Марк Фейгін про справу Романа Сущенка

Марк Фейгін про справу Романа Сущенка

Укрінформ
2 листопада о 15.30 відбулася прес-конференція адвоката Марка Фейгіна з приводу незаконного затримання у Москві власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка. (Зала 1)

Підсумкові матеріали:

ФСБ проводила заходи відносно Сущенка ще минулого року - Фейгін

Федеральна служба безпеки Російської Федерації почала "розробляти" власного кореспондента  "Укрінформу" у Франції Романа Сущенка ще минулого року.  

Про це повідомив під час прес-конференції адвокат журналіста Марк Фейгін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Із матеріалів справи очевидно, що заходи відносно Сущенка проводилися з минулого року, тобто Романа Володимировича розробляли. Це звичайний стандартний сценарій. В ньому немає нічого випадкового", - сказав він.

На думку Фейгіна, кримінальна справа за підозрою у шпигунстві журналіста є наслідком гібридної війни між РФ та Україною.

"По суті це (відносини України та Росії - ред.) відносини гібридної війни. Тому не був би Сущенко, був би хтось інший", - зазначив адвокат.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, з порушенням всіх міжнародних правил, 30 вересня затримали в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Сущенка тримають в СІЗО "Лефортово".

Московський суд заарештував журналіста Укрінформу Романа Сущенко до 30 листопада, а 7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України, проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що вона абсолютно не відповідає дійсності. Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції з 2010 року.

Фейгін каже, що не знає, на кого можуть обміняти Сущенка

Адвокат незаконно затриманого у Москві власного кореспондента "Укрінформу" в Парижі Романа Сущенка Марк Фейгін не володіє інформацією про затриманих в Україні громадян РФ, які можуть стати ресурсом для обміну.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

“Що стосується персоналій, то тут мені нічого сказати, бо я не знаю, хто з числа, наприклад, російських громадян знаходиться затриманий, обвинувачений чи уже засуджений в Україні, тобто особи, які могли б стати предметом переговорів і в кінцевому випадку - ресурсом для обміну. По великому рахунку - це не моє питання”, - сказав Фейгін.

Разом з тим, він запевнив, що постійно на різних рівнях актуалізує це питання, аби давати підстави шукати людину для такого обміну.

“Мене прийняли усі ті люди, які мають повноваження займатися питаннями обміну. Я, наприклад, розмовляв з Іриною Геращенко, ми з нею знайомі, вона володіє усім необхідним об’ємом інформації. По-перше, вона дуже добре знала Романа Сущенка, зустрічалася з ним не раз, давала йому інтерв’ю, тобто для неї це уже особисте питання. Мене прийняли у МЗС, а також профільне Міністерство інформаційної політики. Ми з міністром дуже предметно обговорювали, що зараз треба робити”, - зауважив адвокат.

Фейгін також висловив переконання, що якби питання обміну залежало від української сторони, то вона віддала б кого завгодно.

“Проблема не в них, проблема у російській стороні. Там взагалі ніхто не поспішає, ніхто не мотивований щось починати одразу. Їх змусить це робити лише міжнародний тиск, а також активна позиція українського керівництва”, - підкреслив Фейгін.

При цьому, адвокат озвучив формати, у яких може йти мова про звільнення Сущенка. Зокрема, переговори про такий обмін будуть не публічними і, перш за все, можуть іти у підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську, у Нормандському форматі, а також шляхом прямих перемовин.

Сущенка здала ФСБ людина, яку він знав 28 років

Власного кореспондента "Укрінформу" в Парижі Романа Сущенка здала Федеральній службі безпеки Російської Федерації людина, яку він знав 28 років.

Про це повідомив під час прес-конференції адвокат журналіста Марк Фейгін.

"Його здав близький знайомий, якого він знає 28 років. Він дав обвинувальні свідчення стосовно Романа Сущенка. А що тут дивного? Завжди так відбувається. Завжди знайдеться хтось, хто вас здасть", - сказав він.

Фейгін додав, що подав клопотання аби Сущенку дозволили побачитися з кимось із його близьких. "Поки що мені нічого не відповіли. Скоріше за все, відповідь буде негативна, але ми такі переговори ведемо. Також він має право на телефонні розмови, які йому теж не дозволяють. Якщо політичні перемовини будуть ефективні, то Роману можуть дозволити подзвонити ", - зазначив адвокат.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, з порушенням всіх міжнародних правил, 30 вересня затримали в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Сущенка тримають в СІЗО "Лефортово".

