В Амстердам по

В Амстердам по "Скіфське золото"

Укрінформ
3 жовтня о 14.00 відбувся брифінг щодо поїздки української делегації на судове засідання окружного суду Амстердаму (Нідерланди, 5 жовтня 2016 р.) стосовно справи про "Скіфське золото".

Учасники: Еміне Джапарова, Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Євген Ніщук, Міністр культури України; Світлана Фоменко, Перший заступник Міністра культури України; Антон Янчук, заступник Міністра юстиції України; Людмила Строкова, генеральний директор Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Підсумкові матеріали:

Кримські музеї не мають права на експонати з виставки скіфського золота в Нідерландах - Мін'юст

Кримські музеї 5 жовтня на судовому засіданні окружного суду м.Амстердам відстоюватимуть своє право на повернення експонатів, наданих ними на виставку скіфського золота. Але рішення має бути не на їхню користь.

На цьому наголосив заступник міністра юстиції України Антон Янчук під час брифінгу в Укрінформі.

"Кримські музеї вимагають повернення своїх експонатів собі, базуючись на договорі, укладеному ними з Музеєм Алларда Пірсона. Україна ж вимагає повернення цих цінностей на контрольовану нею територію як власник. Держава Україна як власник має переважне право на реалізацію своїх повноважень порівняно з кримськими музеями, які не є власником, яким колись було надане право оперативного управління відповідними музейними цінностями. По-друге, права управління цим музеям були скасовані. І на сьогодні, відповідно до законодавства України, вони не мають правової підстави управляти цими цінностями", - сказав  Янчук.

Тому, за його словами, в суто правовій площині цей спір не є надзвичайно складним.

"І держава Україна вважає, що її позиція є правильною і сильною, тому розраховує, що рішення за результатами слухань у справі буде винесено на її користь", - наголосив він.

Однак, додав заступник міністра юстиції, поряд з правововою площиною спору існує політична й  інформаційна, "в якій сторона кримських музеїв і РФ вживає певних заходів для створення відповідних інформаційних приводів, тем і певної дезорієнтації учасників процесу".

"Тому важливо, щоб інформагенства, наші партнери розуміли суть справи, відрізняли правову площину від інформаційної та політичної", - зазначив Янчук.

У лютому 2014 р. колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для виставки "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в музеї Алларда Пірсона. Виставка складалася з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири - в Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес). Серед експонатів виставки - артефакти зі скіфського золота, церемонійний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів. Наразі у музеї Алларда Пірсона перебуває 565 експонатів - це 2111 одиниць зберігання - із кримських музеїв до юридичного вирішення питання про місце їх повернення.

Нідерланди оцінили скіфське золото з кримських музеїв у 10 млн євро - екс-зберігач колекції

Фахівці із Нідерландів застрахували експонати кримських музеїв з виставки Скіфського золота набагато дорожче, ніж це зробили самі музеї.

Про це заявила нинішній гендиректор Національного музею українського народного декоративного мистецтва, а в 2014 році - завідувач Музею історичних коштовностей і зберігач колекції скіфського золота  Людмила Строкова на брифінгу в Укрінформі.

"565 експонатів кримських музеїв - або 2111 одиниць зберігання - стали вважатися незаконно вивезеними за межі України. І досі вони перебувають в Амстердамі... Страхова оцінка, яку зробили кримські музеї, не відповідає дійсності, вона була занижена. 565 експонатів були застраховані на суму приблизно 1,5 млн євро. В той час, як наші 19 еспонатів були застраховані на 11,5 млн євро. Але цікаво, що коли Нідерланди залишили кримські експонати у себе, то вже ці експонати самі голландці застрахували на 10 млн євро", - підкреслила Людмила Строкова, додавши при цьому, що насправді ж це артефакти, які взагалі не мають ціни.

Вона нагадала, що наразі у музеї Алларда Пірсона перебуває 565 експонатів із кримських музеїв до юридичного вирішення питання про місце їх повернення. Ситуація склалася так, що Крим був окупований і кримські музеї не подали до Мінкультури України пакету документів для пролонгації угоди на продовження виставки в Амстердамі. Музей історичних коштовностей України, який надавав 19 експонатів - тобто 22 одиниці зберігання - офіційно пролонгував виставку і на початку вересня 2014 року, після закінчення виставки, повернув свої експонати.

