Співпраця чи війна? Що принесе власникам  квартир та приватним управителям новий проект Закону

Співпраця чи війна? Що принесе власникам квартир та приватним управителям новий проект Закону "Про житлово-комунальні послуги"?

Укрінформ
2 грудня об 11.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему:  "Проект Закону "Про житлово-комунальні послуги" (1581-д): співпраця чи війна між власниками квартир та приватними управителями?". (Зала 2)

Організатор: Діловий портал "Hubs".

Були запрошені: представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ України, Київської державної міської адміністрації, народні депутати; представники приватних керуючих організацій, ОСББ, ЖБК, юристи; галузеві незалежні експерти.

Обговорювалися питання:

1. Чи є необмеженими права, які надаються приватним управителям проектом Закону "Про житлово-комунальні послуги"? Чи порушують ці норми права споживачів?

2. Чи є достатнім рівень повноважень органів місцевого самоврядування для дієвого контролю та захисту інтересів споживачів житлово-комунальних послуг?

3. Чи є достатнім рівень відповідальності управителів та споживачів за порушення законодавства в обговорюваному проекті Закону?

4. Чи забезпечує законопроект №1581-д створення умов для прозорої конкуренції на ринку послуг з обслуговування житлових будинків (управління житловими будинками)? Яким має бути дієвий механізм для плідної співпраці співвласників багатоповерхівок та приватних управителів?

Підсумкові матеріали:

У Мінрегіоні повідомили, що народні депутати відмовили міністерству у внесенні поправок до закону про ЖКП

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України заявили, що у законопроекті про житлово-комунальні послуги депутати не врахували запропоновані поправки стосовно повернення житлово-комунальної інспекції.

Про це на круглому столі в Укрінформі "Проект Закону "Про житлово-комунальні послуги" (1581-д): співпраця чи війна між власниками квартир та приватними управителями?" заявив директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Дмитро Корчак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Головне, що пропонувало Міністерство регіонального розвитку, - внести в закон 1581-д контроль з боку держави і повернення житлово-комунальної інспекції, але, на жаль, на сьогоднішній день ця норма була чомусь депутатами відхилена", - сказав він.

За словами Корчака, прийняти новий закон важливо, а вже після необхідно буде доопрацьовувати та приймати велику кількість підзаконних актів.

Крім цього, чиновник висловив сподівання, що на наступному пленарному тижні проект закону винесуть на розгляд Верховної Ради і проголосують.

У проекті закону про ЖКП не врахували пропозиції столичної влади - КМДА

Підготовлений до другого читання законопроект "Про житлово-комунальні послуги" не враховує запропонованих КМДА пропозицій. 

Про це на круглому столі в Укрінформі "Проект Закону "Про житлово-комунальні послуги" (1581-д): співпраця чи війна між власниками квартир та приватними управителями?" заявила глава Управління розвитку житлово-комунального господарства КМДА Віра Радченко.

 «Підготовлений до другого читання законопроект не враховує запропонованих КМДА пропозицій. Столична адміністрація звертає увагу на низку ризиків та негативних наслідків, які торкаються питання захисту інтересів споживачів у разі прийняття законопроекту у зазначеній редакції, адже документ за своєю спрямованістю є антисоціальний та антиреформаторський. Якщо законопроект буде прийнято в такій редакції, це призведе до того, що його ніхто не буде виконувати», - сказала вона.

За словами Радченко, неможливо приймати закон, а потім його доопрацьовувати.

«У разі прийняття у другому читанні законопроекту місто невідкладно звернеться до Голови Верховної Ради, а  у разі винесення на підпис Президента і до нього, щоб він застосував право вето», - наголосила вона.

У столичній міськадміністрації відсутні необхідні механізми контролю управителів, - КМДА

В Київській міськадміністрації скаржаться на відсутність необхідних повноважень для контролю управителів у проекті закону про житлово-комунальні послуги.

Про це на круглому столі в Укрінформі "Проект Закону "Про житлово-комунальні послуги" (1581-д): співпраця чи війна між власниками квартир і приватними керуючими?" заявив радник заступника голови КМДА Олексій Тихонов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас і на сьогодні мало повноважень, а якщо ми матимемо такий закон, то, по суті, місто взагалі випадає з системи. Максимум, що воно може - встановлювати програми розвитку для міста, звітувати та інформувати мешканців з приводу цих програм. З тих 6-7 пунктів повноважень, які у нас є, ні на що вплинути на сьогодні ми не можемо. Нам необхідно чітке розуміння процедур - хто і як буде карати порушників», - сказав він.

Крім того, Тихонов навів приклад будинку з ОСББ, коли мешканці близько двох років не можуть усунути голову, оскільки він захищається через суд, який видав заборону на його переобрання.

«Відсутність чітких механізмів, розуміння, як діяти в подібних ситуаціях, перетворює систему на формений бардак. Це ще один закон, який містить у собі декларативні норми», - зазначив він.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-