Громадянська освіта як чинник успішного регіонального розвитку

Громадянська освіта як чинник успішного регіонального розвитку

Укрінформ
22 грудня об 11.30 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Поступ завдяки освіті: громадянська освіта як чинник успішного регіонального розвитку". (Зала 2)

Організатор: DVV International в Україні.

Учасники: Олег Смірнов - директор DVV International; Ігор Добко - ГО "Товариство Лева"; Сергій Лєвінте - голова ГО "Нове місто", депутат Знам'янської міської ради, тренер навчального курсу; Володимир Грицик - завідувач редакції громадсько-політичних програм Вінницької філії НТКУ "Вінтера"; Андрій Шелестюк - член Громадської ради, член координаційної ради по впровадженню бюджету участі; Любов Зоріна - голова Печинської сільської ради, Тростянецького району, Сумської області; Віктор Сікаленко - ГО "Південна Ініціатива"; Андрій Витяганець -  ГО "Життя спочатку", Ірпінь; Микола Єременко -  депутат селищної ради смт. Коцюбинське; Анна Опіц - керівник проекту "Регіональні Голоси - Створюємо Мости для України"; Олена Томілець - приватний підприємець громадський діяч м. Бориспіль; Роман Кот - Інформаційне агентство "Кримські новини" м. Київ та інші.

Довідково. Проект "Регіональні Голоси – Створюємо Мости для Демократії" об’єднав понад 200 регіональних громадських активістів, локальних журналістів, політиків різних партій та представників місцевих органів самоврядування в одну команду в кожному із проектних регіонів (Львів, Вінниця, Житомир, Київ, Суми, Харків, Миколаїв, Запоріжжя, Херсон). Було зібрано команду з понад 20 українських та німецьких тренерів, щоб спільно дискутувати, аналізувати та розробляти стратегії місцевого розвитку та взаємодії.

Захід відбувся у рамках проекту "Регіональні Голоси – Створюємо Мости для Демократії", який реалізовує DVV International в Україні, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Підсумкові матеріали:

Експерти кажуть про необхідність громадянської освіти в Україні

Наразі в Україні на місцевому рівні доступ до влади пов’язаний з доступом до економічних ресурсів, тож аби конструктивно боротися з цими структурами, потрібна громадянська освіта.

Про це заявила керівник проекту "Регіональні Голоси - Створюємо Мости для України” Анна Опіц під час “круглого столу” в Укрінформі.

“Я думаю, що в Україні на даний момент існує дуже багато подібних освітніх курсів для певних груп населення, наприклад для місцевих журналістів, для місцевих представників органів самоуправління та громадянських активістів. А ціль нашого навчального курсу була - об’єднати усіх цих активістів, представників місцевих органів влади та журналістів, аби не лише передати якісь знання та підвищити їх компетентність, але й аби між ними і нашими різними проектними регіонами будувати мости, створити діалог, аби сприяти розвитку плюралістичних структур на місцевому рівні. Це вже другий дуже важливий аспект нашого проекту, бо як ми знаємо, досі в Україні на місцевому рівні доступ до влади пов’язаний з доступом до, наприклад, економічних ресурсів, тож аби конструктивно боротися з цими структурами, потрібна освіта, саме громадянська освіта”, - сказала Опіц.

За її словами, наразі завершується перший освітній етап проекту.

“Ми у рамках цього проекту співпрацюємо з телекомпанією Сум, і команда на місці у рамках навчального курсу знімала інтерв’ю з нашими тренерами і учасниками, і я сподіваюся, що цей фільм задокументує нашу роботу з тренерами та вами, як експертами”, - підкреслила вона.

У свою чергу, представник ГО "Товариство Лева" Ігор Добко зауважив, що завдяки спілкуванню у рамках проекту з представниками 9 регіонів переконався, що кожен регіон має дуже цікавий досвід.

“Це можна кваліфікувати і як досягнення проекту, і своєрідне досягнення громадянського суспільства в Україні. Натомість, з другого боку, проблема нашого громадянського суспільства у тому, що ці методики не достатньо поширені в інших регіонах. Вони дуже добре використовуються в одному регіоні, але, щоб перенести цей досвід в інший регіон, то тут ще є дуже багато над чим працювати. Наприклад громадські бюджети цього року були дуже багато де реалізовані і багато де були реалізовані, на жаль, формально, але було дуже багато міст, де вони ефективно реалізовувалися. Якраз цей досвід потрібно переносити в інші міста”, - резюмував Добко.

Так, проект "Регіональні Голоси – Створюємо Мости для Демократії" об’єднав понад 200 регіональних громадських активістів, локальних журналістів, політиків різних партій та представників місцевих органів самоврядування в одну команду в кожному із проектних регіонів (Львів, Вінниця, Житомир, Київ, Суми, Харків, Миколаїв, Запоріжжя, Херсон). Було зібрано команду з понад 20 українських та німецьких тренерів, щоб спільно дискутувати, аналізувати та розробляти стратегії місцевого розвитку та взаємодії.

Проект реалізовується “DVV International в Україні” за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-