Справи кримських диверсантів: незаконні методи слідства

Справи кримських диверсантів: незаконні методи слідства

Укрінформ
29 листопада об 11.30 відбулася прес-конференція на тему: "Справи кримських диверсантів: незаконні методи слідства". (Зала 1)

Організатор: Кримська правозахисна група.

Учасники: Ольга Скрипник - керівник Кримської правозахисної групи; Юрій Гришин - кандидат юридичних наук, доцент, адвокат; Петро Дудка - брат затриманого в Криму у "справі диверсантів" Володимира Дудки; Павло Лакійчук - експерт Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", в минулому керівник інформаційних програм Центру НОМОС (Севастополь); Ігор Котелянець - брат затриманого в Криму у "справі диверсантів" Євгена Панова (Skype).

Довідково. Десять осіб затримано у Криму у "справі українських диверсантів". Права фігурантів кримінальних справ, відкритих ФСБ, відверто зневажаються. Юристи та правозахисники сповістять про грубі порушення прав людини у цих справах і розкриють незаконні методи, що застосовуються слідчими в Криму. Родичі та колеги презентують «особистісні портрети» фігурантів кримінальних справ ФСБ і проінформують про їхню долю на теперішній момент.

Підсумкові матеріали:

Справа "українських диверсантів" набуває масового характеру - Кримська правозахисна група

Затримання щонайменше десяти осіб у справі "українських диверсантів" говорить про те, що воно набуло масового характеру і є політично вмотивованим. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"Сьогодні ми констатуємо, що справа так званих кримських або українських "диверсантів" має масовий характер. Це вже, щонайменше, 10 осіб. Але якщо чесно, ми не впевнені, що все обмежується тільки цією групою людей... наскільки нам відомо із заяв ФСБ, таких людей може бути набагато більше", - повідомила Скрипник.

Доказом того, зазначила вона, є інформація ФСБ про затримання з 6 по 10 серпня 2016 року дев'яти "українських диверсантів".

"Ще у серпні, коли стало відомо про те, що були затримані Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов і Володимир Присіч, ФСБ говорила про затримання дев'яти осіб. На сьогодні ми знаємо, що було затримано чотири людини, але можливо їх було ще більше. Сьогодні ми з'ясовуємо це. Нещодавно ми також дізналися, щонайменше, про два рішення суду в серпні, але ми не знаємо, чи пов'язують їх з  "терористичними" статтями. Також перевіряємо цю інформацію", - повідомила правозахисниця.

Скрипник нагадала, що в листопаді в окупованому Криму було затримано ще шістьох осіб.

"Спочатку Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку, і трохи пізніше стало відомо, що затримано Гліба Шаблія та Олексія Стогнія, а нещодавно повідомили про затримання Леоніда Пархоменка, якому інкримінують державну зраду або шпигунство", - розповіла керівник правозахисної групи.

Як заявила Скрипник, стосовно всіх затриманих у Криму "диверсантів" зафіксовано дуже багато порушень "у першу чергу порушень фундаментальних прав людини, які дають можливість говорити, що ці люди є політв'язнями, і це говорить про те, що список політв'язнів, яких утримує Російська Федерація, став на жаль набагато більшим".

У зв'язку з цим, резюмувала Скрипник, у Кримській правозахисній групі "підготували звернення в міжнародні організації, в якому обрунтовуємо, чому ці люди є політв'язнями, незважаючи на ту пропаганду і ту дезінформацію, яку поширює про них Росія".

У справі "українських диверсантів" в Криму порушені усі фундаментальні права людини - юрист

У справі так званих українських диверсантів РФ демонструє повне заперечення фундаментальних прав людини у сфері кримінального судочинства, зокрема, презумпції невинності. А незаконні методи ведення слідства свідчать про високу міру вірогідності дачі фігурантами справи неправдивих свідчень проти самих себе.

Про це у вівторок на прес-конференції в Укрінформі заявив кандидат юридичних наук, доцент, адвокат Юрій Гришин.

"На сьогодні ми не маємо доступу до матеріалів кримінальної справи, і наша думка про правомірність дій посадовців ФСБ РФ, яка проводить попереднє розслідування відносно так званих "українських диверсантів", заснована передусім на аналізі тільки тих матеріалів, які нам вдалося отримати із загальнодоступних джерел", - повідомив Гришин.

За його словами, свідченням порушень фундаментальних прав людини, які закріплені у тому числі в законодавстві Росії, є відеоматеріали, які "із завидною регулярністю демонструються на комерційних і державних каналах Російській Федерації". 

"Демонстрація відеоматеріалів супроводжується відвертими і великими коментарями, з яких виходить, що ті, хто здійснюють ці коментарі, однозначно звинувачують так званих диверсантів в скоюванні злочинів, у тому числі і тяжкого характеру. Йдеться передусім про статтю кримінального кодексу Росії, яка передбачає кримінальну відповідальність за диверсію", - розповів адвокат.

Подібного роду дії, вважає він, є порушенням фундаментального права людини на презумпцію невинності.

"Виходячи з ситуації, повинен заявити, що з позицій прецедентної практики Європейського суду з прав людини такого роду факти розглядаються як порушення права на презумпцію невинності. Є досить багато рішень Європейського суду з прав людини, на аналізі яких ми приходимо до такого роду висновків", - зазначив Гришин, підкресливши, що презумпція невинності закріплена і в чинному кримінально-процесуальному законодавстві РФ, але вона "системно порушується посадовцями, що здійснюють виробництво".

Свідченням грубих порушень прав у рамках цієї справи є також постановка "навідних питань" під час допиту.

"Порушені процедури встановлення особи допитуваних, роз'яснення їх прав. Під час допиту так званим диверсантам задаються "навідні питання", які по суті містять відповіді, констатуючі не лише їх службу в Головному управлінні розвідки України, але і обставини її проходження. З позиції чинного кримінально-процесуального законодавства РФ, йдеться передусім про статтю 189 КПК РФ, яка визначає порядок допиту підозрюваного і звинувачуваного і категорично забороняє постановку навідних питань в будь-якій формі. Докази, які, можливо, були отримані в результаті такого допиту, є неприпустимими", - констатував кандидат юридичних наук.

За його словами, ще одно грубе порушення прав допитуваних - застосування до них незаконних методів розслідування і недопуск адвокатів.

"Звертає на себе той факт, що допитувані досить упевнено, без запинок розповідають про факти, які носять досить містку насиченість. Більше того, уважний аналіз представлених відеоматеріалів показав, що слідчі ФСБ не знають загальновизнаної методики відеофіксації усього того, що відбувається під час слідчих дій... Загальновідомо, що має бути достатній об'єм відеозахвату, спрямований на фіксацію учасників слідчої дії. На відео, окрім допитуваних, не видно ані слідчого, ані захисника. У допитуваних осіб, що мають статус як звинувачуваних, так і підозрюваних, мав бути в обов'язковому порядку захисник, але його немає", - заявив юрист.

Усе це, зазначив він, означає те, що "диверсанти", що свідчили, обмовляли себе.

"Проведений аналіз свідчить, що з високою мірою вірогідності можна стверджувати, що "українські диверсанти" надали неправдиві свідчення. Вони обмовили себе з причин застосування до них незаконних методів попереднього розслідування", - резюмував Гришин.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-