Презентація Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини

Презентація Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини

Укрінформ
25 жовтня о 10.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему:   "Документування порушень прав людини під час збройного конфлікту та на тимчасово окупованій території України", а також презентація Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини. (Зала 2)

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Юлія Каздобіна, радник Міністра інформаційної політики України; Георгій Логвинський, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; Юрій Тандіт, радник керівника Служби безпеки України, керівник центру сприяння звільненню заручників;  Георгій Тука, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб; Євген Єнін, заступник Генерального прокурора України; Аркадій Бущенко, виконавчий директор УГСПЛ.

Були запрошені: представники офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представники СБУ, представники іноземного дипломатичного корпусу, а також експерти міжнародних та українських організацій.

Обговорювалися питання:

1. Центр документування УГСПЛ – можливості реалізації принципів  об'єктивності, аполітичності та справедливості на національному рівні.

2. Чому держава зацікавлена в об’єктивному документуванні фактів? Проблеми громадянського примирення та допомоги жертвам збройного конфлікту.

3. Можливості обміну інформацією між неурядовими організаціями та державними установами для відтворення незаангажованої картини подій.

Довідково. План заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року передбачає утворення міжвідомчої робочої групи для регулярної фіксації та розслідування фактів порушення прав людини та норм міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованій території України та в районі проведення АТО із залученням органів державної влади, правоохоронних органів, представників міжнародних організацій. У сфері документування порушень прав людини сьогодні активно виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Коаліція "Справедливість заради миру на Донбасі", волонтерські ініціативи та міжнародні організації. Проте на національному рівні відсутня єдина база даних, яка сприяла б встановленню достовірної картини конфлікту, відновленню справедливості та отриманню жертвами сатисфакції.

Захід проводиться Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках проекту «Права людини в дії» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Підсумкові матеріали:

Заступник генпрокурора Єнін на цьому тижні зустрінеться з представниками Міжнародного кримінального суду

Заступник генерального прокурора Євгеній Єнін на цьому тижні під час зустрічі з представниками Міжнародного кримінального суду в Гаазі обговорить передачу до суду другої заяви Верховної Ради про притягнення до відповідальності керівників Російської Федерації.

Про це він повідомив під час круглого столу в Укрінформі.

"Ми активно співпрацюємо з офісом прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Протягом цього тижня відбудеться чергова зустріч, під час якої ми обговорюватимемо просування і підготовку матеріалів для подачі їх до суду. Це так звана друга заява Верховної Ради, у якій йдеться про притягнення до відповідальності керівників Російської Федерації та ватажків так званих ДНР та ЛНР за злочини проти людяності та військові злочини, вчинені на території окупованих частин Донецької та Луганської областей, а також масового вбивства громадян України", - сказав посадовець.

Єнін додав, що Генеральна прокуратура є активним учасником процесу щодо доведення фактів порушення РФ Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року, а також Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року.

В Укрінформі презентують Центр документування порушень прав людини

Україна зіткнулася з несподіваною для 21-го століття агресією на своїй території, і численні факти цієї агресії на сході країни необхідно документувати, щоб ті, хто скоював злочини, не залишилися без покарання.

Про це у вівторок в Укрінформі під час презентації Центру документування Української Гельсінської групи з прав людини сказав її керівник Олександр Павличенко, повідомляє кореспондент агентства.

"Сьогодні ми говоритимемо про те, хто безпосередньо працюватиме у цьому Центрі документування, які завдання стоять перед ним, які ресурси є для того, щоб робота була ефективною і щоб ті, хто скоював злочини на сході України, не залишилися безкарними", - сказав  Павличенко.

За його словами, волонтери і громадські організації вже володіють досить об'ємною інформацією про численні порушення прав людини в Україні - це і вбивства, і насильства, і незаконні позбавлення волі.

Як підкреслив Павличенко, у ситуації, коли держава не встигає документувати, розслідувати і притягати до відповідальності, "наше завдання і мета проекту з документування порушень прав людини - зібрати усі волонтерські рухи і громадські організації під одним дахом, щоб отримати максимально об'єктивну і повну інформацію".

Інтерактивну карту загиблих в АТО планує створити Центр документування Української Гельсінської спілки

Центр документування Української Гельсінської спілки з прав людини планує створити інтерактивну карту загиблих в АТО.

Про це заявив координатор Центру документування УГСПЛ Олексій Біда на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Наразі у "Центрі документування" працює сім людей -  два оператори, три аналітики, адміністратор і  координатор. Ми використовуємо для пошуку даних різні джерела - автоматизований моніторинг ЗМІ і соцмереж,  нашу мережу прийомних по всій Україні, також  інформацію із наших польових місій у зоні АТО... У найближчі плани входить розробка інтерактивної карти загиблих в конфлікті", - сказав він.

Біда зауважив, що одним із головних джерел для отримання інформації є опитування безпосередньо постраждалих і свідків конфлікту на Донбасі.

"Ми розшифровуємо інтерв'ю, готуємо фабулу злочину, намагаємося позначити на карті місце злочину. На жаль, багато постраждалих просто не знають місця, де їх утримували, бо мали зав'язані очі", - сказав він.

Координатор Центру документування повідомив, що після верифікації, інформацію вносять до бази даних Memех.

"Ця база даних має високий рівень захисту, фізично сервер знаходиться за межами України. Зайти в базу без попередньо встановленого програмного забезпечення неможливо, зламати її теж не можливо. Загалом у нас близько 1300 одиниць інформації. На основі цих даних вже 45 справ було підтримано нашим центром стратегічних справ", - зауважив Біда.