Московський суд заарештував журналіста Укрінформу Романа Сущенка 30 листопада, а 7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України, проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що вона абсолютно не відповідає дійсності. Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції з 2010 року.

Фейгін припускає, що Франція може посприяти звільненню Сущенка

Франція найбільше з усіх країн Нормандського формату готова до діалогу з Москвою, тому може посприяти звільненню незаконно затриманого у Москві власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка.

Про це заявив адвокат Марк Фейгін на прес-конференції в Укрінформі.

“У частині прийняття принципового рішення ми, звичайно, будемо використовувати усі можливості. Франція - це дуже хороший випадок, тому що Сущенко Роман жив там 6 років, ніяким шпигунством там не займався, не був у нічому подібному помічений. І тому французьке керівництво, не дивлячись на певну політичну турбулентність, яка зараз там існує напередодні виборів президента, там є фігури, які могли б зацікавитися цим питанням”, - сказав він.

Так, Фейгін розповів, що зв’язувався раніше з французьким посольством і просив у листі міністра закордонних справ Франції підняти на своєму рівні питання звільнення Сущенка. Однак, чи піднімалося це питання на переговорах з Росією, - невідомо.

“Тому наступним джерелом докладання наших зусиль буде Франція. Вона єдина із учасників Нормандського формату, а вона несе відповідальність за таких громадян як Роман Сущенко, які виявилися заручниками, найбільше готова до діалогу з Москвою”, - наголосив адвокат.

Журналістів пустять на суд над Сущенком тільки для протокольної зйомки - Фейгін

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, не сумнівається в тому, що судовий процес над журналістом проходитиме в закритому режимі.

Таку точку зору він висловив на прес-конференції в Укрінформі.

«З правосуддям у Росії великі проблеми. Є ще та важлива річ, що суди ці будуть закритими. Він вже пройшов, цей перший суд з оскарженням арешту», - сказав Фейгін.

На його думку, журналістів допустять на засідання тільки для протокольної зйомки, а саме тоді, коли оголошуватимуться ввідна і результативна частини, як це було 28 жовтня.

«Коли туди допустили журналістів, і вони побачили Сущенка в акваріумі», - нагадав правозахисник.

Проте, наголосив адвокат, представники ЗМІ повинні тримати руку на пульсі щодо справи Сущенка. «Важливим є те, що Роман Цимбалюк (кореспондент УНІАН - ред.) не просто висвітлює процес, а взяв сумку (передачу в СІЗО - ред.), поніс і здав цю передачу. Це вселяє оптимізм, що журналістська спільнота не залишиться байдужою до долі Романа Володимировича Сущенка і вживе найефективніших заходів для його звільнення», - сказав Фейгін.

Фейгін розповів, що Сущенка можуть протримати в СІЗО до двох років

Незаконно затриманого в Москві власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка можуть протримати в СІЗО до двох років.

Про це його адвокат Марк Фейгін сказав на прес-конференції в Укрінформі.

«Процес може затягнутися згідно з новим процесуальним кодексом. До двох років може бути термін попереднього слідства», - сказав Фейгін.

За його словами, на найближчому судовому засіданні може бути розглянуто продовження арешту кореспондента Укрінформу. «30 вересня на два місяці обрали термін ув'язнення під вартою, він закінчується 30 листопада. Відповідно, десь у проміжку 23-26 числа пройде засідання, яке продовжить термін утримання під вартою від трьох до чотирьох місяців», - припустив Фейгін.

Він зазначив, що на це засідання в Лефортовський суд уже можуть пустити журналістів на оголошення вступної результативної частини постанови, яке обере запобіжний захід Сущенку. «Можливо, акредитувавшись заздалегідь, якимось українським журналістам є сенс приїхати. Але тільки тим, які виконають всі необхідні умови - у тому числі, проконсультувавшись з МЗС України, заздалегідь оголосивши публічно про те, що вони їдуть і бажано зв'язатися зі мною, щоб я заявив про ту кількість журналістів, які хочуть побувати на засіданні, подавши відповідне клопотання», - сказав правозахисник.

При цьому він упевнений, що ЗМІ на сам процес не пустять, оскільки на ньому буде розглядатися питання, що представляє державну таємницю.

Фейгін також повідомив, що якщо суд залишить запобіжний захід для Сущенка колишнім, він буде подавати оскарження в Мосміськсуд, а це значить, що вже протягом двох-трьох тижнів відбудеться наступне засідання щодо оскарження цього рішення.

