Презентація інтерактивної карти етногенезу кримських татар

Презентація інтерактивної карти етногенезу кримських татар

Укрінформ
11 жовтня об 11.00  відбулася прес-конференція на тему: «Презентація інтерактивної карти етногенезу кримських татар». (Зала 1)

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники:  Еміне Джапарова - Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Олександр Стрижак  - заступник директора з наукової роботи Національного центру Малої Академії Наук, доктор технічних наук; Гульнара Абдулаєва  - історик; Іван Петухов  - засновник ГК «Адамант».

Довідково. Інтерактивна карта етногенезу кримських татар відображує їх місця проживання, містить опис національної культури.

Підсумкові матеріали:

"Інтерактивна карта етногенезу кримських татар" - проект проти міфів про історію Криму

"Інтерактивна карта етногенезу кримських татар" - це проект, який дасть змогу без міфів і суб'єктивних оцінок розібратися в тому, хто такі кримські татари, і як корінний народ Криму формувався протягом останніх двох тисячоліть.

Про це у вівторок в Укрінформі на прес-конференції "Презентація інтерактивної карти етногенезу кримських татар" повідомив доктор технічних наук, заступник директора з наукової роботи Національного центру Малої академії наук Олександр Стрижак.

"Інтерактивна карта етногенезу кримських татар - це майданчик для тих, хто прагне розібратися в суті проблеми. Ми забезпечуємо можливість отримання колосального обсягу документів - йдеться про сотні тисяч документів, які можна об'єднати, за якими можна "ходити" і шукати відповіді на питання, що цікавлять", - повідомив Стрижак.

За його словами, працюючи разом зі своєю командою над проектом, він ставив за мету "включити суспільство у процес цивілізованої взаємодії на основі об'єктивної інформації", оскільки 21 століття, на відміну від 18-го, "це століття не матеріальних активів, а століття розвитку інтелекту, де взаємодія виходить не на рівень агресивного придушення чиєїсь волі та нав'язування своєї, а на рівень розуміння один одного, організації діалогу - насамперед, діалогу культур, що відображає рівень розвитку народу і держави".

Як вважає вчений, карта дає змогу переконатися, що кримськотатарський народ, який неодноразово піддавався випробуванням, "відобразив на своєму прикладі весь процес розвитку історії протягом двох останніх тисячоліть".

"Наприклад, ми бачимо на інтерактивній карті і кімерійців, і скіфів, і сарматів, і венеціанців. Більше того, система викрила дуже багато проблемних рішень, де виникають питання. Автомат не зміг знайти прямих зв'язків і зафіксував, що тут можуть бути різні трактування та інтерпретації подій, які колись відбувалися. І для того, щоб їх пояснити, їх треба зв'язати з тими процесами, які відбувалися під час формування кримськотатарського народу", - пояснив Стрижак.

Він зазначив, що на кримській карті "відображається рух усіх груп і народностей, а також те, що вони зробили, наприклад, побудували ряд фортець, міст, запустили якийсь культурний розвиток".

Під час її вивчення і зіставлення, розповів учений, починаєш розуміти, що справді кримські татари не були нащадками ординців, вони просто були поглинені Золотою Ордою у період її інтеграції".

Інший приклад вченого - римляни, "які багато внесли у кримськотатарську народність і римське начало проявляється в деяких культурних обрядах, проглядається в деяких творах мистецтва і досить добре представлено в деяких музеях".

На думку розробника карти, її перевагою є те, що в ній "немає суб'єктивізму".

Технологічно карта "забезпечує занурення і взаємодію між собою будь-яких літературних та інформаційних джерел без зміни формату і без прив'язки до стандарту, за яким вони створені", - пояснив керівник проекту.

"Карта хороша тим, що дає змогу до найменших подробиць досліджувати цікаву для нас тему, йти на новий рівень і "повністю зануритися у середовище", - зазначив Стрижак.

"Як ми знаємо, справа у дрібницях, особливо, коли йдеться про міфи", - підкреслив він.

"Інтерактивна карта етногенезу кримських татар" призначена для широкого кола користувачів, "охочих збагатитися системно описаними процесами". Але найголовніше, вважає вчений, що вона допоможе підростаючому поколінню, розібратися в цих процесах, "відфільтрувавши" ті міфи і нав'язувані ідеї, які формуються кремлівськими істориками.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-