Наприкінці листопада 2014 року Музей Алларда Пірсона демонтував експонати з кримських музеїв, відповідно їх упакував і помістив у своїх сховащах.

"20 серпня 2014 року музей зробив офіційну заяву про те, що віддасть експонати відповідно до рішення суду. Ці експонати належать до державного музейного фонду України згідно законодавства і мають бути повренуті в Україну. Тим більше що МЗС Нідерландів давало гарантії про повернення експонатів країні  Україна, а не АР Крим, не третій стороні", - наголосила Строкова.

Як повідомляв Укрінформ, 5 жовтня відбудеться судове засідання окружного суду м. Амстердам (Нідерланди) у справі "Скіфське золото".

Післязавтра відбудеться суд у справі "Скіфського золота" - Євген Нищук

5 жовтня відбудеться судове засідання окружного суду м. Амстердам (Нідерланди) у справі "Скіфське золото".

Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук на брифінгу в Укрінформі.

"Понад 2 тисячі предметів (експонатів кримських музеїв з виставки скіфського золота - ред.) залишилися в Амстердамі.  І ця прес-конференція сповнена тривоги і стурбованості української сторони. Вона покликана тим, щоб ЗМІ надавали інформаційну підтримку цьому процесові як в Україні, так безпосередньо в Нідерландах. Адже післязавтра буде судовий процес, дуже важливий для нас, тому що це не просто боротьба за наші цінності. Це практично комплексна боротьба - і в інформаційній війні, і на будь-якому рівні... РФ активно включилася в цей процес, з відповідними спецслужбами. І тому це не просто суд. Це вкрай принципова історія для України", - підкреслив Євген Нищук.   

 За його словами, на перший погляд, є нібито проста ситуація: в суді проти України виступають музеї Криму - сторона, яка є невизнаною. Свого ж часу уряд прийняв постанову про те, що за умов анексії Криму всі предмети, в тому числі і артефакти з виставки скіфського золота, мають бути привезені на тимчасове зберігання в Музей історії України - щоб після деокупації Криму їх повернути кримським музеям.

"Але РФ активно включилася в цей процес. І ми не маємо ніяких гарантій, так само, як з картинами Айвазовського, що вони повернуться. При тому, що звертаємося до світових інституцій, щоб вони не працювали з тими виставками, де використовуються предмети, картини, будь-що інше з Криму. Бо гіпотетично світ не визнав анексію, але в той чи інший спосіб продовжує співпрацю, бо йдуть великі ресурси, кошти третьої сторони", - сказав Нищук.  

Він також зазначив, що якщо суд прийме рішення не на користь України,  - з нашого боку, звичайно,  буде апеляція, - то є тривога з приводу того, чи доїдуть ці артефакти до Криму.

"Немає гарантій, що вони не опиняться в приватних руках десь в РФ", - зазначив міністр.

Він додав, що українська делегація, яка буде їхати до Амстердаму, буде представлена Мінкультури, Мінюстом, МЗС України. Натомість існує дуже багато перепон, є навіть складнощі з наданням віз і з перебуванням безпосередньо в Нідерландах.

Також, за словами Нищука, "навряд чи післязавтра ми будемо мати остаточний результат, зрозуміло, що це довготривалий процес".

"Але якщо би нам було таке щастя і нам повернули всі наші цінності, то вони б одразу були презентовані громадськості. Вони були б абсолютно відкриті до того моменту, коли була би можливість представити їх у вже деокупованому Криму, безпосередньо в тих музеях", - резюмував міністр культури.

Як додала перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко, РФ не є стороною спору у суді. Йдеться про перешкоджання опосередкованого характеру.

"Це інформаційні потоки, які ми маємо сьогодні - в інтернет-просторі, у ЗМІ. Це відстоювання позиції кримських музеїв. Ми говоримо про перешкоджання", - сказала вона.

Відео з брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-