«В цілому в цьому проміжку часу може бути ще один суд, адже я подав одне з клопотань, щоб залучити фахівців з 53 статті (я як адвокат маю право для себе залучити фахівців, які мені будуть роз'яснювати призначення експертизи). Вони там призначені, а я в них не розбираюся», - сказав Фейгін.

Поки правозахиснику відмовили у задоволенні цього клопотання, пославшись на те, що такий фахівець повинен мати спеціальний допуск.

Водночас він не взявся давати прогноз щодо дати суду по суті: «За практикою й за термінами ми можемо мати справу від півроку до року попереднього слідства, хоча сам слідчий каже, що це все затягнеться».

«Зрозуміло, питання принципове і перебуває в політичній площині і вони можуть як прискорити, так і затягти його, але це залежить не від сторони захисту, а багато в чому - від слідчого управління ФСБ», - сказав адвокат.

Фейгін про тиск РФ на нього: Кожного разу видумують щось нове

Адвокат незаконно затриманого у Москві власного кореспондента "Укрінформу" в Парижі Романа Сущенка Марк Фейгін прокоментував, чи відчуває тиск на нього з боку російської влади.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

“Воно хронічне, і кожного разу видумують щось нове. Останній раз, коли я підписав підписку про держтаємницю, ми сиділи з Романом і слідчим, і коли я її давав, я сказав “Давайте ще раз у деталях обговоримо: що я маю право робити, що я не маю право робити, чи можу я виїжджати чи якісь документи передавати”. Ми довго сперечалися і слідчий мене переконував, що це не перешкода для виїзду із країни, що це та категорія, яка дозволяє виїжджати із країни. Хоча, насправді, держтаємниця обмежує виїзд на 5 років таких осіб, які дали цю підписку. І я поїхав на форум у Вільнюс, а мене взяли і не випустили із країни”, - сказав Фейгін.

На його переконання, неможливість здійснювати поїздки за кордон, у тому числі в Україну, була б суттєвою перешкодою, оскільки захист Сущенка не був би повноцінним.

“Через це був скандал, який закінчився тим, що мене почали випускати. Тобто, я домігся свого. Для мене дуже важливо зробити це публічно, аби показати, що я маю рацію, що я не порушую законів. І ви також маєте дотримуватися цих законів, у тому числі щодо Романа Сущенка”, - наголосив адвокат.

Фейгін заявив, що його вкотре намагаються позбавити статусу адвоката

Адвокат незаконно затриманого у Москві власного кореспондента "Укрінформу" в Парижі Романа Сущенка Марк Фейгін розповів, що зараз його вкотре намагаються позбавити статусу адвоката.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

"Я знаю, що на мене у черговий раз за захист "шпигуна" подали заяву про зняття з мене адвокатського статусу, але по-моєму, там поки нічого особливо серйозного, тому я навіть не бачу сенсу реагувати, тому що це відбувається з періодичністю раз у кілька місяців", - сказав Фейгін.

Він також зауважив, що очікує можливих наслідків через свої заяви, оскільки, начебто, весь час відкриває державну таємницю, тож його можуть звинуватити у зраді батьківщини.

"Я думаю, що ми повинні очікувати десь до кінця року якогось сплеску, якогось вкидання, і вас, як об'єкту докладання зусиль, але правда не дуже угодного, тому що ви все ж таки люди визначеного характеру і дивитеся на ці речі об'єктивно, але в основному для міжнародної суспільної думки буде вкинуто якийсь фільм, якийсь відеозапис, напевно на НТВ чи "Russia Today", де будуть розповідати, якого страшного шпигуна в обличчі Романа Сущенка впіймали, і що все агентство "Укрінформ" - це одні шпигуни. Це буде точно. Це перше, до чого треба підготуватися. І це все буде в рамках цієї контркампанії. Безумовно, об'єктом цієї кампанії буду і я", - наголосив адвокат.

Фейгін переконаний, що українським журналістам їхати до Росії зараз небезпечно

Адвокат незаконно затриманого у Москві власного кореспондента "Укрінформу" в Парижі Романа Сущенка Марк Фейгін переконаний, що українським журналістам наразі не варто їхати до Російської Федерації.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

"Я вважаю, що журналістам, які пишуть на політичні теми, усім українським журналістам знаходитися там небезпечно. Кожен цей ризик вирішує для себе", - сказав Фейгін.

Він висловив переконання, що якби Сущенко почув його заклики ще літом, то не поїхав би до РФ.

"Це не його вина, тому що він поводився як громадянин, він не порушував законів, він діяв так, як йому здавалося нормальним, бо війна десь далеко. Але у майбутньому це хороший приклад для інших, що так робити не можна, треба дочекатися якогось хоча б ясного і зрозумілого механізму взаємовідносин", - наголосив адвокат.

