Україна та Китай. Шевченківський шлях до культурного діалогу

Україна та Китай. Шевченківський шлях до культурного діалогу

Укрінформ
18 жовтня о 12.00 відбулося засідання “круглого столу” на тему: "Україна та Китай. Шевченківський шлях до культурного діалогу". (Зала 2)

Учасники: Ростислав Карандєєв - заступник міністра культури України;  Остап Ковальчук - проректор з наукової роботи НАОМА;  Юлія Шиленко - головний зберігач Національного музею Тараса Шевченка; Юй Генхуей - віце-президент Китайської Академії живопису та каліграфії в Пекіні (КНР); Лі Ген - професор мистецтвознавства Кіотського університету образотворчого мистецтва, академік Китайської національної академії живопису, виконавчий директор художньої галереї "Лі Ке Жань", віце-президент Китайської Академії живопису та каліграфії в Пекіні (КНР);  Галина Сорока - генеральний директор Національного музею літератури України;  Дмитро Стус - генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка;  Мирослава Хартмонд - директор галереї "Триптих"; Наталія Братиця - куратор виставкових проектів галереї "Триптих"; Володимир Ліпкан - доктор юридичних наук, автор та керівник проекту "Smart Ukraine"; Володимир Недяк - директор приватного музею "Козацькі землі України", лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка; Ігор Щербина - директор проекту Open World, журналіст; Сергій Коміссаров - журналіст; Карлос Гарсія Лахос - іспанський скульптор та живописець.

Довідково. 23 вересня 2016 р. в Пекіні відкрився Музей Тараса Шевченка.  Це стало можливим завдяки культурній дипломатії в рамках Програми культурного співробітництва між Україною та Китаєм, що була підписана у 2013 році, як складова частина глобальної економічно-політичної програми проголошеної КНР 2013 року “Новий Шовковий шлях. Один пояс – один шлях”.

Підсумкові матеріали:

Китайська Академія живопису та каліграфії вручила почесні грамоти українцям за допомогу у створенні музею Шевченка в Пекіні

Віце-президент Китайської Академії живопису та каліграфії в Пекіні (КНР) Юй Генхуей вручив від імені академії українцям, які були причетні до створення в Пекіні музею Тараса Шевченка, почесні грамоти.

Вручення почесних грамот відбулося під час круглого столу в Укрінформі у вівторок, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми хочемо вручити почесні грамоти тим українцям, які були причетні до створення цього музею в Пекіні, і вручаємо Юлії Шиленко (головний зберігач Національного музею Тараса Шевченка - ред.) цю грамоту, якою надаємо вам  таку посаду при цьому музеї Тараса Шевченка в Пекіні як голова комітету з питань літератури. Панові Дмитру Стусу (генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка - ред.) цією почесною грамотою надаємо посаду почесного директора музею Шевченка в Пекіні», - сказав Юй Генхуей.

Крім того, Юй Генхуей разом із врученням почесних грамот надав проректору з наукової роботи Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Остапу Ковальчуку посаду голови комітету образотворчого мистецтва при музеї Тараса Шевченка в Пекіні, генеральному директору Національного музею літератури України Галині Сороці - посаду члена експертної ради при музеї, громадському діячу та голові ГО "Українська військова організація СПАС-23" Володимиру Волкову - посаду виконавчого секретаря експертної ради при музеї Тараса Шевченка в Пекіні.

«Також ми хочемо відзначити почесними грамотами тих, хто надав нам картини, присвячені життю Шевченка,  у власність цього музея. Зокрема, Остапа Ковальчука, Володимира Слєпченка (народний художник України - ред.)  та учня Остапа Ковальчука, студента від Китаю по обміну Суня Ке», - додав Юй Генхуей.

Він також поінформував, що музей Тараса Шевченка в Пекіні планує до дня народження Шевченка - 9 березня -  кожного року проводити особливі виставки, присвячені його творчості.

«Ми хочемо щороку 9 березня з нагоди  дня народження Тараса Шевченка відкривати особливу виставку, присвячену його творчості. Також до цього свята ми будемо видавати відповідні спеціальні каталоги», - підкреслив Генхуей.

Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус зазначив, що створення цього музею в Пекіні - це велика честь і відповідальність для України - представляти нове обличчя Шевченка Китаю.

