Хлопців врятував. Вважаю, що зробив усе правильно", - заявив він.

Як наголосив "Спартанець", українці продемонстрували як в Донецькому аеропорту, так і в інших районах зони АТО, "що є справді козацького роду". "Є у нас, в українських чоловіках, і дух, і гідність, і честь. І якби знали наші так звані "брати", що якщо вони сюди сунуться, то отримають по зубах -  вони б сюди не прийшли. Добро має бути з кулаками.  І захистити себе ми зобов'язані. Щасливий і гордий з того, що такий фільм буде і побачити його зможуть і в маленьких містах", - зазначив він. 

Авторами "Воїнів духу" стали Анна Мартиненко та Тетяна Кулаковська, які на власні кошти відзняли фільм. За словами Мартиненко, наразі йдуть перемовини з кінотеатрами областей та міст. Наразі вже є домовленість з КП "Київкінофільм", шість кінотеатрів якого будуть показувати фільм. Також виявили бажання кінотеатри Вінниччини, Черкащини, Хмельниччини, Тернопільщини, Івано-Франківщини. 

"Шановні, зрозуміло, що свята, Новий рік, Різдво, але є холодні окопи, наші хлопці там і аеропорт був так недавно. І він не закінчився, і ситуація триває, ось живі свідки і живі герої", - наголосила Мартиненко.

У кінотеатрах стали менше дивитися російські фільми - Держкіно 

В українців зник інтерес до перегляду російських фільмів у кінотеатрах.

Про це заявив перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій національній прем'єрі документального фільму "Воїни духу" про останні дні оборони Донецького аеропорту в кінотеатрах України.

"Хочу доповісти, що на телеекранах з 2014 року, згідно із законом, у нас заборонена телепродукція держави-агресора - РФ. З кіноекранами дещо інша ситуація. Ми все ще видаємо дозволи на ті стрічки, які тут демонструються. Так от, вчора була розмова з одним із прокатників, який сказав: а ви знаєте, в цьому році перестали ходити на російські стрічки. Просто зник інтерес", - заявив Неретін.

Заступник голови Держкіно наголосив на важливості зйомки та показів таких стрічок, як "Воїни духу", і не лише в кінотеатрах, а й на телеканалах, які, втім, часто думають лише про рейтинги.

Перший заступник голови комунального підприємства "Київкінофільм" Лариса Губенко також наголосила, що кінотеатри, особливо, які знаходяться у комунальній власності, мають демонструвати такі фільми, які виховують почуття патріотизму у молоді. 

"Коли до нас звернулися автори фільму, то ми ні хвилини не вагалися і сказали, що візьмемо цей фільм і будемо показувати у наших кінотеатрах.  По-перше, тому що у нас мережа комунальних кінотеатрів і майно належить територіальній громаді міста Києва, і свою соціальну функцію ми виконуємо. А по-друге, ми - українці і цей фільм потрібно дивитися усім", - заявила вона.

Наразі "Київкінофільм" підтвердив 6 з 10 наявних кінотеатрів для показу "Воїнів духу". У подальшому, можливо, будуть додані ще інші.

"Фільм виходить у прокат 19 січня, але прес-показ буде у нашому кінотеатрі українського фільму "Ліра" 20 січня о 18 годині. О 19.30 буде вже показ для глядачів", - зазначила Лариса Губенко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-