Харченко заявив, що з російського боку щодо Сущенка в Укрінформ ніхто не звертався

В Українське національне агентство "Укрінформ" з Російської Федерації щодо справи журналіста Романа Сущенка ніхто не звертався.

Про це заявив генеральний директор "Укрінформу" Олександр Харченко на прес-конференції з адвокатом Марком Фейгіним.

"З російської сторони ніхто з нами не зв'язувався - на жаль чи на щастя. Не було таких навіть спроб і відповідно з нашого боку ніякої реакції", - сказав Харченко.

Він також подякував українським журналістам за підтримку і солідарність щодо Сущенка.

"Саме публічність - це той вирішальний чинник, який допоможе звільненню Романа Сущенка", - наголосив гендиректор.

До Сущенка у в’язниці звертаються лише по-батькові - Фейгін

Адвокат Марк Фейгін розповів, що до власного кореспондента “Укрінформу” в Парижі Романа Сущенка у російській в’язниці ставляться дуже тактовно.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

“Ніякого тиску чи катувань не було, я про це уже казав. У мене склалося враження, що не було навіть наміру такого. Мені так здалося, що вони не збиралися на нього давити, аби він зізнався. До нього взагалі дуже тактовно відносяться: ім’я, по-батькові, вибачте, будь ласка. Тобто немає відкритого і панібратства, і зневаги, особливо враховуючи, що деяких інших українських політв’язнів катують”, - сказав Фейгін.

Адвокат також припустив, що до Сущенка відносяться таким чином тому, “що знають, що саме їм від нього потрібно”, або ж через те, що його історія стала публічною.

Фейгін каже, що побутові проблеми Сущенка вдалося вирішити

Адвокат Марк Фейгін розповів, що умови утримання власного кореспондента “Укрінформу” в Парижі Романа Сущенка у російській в'язниці нормальні.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

“Умови у нього уже благополучні, тому що у Лефортово з одного боку дуже жорсткий режим, але камери більш-менш нормальні. Він каже, що це дивно, як тут люди не сходять з розуму через клаустрофобію. У нього двомісна камера, він сидить з активістом таджиком за національністю. У того є холодильник і телевізор. Я йому теж пропонував купити телевізор і передати, але він (Сущенко - ред.) сказав, що поки не потрібно”, - розповів адвокат.

Фейгін також запевнив, що у Сущенка є усі необхідні продукти, одяг і взуття. Забезпечують журналіста і книжками, але читає він їх доволі швидко.

“Сам він себе почуває добре, медичних проблем у нього немає ніяких, він взагалі здорова людина”, - наголосив адвокат.

Фейгін очікує інформаційний вкид про нібито шпигунську діяльність Сущенка

Російські спецслужби могли розробити спеціальний "фільм" з метою впливу на думку міжнародної спільноти у справі незаконно затриманого українського журналіста Романа Сущенка. Не виключено, що подібний відеозапис, на якому буде представлений "страшний шпигун Сущенко", а все інформагентство "Укрінформ" подано як шпигунське кубло, може з'явитися на пропагандистських російських телеканалах ближче до кінця нинішнього року.

Таке припущення висловив на прес-конференції в Укрінформі адвокат журналіста Марк Фейгін, якого в Росії і самого починають таврувати як "агента ЦРУ".

"Думаю, що ми маємо очікувати, можливо десь до кінця року, якогось сплеску, вкидання. І ви (українські ЗМІ) можете бути об'єктом прикладання зусиль. Правда, не дуже підходящим, тому що ви все-таки незалежні і дивитесь на ці речі об'єктивно. Але, головним чином, для міжнародної суспільної думки буде вкинуто якийсь фільм, якийсь відеозапис. Напевно, на НТВ, чи там "Раша тудей", що у них там. І будуть розказувати, якого страшного шпигуна у обличчі Романа Сущенка, значить, спіймали. І що все агентство "Укрінформ" - це все суцільні шпигуни", - заявив Фейгін.

Адвокат підкреслив, що до такої кампанії російських спецслужб слід бути готовим. При цьому, в центрі цієї дискредитаційної операції може бути і сам Марк Фейгін: "Без сумніву об'єктом цієї кампанії буду і я - яка я нехороша людина, русофоб, жидобандерівець і так далі".

Він додав, що в Росії його вже самого починають звинувачувати у шпигунстві, називаючи "агентом Ленглі" (в Ленглі знаходиться штаб-квартира ЦРУ - ред.).

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-