«Для нас велика честь і велика відповідальність представляти у такий спосіб нове обличчя Шевченка  Китаю. Очима Шевченка вони будуть відкривати нашу сьогоднішню Україну з усіма її досягненнями і вадами. Ми віримо, що  так ми можемо показати Китаю цікавого Шевченка, який буде дороговказом, путівником по нашому мистецтву і культурі для Китаю», - наголосив Стус.

Український мистецтвознавець вважає актуальним питання створення цифрового музею Шевченка в Пекіні

Музей Тараса Шевченка у Пекіні, який був відкритий 23 вересня 2016 року, є першим у світі музеєм, присвяченим творчості Шевченка, зроблений силами не української діаспори, а саме силами китайського народу.

Про це під час круглого столу в Укрінформі у вівторок заявив мистецтвознавець, проректор з наукової роботи Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Остап Ковальчук, повідомляє кореспондент агентства.

«Музей Шевченка у Пекіні - це перший музей у світі Тараса Шевченка, зроблений силами не української діаспори, а силами китайського народу. Хоча, звісно,  зрозуміло, що до цього процесу було підключено дуже багато українських організацій, ми взаємодіяли з нашими китайським друзями  у різних напрямках, допомагали творами, музейними експозиціями  - і цей процес досі продовжується»,- сказав Ковальчук.

Він поінформував, що наразі є актуальним питання створення цифрового музею Шевченка в Пекіні, і інші країни також зацікавилися ідею створення віртуальних музеїв Шевченка, присвячених його життєдіяльності і творчості, на своїх територіях.

«Зараз актуальним є питання створення цифрового музею Шевченка в Пекіні. Зараз там ще відбувається оцифрування архівів. По суті, пекінський проект уже став модним, тому що й з інших країн, континентів уже є такі заявки, щоб наше багатство у цифровому вигляді, у вигляді віртуального музею, було по всьому світу», - підкреслив Ковальчук.

У свою чергу віце-президент Китайської Академії живопису та каліграфії в Пекіні (КНР) Лі Ген відзначив, що музей Шевченка в Пекіні було створено через велику пошану до творчості Тараса Шевченка.

«У нас є велика пошана до творчості Тараса Шевченка, і тому ми створили цей музей в Пекіні. Його життя і творчість близькі до деяких китайських художників», - додав Лі Ген.

Він поінформував про те, що є виконавчим директором художньої галереї "Лі Ке Жань" і заявив про намір додатково віддати 10 тисяч кв. м.  території, що прилягає до галереї, під музей, присвячений творчості Шевченка.

«При моїй художній галереї «Лі Ке Жань» є близько 10 тисяч кв. м. території, і я хочу виділити додатково цю територію для музею, щоб китайський народ міг більше ознайомитися з творчістю Шевченка», - уточнив Лі Ген.

Також Лі Ген подякував усім причетним до створення музею Тараса Шевченка в Пекіні за їх допомогу і підтримку.

Іспанський художник в 2017 році презентує в Україні мистецький проект, присвячений Шевченку та Гойї

Іспанський художник та скульптор Карлос Гарсія Лахос в квітні 2017 року презентує в Україні мистецький проект, присвячений творчості відомого українського поета та художника Тараса Шевченка та відомого іспанського художника і гравера Франсиска Гойї.

Про це він заявив на круглому столі в Укрінформі у вівторок, повідомляє кореспондент агентства.

«Я дуже вражений цим проектом (відкриття музею творчості Шевченка у Пекіні - ред.). Хочу заявити про те, що зараз я працюю над проектом, який презентую в Україні в квітні 2017 року. Він буде присвячений і Шевченку, і Гойї. Це буде частково експозиція, а частково - соціальний проект», - сказав Лахос.

Він поінформував, що буде представлено 10 мистецьких робіт Тараса Шевченка, 10 - Франсиска Гойї, і 10 - його власних.

Він зазначив, що метою цього мистецького проекту є показ персоналій та сутності творчості Шевченка та Гойї.

«Також цей проект матиме продовження в Іспанії після квітня 2017 року. Я роблю це з метою познайомити Іспанію, іспанську культуру з мистецтвом Шевченка», - уточнив Лахос.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-