Телебачення: що дивитись українцям?

Телебачення: що дивитись українцям?

Укрінформ
14 грудня о 12.30 відбулася прес-конференція на тему: "Обмеження доступу українців до центральних телеканалів: хто залишиться у виграші?".  (Зала 2)

Організатор:  Громадська організація «Інтерньюз-Україна».

Захід відбувся в рамках проекту “Інтернет-свобода в Україні: підтримуючи засади свободи слова та безпеки в часи конфлікту” за підтримки програми МАТРА від уряду Нідерландів, що реалізується ГО “Інтерньюз-Україна”.

До участі у заході були запрошені ключові сторони процесу:

•  Комітет Верховної ради України з питань свободи слова та інформаційної політики

•  Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення

•  Міністерство інформаційної політики України;

•  провайдери: Воля, Інформаційні технології, Ланет, Тріолан;

•  центральні телеканали: Інтер, СТБ, 5 канал, 24 канал, 1+1;

•  Інтернет Асоціація України;

•  експерти із медіа права;

•  профільні громадські організації

Підсумкові матеріали:

В Нацраді заявляють, що з 1 січня малі телеканали в Україні не зникнуть   

Набуття чинності 1 січня 2017 року закону про зміну складу універсальної програмної послуги (УПП) не призведе до зникнення малих телеканалів. 

На цьому наголосив член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Валентин Коваль під час прес-конференції в Укрінформі. 

"Зміни в законі призвели до того, що замість 24-ох обов'язкових для ретрансляції в кабелі каналів залишилося 3 загальнонаціональних і від 4-х до 8-ми локальних. Тобто розмови про те, що знищуються малі канали, безпідставні. Навпаки, завдяки цьому закону місце для малих каналів з'явилося", - підкреслив Валентин Коваль.

Він додав, що з 1 січня до УПП увійдуть перший канал Суспільного мовлення - сьогодні це UA:Перший, канали "Культура" та "Рада". А також три програми Українського радіо, яке стає Суспільним. А далі - залежно від кожного населеного пункту - ті місцеві канали і станції, які лізензовані для локального мовлення. 

"До кінця грудня на сайті Нацради буде вичерпна інформація щодо того, які канали залишаться обов'язковими для ретрансляції. Але їх буде значно менше, ніж є зараз. І це полегшить ситуацію. Бо в лютому 2007 року, коли впроваджувалась УПП, точка зору провайдерів була, що держава нав'язує їм мовлення. Сьогодні, коли держава прибрала ці канали з обов'язкового пакета, вони кажуть, що держава нав'язує їм комерційні стосунки з каналами. А держава просто хоче, щоб ті, хто існують на економічній моделі, домовлялися між собою без пристуності держави", - сказав член Нацради. 

Коваль також зазначив, що Нацрада слідкуватиме за дотриманням законодавства і не втручатиметься у відносини медіагруп та операторів щодо умов ретрансляції.  

"В цій ситуації Національна рада стоїть в стороні від інформаційного конфлікту, який ми зараз переживаємо. Що ми будемо робити? Безперечно, ми будемо слідкувати за тим, щоб законодавство, яке зараз існує в державі, виконувалося - тобто щоб у мережах всіх провайдерів програмної послуги були ті канали, які згідно закону мають увійти до універсальної програмної послуги. Решта - це господарчі відносини між мовниками та провайдерами, і ми просто будемо спостерігати за тим, як процес буде відбуватися", - сказав він.

При цьому Коваль уточнив, що закон передбачає рівність між телеканалами і провайдерами. 

З 1 січня 2017 року в Україні набуває чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги". Це означає, що українські телеканали вступають у договірні відносини з провайдерами кабельного телебачення. Якщо раніше кабельне ТБ мало показувати всі національні ефірні телеканали і відповідно до закону ніхто нікому не платив, то з 2017 року ця регуляція скасовується. Зараз УПП є питанням ринкових відносин двох суб'єктів господарювання.

