Водоканали України б’ють на сполох: чим загрожує введення спецрахунків?

Водоканали України б’ють на сполох: чим загрожує введення спецрахунків?

Укрінформ
15 грудня о 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Введення спецрахунків залишить міста без води, а водоканальців без зарплати". (Зала 1)

Учасники: Дмитро Новицький - голова правління – генеральний директор ПАТ “АК “Київводоканал”; Олександр Шкінь - віце-президент Асоціації “Укрводоканалекологія”; Юрій Хіврич - президент асоціації “Питна вода”; Валерій Баранов - заступник директора з питань реформ Асоціації міст України.

Довідково. Господарська діяльність водоканалів здійснюється в умовах стрімкого зростання витрат на виробництво послуг у зв’язку зі збільшенням цін і тарифів на енергоносії, паливо та основні матеріали, необхідні для підтримання обладнання та мереж у належному стані. 

За останні два роки тарифи на електроенергію змінювались декілька разів. При цьому процедура синхронного перегляду тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення у разі зміни тарифів на електро-, теплоенергію і газ в Україні не передбачена.

Підсумкові матеріали:

Введення спецрахунків для водопровідно-каналізаційних підприємств призведе до їх залишкового фінансування - гендиректор “Київводоканалу” 

У разі прийняння законопроекту «Про питну воду та питне водопостачання», яким вводиться спецрахунки для водопровідно-каналізаційних підприємств, кошти від споживачів йтимуть, у першу чергу, на оплату електроенергії, і лише залишок — на інші виробничі потреби.

Про це на прес-конференції в Укрінформі "Введення спецрахунків залишить міста без води, а водоканальців без зарплати" заявив голова правління – генеральний директор ПАТ “АК “Київводоканал” Дмитро Новицький.

«Ми зібрались з нагоди ухвалення урядом проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», яким передбачене введення спеціальних рахунків для водопровідно-каналізаційних підприємств. Це дозволить перераховувати гроші на рахунки підприємства енергозабезпечення в першу чергу, що призведе до скасування можливості фінансування інших складових», - сказав він.  

Новицький пояснив, що кошти від споживачів, у першу чергу, йтимуть на оплату електроенергії, і лише залишок — на усі інші виробничі потреби.

«Хочу нагадати, що водопровідно-каналізаційні підприємства утримують об`єкти підвищеної небезпеки, що потребують особливої уваги, такі як хлорне господарство. Якщо зупиниться фінансування, або виконання ремонтних робіт, або регламентних, у зв`язку з тим, що будуть відсутні кошти, можуть виникнути аварійні ситуації, які матимуть катастрофічні наслідки», - заявив гендиректор “Київводоканалу”. 

Крім того, новий механізм розрахунків призведе до затримок з виплатами зарплат працівникам підприємств.

За словами Новицького, у цьому зв`язку керівники водоканалів різних міст України, а також профільні асоціації підписали колективне звернення до Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради з проханням відхилити проект Закону схвалений 30.11.2016 на засіданні КМУ.

«На наше переконання прийняття такого регуляторного акту суперечитеме законодавству України і призведе до повної дестабілізації діяльності підприємств, що надають населенню України життєнеобхідні комунальні послуги», - йдеться у зверненні.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-