Проект Концепції Статуту територіальної громади міста Києва

Проект Концепції Статуту територіальної громади міста Києва

Укрінформ
13 грудня о 10.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Проект Концепції Статуту територіальної громади міста Києва: роль органів самоорганізації населення столиці".  (Зала 2)

Організатор: Міжнародний фонд «Відродження».

Учасники: Віктор Галета - в.о. заступника директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА; Олексій Орловський - директор Програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»; Андрій Нєстєрков - голова Київського міського осередку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення», а також 20 керівників органів самоорганізації міста Києва.

Підсумкові матеріали:

У Києві пропонують запровадити інститут омбудсмена для захисту інтересів територіальних громад

Концепція Статуту Києва передбачатиме запровадження на рівні міста омбудсмена, який захищатиме інтереси територіальних громад. 

Про це на засіданні круглого столу в Укрінформі заявив директор Програмної ініціативи "Демократична практика" Міжнародного фонду "Відродження" Олексій Орловський. 

"Ми ставимо питання про те, що на території міста мають з'явитися так звані омбудсмени, тобто уповноважені ради, які покликані займатися питаннями захисту прав, інтересів членів територіальної громади, саме правових аспектів діяльності. І ми ставимо питання про особу, яка буде займатися питаннями дітей, тобто дитячого уповноваженого в цих питаннях", - сказав він. 

За його словами, концепція Статуту Києва передбачає закріплення його юридичної сили, контроль та внесення змін до муніципальних управлінь та захист інтересів територіальної громади.

"Статут передбачається визнати вищим за юридичною силою документом на території міста Києва. Тобто - це місцева, або локальна Конституція. Всі інші нормативно-правові акти, індивідуальні акти, які ухвалюються на території Києва, мали би відповідати й ухвалюватися у розвитку саме Статуту територіальної громади", - наголосив Орловський. 

Він зазначив, що на сьогодні немає достатньо чіткого співвідношення, закріпленого на рівні законодавства, про роль і місце Статуту в системі органів муніципального управління. "Наприклад, ми ставимо питання про те, що необхідно визначити форми, в яких члени територіальні громади здійснюють контроль за діяльність органів муніципального управління", - зауважив фахівець.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-