Перші результати сейсморозвідувальних робіт судна

Перші результати сейсморозвідувальних робіт судна "Искатель"

Укрінформ
12 грудня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Повернення науково-дослідницького судна «Искатель» з рейсу. Перші результати сейсморозвідувальних робіт на шельфі Чорного моря та їх роль в реалізації програми Уряду 2020 щодо енергонезалежності України". (Зала 1)

Організатор: Державна служба геології та надр України.

Учасники: Микола Бояркін - т.в.о. Голови Державної служби геології та надр України; Сергій Ошарін - генеральний директор  Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства; Сергій Гошовський - директор українського державного геологорозвідувального інституту, доктор технічних наук, професор; Євген Шнюков - академік НАН України, двічі лауреат Державної премії в області науки та техніки України, діючий член Міжнародної академії наук Євразії.

Підсумкові матеріали:

Дослідне судно "Іскатель" за 10 днів свого першого рейсу розвідало 35 млрд кубометрів газу у Чорноморському шельфі

Запаси газу на площі 7 тис. м квадратних Північно-західного шельфу Чорного моря (Одеська область) становлять, за найменшими прогнозами, не менше 40 млрд кубометрів. Водночас єдине в Україні геолого-розвідувальне судно "Іскатель" вже виявило на двох з восьми ділянок площі 35 млрд кубометрів запасів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін.

"Урядова програма-2020 передбачає повне забезпечення наших потреб власними енергоносіями. Плани амбітні, але досить реальні. Той факт, що Україна відновила пошук нафти та газу на шельфі Чорного моря, свідчить про титанічний зсув у геологорозвідці України. За нашими оцінками, запаси газу становлять не менше 40 млрд кубометрів газу на площі 7 тис. м квадратних Північно-західного шельфу Чорного моря", - сказав Бояркін.

Він наголосив, що Україна має достатньо ресурсу для забезпечення власних потреб газом та має можливості його видобувати самостійно.

"40 млрд кубометрів - це наймінімальніші цифри, які можна було назвати, адже лише на двох обстежених ділянках згаданої площі в 7 тис. м квадратних вже знайдено близько 35 млрд кубометрів газу. Ще залишається обстежити 6 ділянок, на яких запаси також дуже значні", - зазначив Бояркін.

Як повідомлялося, 17 листопада в Одесі відбувся відхід в 10-денний рейс єдиного в Україні науково-дослідного судна "Іскатель". Судно було відправлено після 3-річного сухого відстою.

Україна з анексією Криму втратила понад 1,5 трлн кубометрів запасів газу і 0,5 млдр тонн нафти та конденсату - Держгеонадра 

Україна з анексією півострова Крим втратила 80% нафтогазових запасів Чорноморського шельфу: близько 1,62 трлн. кубометрів запасів газу, а також 426 млн тонн нафти та конденсату.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив генеральний директор Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства Сергій Ошарин.

«У нас з анексією Криму практично 80% шельфу Чорного моря де-факто пішло до Росії. Уряд бореться за це усе, але де-факто виходить так», - сказав Ошарин.

Т.в.о. глави Державної служби геології та надр Микола Бояркін, у свою чергу, додав, що сумарні втрати запасів становлять 1,62 трлн. кубометрів газу, а також 426 млн тонн нафти й конденсату. 

Зокрема, Україна втратила ресурси у Північно-західній частині Чорноморського шельфу, які оцінювалися в 500 млрд кубометрів газу і 50 млн тонн нафти та конденсату, у Прикерченській зоні - 320 млрд кубометрів газу і 126 тонн нафти та конденсату. Крім того, на континентальному ухилі було втрачено 800 млрд кубометрів газу, а також 250 млн тонн нафти й конденсату.

Єдине в Україні геолого-розвідувальне судно планує досліджувати у 2017 році всю нафтогазоносну ділянку Чорноморського шельфу Одеської області

Єдине в Україні геолого-розвідувальне судно «Искатель», незважаючи на обмежене фінансування, планує наступного року досліджувати всю нафтогазоносну ділянку у Чорноморському шельфі Одеської області.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив генеральний директор Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства Сергій Ошарин.

«Ми спільно з Держсгеослужбою запустили «Искатель» в умовах украй обмеженого фінансування. Випустити його в море і зробити в рейс - це величезний захід. У нас залишилася невелика ділянка, близько 7 тис. м квадратних, яку фахівці запропонували для пошуку нафтогазоносних структур. Ми розбили цю ділянку на 8 структур», - розповів Ошарин.

На його думку, на вказаній ділянці можна розвідати значно більше, ніж 40 млрд кубометрів газу. По закінченню досліджень можна приступати до пошуку інвесторів: приватних, державного.

«У ході рейсу погода була сприятлива, програму у цілому виконано. Були деякі проблеми, які треба усувати. Перед рейсом ми перевіряли повністю всі вузли й агрегати судна, проте несподівано для нас виникли деякі проблеми з його технічним станом. Ми сподіваємося до кінця року це усунути», - зазначив Ошарин. 

Він розповів, що наступного року планується, що судно відпрацює вже всю ділянку площею 7 тис. м квадратних. Очікується, що плани щодо виходу судна у море будуть готові вже в січні 2017 року.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-