В Нацраді прогнозують, що після привітання Президента з Новим роком деякі телеканали зникнуть

Українці встигнуть почути привітання Президента з Новим роком. А далі через набуття з 1 січня чинності закону про зміну складу універсальної програмної послуги (УПП) - обов'язковими для ретрансляції стануть лише 3 загальнонаціональних телеканали - деякі з них можуть зникнути з ефіру. 

Про це сказав член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Валентин Коваль у коментарі кореспонденту Укрінформу. 

"УПП відтепер є питанням домовленості медіагруп та провайдерів. І такі переговори ведуться, тобто певна кількість представників ринку і з одного, і з другого боку домовляються. І це означає, що майже нічого не зміниться після 1 січня і більшість каналів, які дійсно цікаві глядачеві, залишаться в кабельних мережах. Тобто ми почуємо побажання з Новим роком нашого Президента - за кілька секунд до Нового року. А після цього певні телеканали можуть просто зникнути. Хоча мені дуже не хотілось би цього і ще є багато часу для того, щоб домовитися", - сказав Коваль.

Водночас він зазначив, що ситуація прояснить питання з можливістю блокування російських каналів в інтернеті.

"Дуже цікаво подивитися, як буде блокуватися інтернет-сигнал, не організований в якісь пакети від певних каналів. Це буде відповідь на питання про блокування каналів з Росії, які зараз можна дивитися в інтернеті. Досі була відповідь, що це неможливо, бо це інтернет. А якщо буде можливо заблокувати мовлення українських каналів в інтернет-мережах, то відповідь буде очевидна - що це можна було зробити з російськими каналами, але цього не було зроблено! Які були в цьому інтереси, ми пізніше зрозуміємо", - підкреслив Коваль.

В "Інтерньюз" застерігають, що з 1 січня глядачам зменшать кількість телеканалів і збільшать ціни на них

Набуття чинності 1 січня 2017 року закону про зміну складу універсальної програмної послуги (УПП), відповідно до якого пакет каналів значною мірою залежатиме від домовленості між медіагрупами і провайдерами, може призвести до того, що глядачі одержать меншу кількість телеканалів і більші ціни на них.

Про це сказав керівник програм нових медіа ГО "Інтерньюз-Україна" Віталій Мороз під час прес-конференції в Укрінформі. 

"З 1 січня 2017 року будуть нові правила гри, і до цього часу мовники та провайдери повинні між собою домовитися стосовно правил поширення контенту. Ми маємо застороги про те, що під час домовленостей між учасниками ринку може постраждати кінцевий користувач - тобто глядач. Можливо, він отримає менше доступу до телеканалів, менші телеканали будуть виключені з пакетів. Також ціна продукту може відображатися саме на глядачеві. Тобто вартість послуг буде на глядачах", - зазначив Мороз.

Він підкреслив: дуже не хотілося б, щоб з 1 січня українські телеглядачі втратили доступ до певних телеканалів. 

"Відомий випадок з одного регіону, де місцеві провайдери стверджують, що, можливо, вони виключать центральні українські телеканали. І це вже питання не тільки галузі, це питання національної безпеки, питання інтересів нашої країни", - вважає Віталій Мороз. 

Водночас гендиректор компанії "Воля" Джордж Жембері висловив переконання, що новий закон допомагає внести порядок на ринок, особливо якщо ці зміни організовані в контрольовані процеси, які допомагають розвитку бізнесу. 

"Ми очікуємо на три зміни: УПП - і це зроблено, це чудесно, бо дає вибір; контроль абонентських баз і піратства - ще чекаємо; вимкнення аналогового ТБ. Тому що якщо це запрацює в Україні, тоді буде ринок платного телебачення", - сказав Жембері. 

Утім, за його словами, компанія "Воля" на сьогодні одержала лише дві пропозиції від медіагруп. 

З 1 січня 2017 року в Україні набуває чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги". Це означає, що українські телеканали вступають у договірні відносини з провайдерами кабельного телебачення. Якщо раніше кабельне ТБ мало показувати всі національні ефірні телеканали і відповідно до закону ніхто нікому не платив, то з 2017 року ця регуляція скасовується. Зараз питання УПП - це ринкові відносини двох суб'єктів господарювання.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-