Опіка українських заробітчан за кордоном: як це має бути?

Опіка українських заробітчан за кордоном: як це має бути?

Укрінформ
14 грудня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Українські заробітчани за кордоном повинні знаходитись під опікою". (Зала 2)

Організатор: Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування.

Учасники: Сергій Кравченко - заступник Голови Державної служби зайнятості; Василь Воскобойник - президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування; Микола Бровченко - керівник соціальних проектів Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування; Василь Кирилич - начальник управління консульського забезпечення Державної консульської служби МЗС України; Сергій Міняйло - заступник начальника управління консульського обслуговування - начальника відділу консульсько-правових питань Державної консульської служби МЗС України.

Довідково:

Громадяни України, які поїдуть працевлаштовуватись у європейські країни, повинні знаходитись під наглядом вітчизняних державних структур та компаній - посередників, які відправляють їх на роботу. Це необхідно для того, щоб мати можливість захистити права людей та надати їм підтримку за кордоном.

Для побудови системи ефективної підтримки потрібно, щоби до цієї роботи долучалися легальні компанії-посередники, що відправляють українців працювати за кордон та Державна служба зайнятості України, яка займатиметься обліком заробітчан, сприятиме їх реінтеграції і поверненню.

Підсумкові матеріали:

Держслужба України з питань праці планує у 2017 році підписати меморандум про співпрацю з польською інспекцією праці

Державна служба України з питань праці наступного року планує підписати меморандум про співпрацю з польською інспекцією праці в рамках протидії нелегальному працевлаштуванню.

Про це на прес-конференції в Укрінформі "Українські заробітчани за кордоном повинні знаходитись під опікою" заявив голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нещодавно, у понеділок, в рамках візиту президента Литви в Україну, Державна служба з питань праці і литовська Інспекція з питань праці підписали договір про взаємодію і обмін досвідом щодо кращих форм і способів виявлення і протидії неоформленій зайнятості. Наступними нашими планами на 2017 рік є підписання такого меморандуму про співпрацю з польською інспекцією праці, одним із пунктів якого є питання легального працевлаштування», - сказав він.

У Польщі зростає кількість українців, які платять офіційні соцвнески

У Польщі кількість українців, які платять офіційні соціальні внески у соцфонди Польщі, зросла на 70% у поточному році, з 101 тисячі до 172 тисяч  порівняно з минулим роком.

Про це на прес-конференції в Укрінформі «Українські заробітчани за кордоном мають перебувати під опікою» заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для прикладу в Польщі, за даними нашого посла в цій країні Андрія Дещиці, знаходяться зараз близько 1 млн українців. Днями польське видання «Дзенник Газета Правна» написало, що минулого року українцям у Польщі було видано 813 тис. запрошень на роботу, а за неповними даними за цей рік вже 938 тис. При цьому кількість українців, які платять офіційні соціальні внески у соцфонди Польщі зросла на 70%, з 101 тис. по 2015 року, до 172 тис. по року 2016. Якщо порівняти з 800 тис. людей, які заїхали з минулого року, виявляється, що легально в Польщі працює всього 25% людей», - сказав він.

За словами Воскобойника, для того, щоб 100% українських працівників оплачували соціальні платежі у Польщі й інших європейських країнах і працювали таким чином легально, потрібно, у першу чергу, широко інформувати українців ще на батьківщині про умови працевлаштування за кордоном, не кидати наодинці з проблемами в іноземній державі і допомагати їм повернутися, і надалі працевлаштуватися на території України.

За даними Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, лише 30% українців готові працювати за кордоном, залишаючись там на терміни до 5 років, більшість же розглядає варіант короткострокової міграції - максимум до року, і при цьому твердо мають намір повернутися додому. 

«Тому якщо ми спільними зусиллями зробимо ринок міжнародного працевлаштування легальним, відкритим і прозорим наші громадяни будуть захищені за кордоном, отримають хороший досвід легальної роботи й привезуть цей досвід до себе на батьківщину. Згідно з нашими даними 75% з тих, хто хоче працювати за кордоном, не збираються залишатися там на постійне місце проживання», - зазначив Воскобойник.

Державна служба зайнятості створить центри розвитку підприємництва

Державна служба зайнятості створить центри розвитку підприємництва, зокрема і для українських трудових мігрантів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі "Українські заробітчани за кордоном повинні знаходитись під опікою" заявив голова Державної служби зайнятості Сергій Кравченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Одним із проектів Державної служби зайнятості є реінтеграція мігрантів, які залишили країну і які хочуть повернутись. Ми створюємо центри розвитку підприємництва, де в центрах зайнятості будемо навчати людей вести власну справу», - сказав він.

Кравченко зауважив, що проект буде розповсюджуватись по всій Україні, і не тільки на трудових мігрантів, які повертаються в Україну, а на будь-якого громадянина, що бажає почати свою власну справу.

«Ми сьогодні пропрацьовуємо цей проект з міжнародними партнерами для того, щоб чітко розуміти, які можливості ці організації можуть виділити, щоб допомогти реінтегрувати мігрантів, щоб вони розпочали власну справу в Україні», - зауважив голова служби.

Крім того, у проекті однією з програм буде психологічна адаптація трудового мігранта в Україні, розповів Кравченко.

Він зазначив, що для того, щоб скористатись програмою потрібно буде надати підтвердження, що особа була офіційно працевлаштована за кордоном. Після цього служба додатково повідомить, які документи надати, щоб отримати допомогу на відкриття власної справи.

«Сума (на відкриття власної справи — ред.) залежатиме від тих соціальних внесків, які ви сплачували. Середня по Україні складає 20 тис. грн, а максимальна по Україні 59 тис. грн», - зазначив голова служби.

Відповідно до даного проекту, Державна служба зайнятості буде супроводжувати майбутнього підприємця протягом 6 місяців, і крім фінансової допомоги, програмою передбачається допомога у вирішення юридичних питань.

В Україні 90% компаній нелегально займаються міжнародним працевлаштуванням - Василь Воскобойник

В Україні діють близько 90% компаній, які нелегально займаються міжнародним працевлаштуванням.

Про це на прес-конференції в Укрінформі «Українські заробітчани за кордоном мають знаходитися під опікою» заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні збільшився потік наших співгромадян, які виїжджають в Європу на заробітки. Але при цьому багато хто з них не має соціального захисту, працює нелегально без контракту. За оцінками нашої асоціації, в Україні діє близько 90% компаній, які нелегально займаються міжнародним працевлаштуванням. Це з боку нашої держави», - сказав він. 

За словами Воскобойника, Україна має забезпечити максимальний захист власних громадян шляхом створення широких коаліцій з представниками бізнесу, державних структур і громадських організацій. Це необхідно для того, щоб мати можливість захистити права людей, зробити їм підтримку за кордоном.

«Поки що ситуація на нинішній момент така, що ніхто не може сказати точно, скільки українців працює за кордоном, чи легально вони працевлаштовані, і надати інформацію про їх соціальний захист», - зазначив він.

Президент асоціації вважає, що для побудови системи ефективної підтримки українців за кордоном потрібно щоб до цієї роботи залучалися легальні компанії-посередники, які відправляють українців працювати за кордон, Державна служба зайнятості України, яка сприятиме реінтеграції українських трудових мігрантів, які повертаються в Україну, а також консульські служби Міністерства закордонних справ, які мають можливість безпосередньо допомагати українцям, які знаходяться за кордоном.

«Дуже важливо, щоб наші співвітчизники, які повертатимуться з легальної роботи за кордоном, мали можливість працевлаштуватися на батьківщині», - зазначив Воскобойник.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-