Він додав, що наразі Центр документування УГСПЛ випустив п'ять тематичних звітів за результатами польових місій у зону АТО, три звіти у співавторстві з іншими партнерами, спільно з Центром стратегічних справ збирали докази контролю Росії над окупованою територією Луганської і Донецької області.

Центр документування порушень прав людини може контролювати порушення українського законодавства в Криму - Логвинський

Центр документування порушень прав людини може контролювати усі акспекти порушення українського законодавства на території окупованого Криму, у тому числі групи так званих міжнародних туристів, що активізувалася та поїздки якої спонсорує Росія.

Про це у вівторок під час презентації в Укрінформі Центру документування Української Гельсінської групи з прав людини заявив народний депутат України, заступник голови Комітету ВР України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Георгій Логвинський, повідомляє кореспондент агентства.

"Ще один напрямок, що активно спонсорується Російською Федерацією, так звані міжнародні туристи... Нині відкрито кримінальні справи стосовно депутатів з Польщі, Німеччини, Франції. Це важливо, але недостатньо, оскільки міжнародне співтовариство ще не відчуває відповідальності", - повідомив Логвинський.

За його словами, після вручення прямо у залі Парламентської Асамблеї Ради Європи підозри про кримінальне правопорушення групі французьких депутатів - а це найвища ланка стадії кримінального провадження для посадових осіб такого рівня - поїздки депутатів до окупованого Криму з Європи припинилися.

"Думали, що це просто адміністративне порушення, але після того, як європейська преса написала, що депутатам вручено попередження про кримінальний злочин, заплановані візити скасовувалися, тобто, 30 депутатів не поїхали до Криму. Але зараз знову поїздки депутатів активізувалися - з Італії, Франції їдуть до окупованого Криму. Я думаю, в цьому винна правоохоронна система", - вважає депутат.

На його думку, "цей напрямок дуже важливий" і за допомогою Центру документування правопорушень необхідно активізувати контроль над несанкціонованими візитами до Криму.

Крім того, зазначив він, важливо, щоб документування порушень велося публічно, у тому числі в Інтернеті.

Народний депутат розповів, що тільки через відсутність такої відкритої та прозорої інформації, вони не змогли затримати порушника українських законів.

"У нас з'явилася інформація, що є людина, яка торгує нашим майном в Криму, безпосередньо в союзі з Аксьоновим та іншими займається продажем українських санаторіїв. Ця людина була на території України і, незважаючи на наші заяви, ми не змогли її затримати, оскільки надійшло пояснення, що ми не маємо жодного доказу, щоб затримати і як свідка її допитати", - розповів Логвинський.

Він вважає, що Центр документування порушень прав людини може стати підмогою для правоохоронців, у яких нині і "кадрів недостатньо", і "інструментів не так багато".

Логвинський запевнив у підтримці проекту Української Гельсінської групи з прав людини.

"Те, що зараз робить Гельсінська група з прав людини - дуже важливо, і мої двері для них відкриті для будь-яких кримінальних проваджень, депутатського контролю, проектів постанов Верховної Ради, і я впевнений, що ми знайдемо усі можливості для плідного співробітництва", - резюмував він.

Документування фактів порушення прав людини має вестися більш ретельно — громадський діяч

Керівник громадської організації "Мирний берег" Геннадій Щербак вважає, що документування порушень прав людини в зоні військового конфлікту в Україні має вестися своєчасно і більш ретельно.

Про це він заявив у вівторок в ході презентації в Укрінформі Центру документування порушень прав людини, повідомляє кореспондент агенства.

"Я хотів би виступити на захист документування інформації про порушення прав людини. Буквально перед від'їздом сюди я зайшов в інформаційну базу і проаналізував, що 12 осіб, які вийшли з полону, не були задокументовані як носії серйозної інформації. Хтось із них вже загинув, хтось знову пішов воювати, але той факт, що вони були в полоні, у того ж Безлера, своєчасно не задокументований. Тобто, ми втратили серйозну інформацію", - повідомив Щербак.

За його словами, організація "Мирний берег", яка два роки займається збором інформації про порушення прав людини на сході України, стикнулася з тим, що слідство не завжди ефективно розслідує зникнення людей.

"Справи безвісти зниклих затягуються, слідство проводиться не своєчасно. Ми стикалися з тим, що слідчий відкриває справу і не знає, що робити далі. Він не має ніякої інформації по суті справи навіть для родичів зниклого", - зазначив Щербак.

На думку глави Української Гельсінської групи Олександра Павличенка, є інший бік проблеми осіб, які зникли безвісті і вийшли з полону.

"Неефективність супроводу  тих, хто вийшов з полону, і в тому, що вони стоять у базі розшуку, якщо було оголошено про їх зникнення, а цих баз кілька, як мінімум дві: МВС та Національної поліції. І спроби вийти з баз розшуку неефективні", - повідомив Павличенко.

За його словами, він знає випадки, коли на вулиці правоохоронці зупиняють людей, які досі значаться у базі розшуку як зниклі безвісти.

"Це приклад неефективності системи супроводу осіб, які вже були жертвами і зараз б'ються протягом кількох місяців, намагаючись вийти з цих баз розшуку. Ми їм допомагаємо, але це ще одна проблема, на яку б я звернув увагу", - повідомив Павличенко.

Як вважає правозахисник, такі організації, як "Мирний берег" Геннадія Щербака, можуть вирішувати проблеми безвісти зниклих.

"Організація Щербака має найбільший з усіх ресурс задокументованих фактів - близько трьох тисяч. Це величезний і унікальний для України ресурс. Таких організацій повинно бути більше", - зазначив Павличенків.

Нагадаємо, у вівторок в Укрінформі презентували Центр документування порушень прав людини в зоні військового конфлікту і на тимчасово окупованій території України.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-