Вручення премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики

Вручення премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики

Укрінформ
23 грудня о 12.00 відбулося урочисте вручення премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики. (Зала 1) 

Учасники: Олексій Кононенко - начальник управління видавничої справи і преси Держкомтелерадіо; Василь Куйбіда - президент Національної академії державного управління при Президенті України, голова Народного Руху України; Тарас Чорновіл - політик і громадський діяч, син В’ячеслава Чорновола; Володимир Земляний -  лауреат премії ім. В.Чорновола 2016 року;  Роман Матузко -  історик, політолог.

Довідково. Премія імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується з 2004 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України. Її грошовий еквівалент - 5 тисяч гривень. У 2016 році на здобуття премії у Держкомтелерадіо надійшло 16 творчих робіт. 

Підсумкові матеріали:

Тарас Чорновіл вважає, що Луценко у 2017-му розслідує справу про загибель його батька 

Колишній народний депутат Тарас Чорновіл сподівається у 2017 році дізнатися всю правду про загибель його батька.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.  

"Справа про вбивство В'ячеслава Чорновола досі не розслідувана і не закрита. Після фальшивого суду початку 2014 року, якраз в той день у січні, коли на Грушевського була перша кров, закрили кримінальну справу. Потім апеляційний суд її відразу поновив, бо всім було зрозуміло, наскільки її по-брудному закрили. Вона пішла в Генпрокуратуру, поки що лежить. Я вже розмовляв з Юрієм Луценком. Вони мусять розв'язатися з кількома актуальними, за які їх б'ють і товчуть. А по тій справі треба переворушити дуже великий об'єм матеріалів. На неї просто фізично зараз немає слідчих. Але я надіюся, що це трапиться в ближчому часі. Так що  завдання - спільно в наступному році добитися, щоб ця справа була доведена до остаточного ров'язання", - зазначив Чорновіл.

За його словами, ще одне з завдань разом з Валентиною Чорновіл, батьковою сестрою, - це остаточне закінчення справ по батьковій спадщині. 

"Це 10 томів, які нарешті закінчені (десятий том видання "В'ячеслав Чорновіл. Твори" нещодавно вийшов у видавництві "Смолоскип" - ред.). Вона доробляє бібліографію до цих 10-ти томів. На превеликий жаль, підтримки практично жодної - ніде, ні від кого. Вдячність окрема видавництву "Смолоскип", його директору Осипу Зінкевичу, який знаходить десь фінанси на видання", - підкреслив Тарас В'ячеславович. 

Він також висловив жаль, що у Києві фактично перестав існувати меморіальний музей В'ячеслава Чорновола. "Виявилося, що Києву не потрібний цей музей", - сказав він. 

Тарас Чорновіл також розповів, що останнім часом, і ще не один місяць на це піде, займається упорядкуванням та хронологією оцифрованих батькових фотографій. "Важко розібратися, що де є, якщо ні одна з них не була підписана. 10 тисяч фотографій, і треба встановити за якимось вторинними ознаками, в якому році це було", - уточнив він.

Премію імені В'ячеслава Чорновола вручили лауреатові 2016 року -  Володимиру Земляному

Урочисте вручення Премії імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики 2016 року відбулося в Укрінформі напередодні дня народження цього політика і публіциста. 

Про це нагадав Олексій Кононенко - начальник управління видавничої справи і преси Держкомтелерадіо.

"24 грудня минає 79 років від дня народження В'ячеслава Чорновола. Напередодні ми вручаємо премію його імені. Премія заснована 2004 року, і її лауреатами ставали відомі журналісти. Рішенням комітету Премії імені В'ячеслава Чорновола лауреатом 2016 року визнано Володимира Земляного за книгу "Русский разухай, или украинские грабли", - сказав  Кононенко.

За словами лауреата, книга присвячена тим подіям, які нині відбуваються в Україні - в Криму і на Сході. 

"Це спроба поглянути на ці події через призму історії. Поглянути на сучасну так звану Новоросію через Новоросію Катерини Другої, через Донецько-Криворізьку республіку Леніна. Це спроба поглянути і оцінити дії Путіна через оцінку дій Сталіна чи Петра Першого. Хто такий "Русский разухай"? Це, ясна річ, сам Володимир Путін, отой "рубаха-парень", "рубаха"-президент, який із легкістю приймає рішення, трагічні для долі людства і для українців", - зазначив Земляний. 

Він подякував безстрашному фотокореспондентові Олександрові Клименку, який дав до цієї книги прекрасні фотографії про події на сході. 

Почесними грамотами Держкомтелерадіо були відзначені також дві представлені на конкурс роботи. Це книга "Розстріляна "Просвіта" про репресованих просвітян Кіровоградщини, автор якої - журналістка газети "Дзеркало тижня" Світлана Орел, та книга історика Романа Матузка "Визвольна" світова: крах планів Москви", в якій автор досліджує агресивну політику Радянського Союзу, ідеологічні основи розпалювання Другої світової війни.

Премію і грамоти, з побажанням авторам натхнення і стійкості, вручив син В'ячеслава Чорновола - політик і громадський діяч, колишній народний депутат Тарас Чорновіл. 

"В'ячеслава Чорновола вважали суто політиком. Але політична діяльність для нього - це був вияв назовні. В першу чергу він був усе-таки журналістом, публіцистом. Він розумів журналістську діяльність як  переосмислення факту, прочитання того, що між рядками, віднайдення того, що хочуть приховати ті, в кого беруть інтерв'ю, - і доведення цього до повного сприйняття. Все життя він говорив: "Я журналіст, я публіцист", - нагадав Тарас Чорновіл.

Він також підкреслив: публіцистика, журналістика - це і видання, це такі книги, які зараз відзначені і працюють на самоусвідомлення.

"Якщо в країні є криза усвідомлення свого минулого, якщо ми мислимо категоріями, які нам нав'язані російською імперією, під лозунгами "русского мира", через гібридну війну, то рано віддавати повністю історичну тематику тільки історикам, нею мають займатися і журналісти та публіцисти, вона сьогодні на порі", - вважає Тарас Чорновіл.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-