Психологічна реабілітація в Україні

Психологічна реабілітація в Україні

Укрінформ
27 вересня об 11.00 відбулося засідання “круглого столу” на тему: “Створення Національного центру психологічної реабілітації населення”. (Зала 2)

Організатор: Міністерство соціальної політики України.

Учасники: Олена Григор'єва, Радник міністра соціальної політики України; Віктор Іванкевич, заступник Міністра соціальної політики - керівник апарату; Оксана Сивак, заступник Міністра охорони здоров'я; Олександра Тарасова, начальник Управління у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції Міністерства соціальної політики України; Анатолій Сичевський, начальник Центру психологічного забезпечення підрозділів ОРС ЦЗ Державної служби з надзвичайних ситуацій; Сергій Чижевський, старший офіцер по роботі з  особовим складом  Головного управління Національної гвардії України; Сергій Максименко, академік Національної академії педагогічних наук України, директор Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПНУ, Голова Товариства психологів України; Віталій Климчук, виконавчий директор Інституту психічного здоров'я Українського Католицького Університету; Оксана Наконечна, віце-президент „Асоціації EMDR Україна - фахового об'єднання із спеціальної травма-терапії”; Тетяна Руденко, керівник програми „Людська безпека” координатор проектів ОБСЄ в Україні; Наталія Грицунь,  Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО; Анна Галактіонова, національний менеджер Програми психосоціальної підтримки Міжнародного медичного корпусу в Україні.

Модератор - Наталія Зарецька.

Коротко. Проблема психологічної реабілітації в наш час не обмежується лише наданням таких послуг ветеранам АТО. Послуги психологічної реабілітації мають бути доступні для кожної людини, яка опинилась в кризовій ситуації або пережила травмівну подію. Дуже важливо, щоб цей процес був скоординований, а послуги надавались фахівцями відповідної кваліфікації. Тому необхідно створити Національний центр психологічної реабілітації як координаційний експертний орган. Фахівці повинні брати безпосередню участь в розробці документів, які визначатимуть, як саме повинні надаватися психологічні послуги населенню, в тому числі учасникам АТО.

Підсумкові матеріали:

В Україні створюють Національний центр  психологічної реабілітації населення

В Україні буде створено Національний центр психологічної реабілітації населення.

Проект цього центру було обговорено у вівторок на засіданні круглого столу в Укрінформі.

“Ініціатива створення такої координуючої установи, яка б забезпечила якість надання людям послуг у сфері психологічної реабілітації, виникла ще у 2014 році, причому вона ініціювалася представниками різних відомств незалежно один від одного. Наприклад, з такою ініціативою виступали і психологи в складі Національної академії педагогічних наук, і Держслужба у справах ветеранів та учасників АТО”, - сказала член координаційної ради з реабілітації при комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров'я Наталія Зарецька.

За її словами, у структурі центру передбачено створення науково-методичної ради, до складу якої входитимуть представники різних напрямків психології та психотерапії і представники різних наукових шкіл. Їхньою задачею у складі такої ради буде формування чіткої фахової специфіки і формування власне вимог від фахівців до держави для того, щоб фахівці могли якісно надавати послуги психологічної реабілітації.

“Але при цьому ми розуміємо, що це не задача експертів - створювати самі документи, з експертом мають працювати з цього приводу держслужбовці та юристи. Тому ми передбачаємо створення при такій науково-методичній раді відповідного відділу, основною задачею якого буде конвертація рішень такої ради в проекти правових актів і інших документів, які регулюють відносини у сфері надання психологічних послуг”, - зазначила Зарецька.

Вона наголосила на тому, що експерти будуть нести відповідальність за рішення, які вони пропонують.

"Оскільки експертно-методична рада входить до складу центру, ті експерти, які мають свою основну зайнятість, але входять до складу такої ради, укладатимуть контракт (із центром - ред.) і нестимуть  відповідальність за ті рішення, які вони пропонуватимуть. Тобто, якщо рішення експертів обов'язково мають бути втілені в проект нормативно-правового акту, то той, хто формуватиме це рішення, нестиме за нього відповідальність”, - відзначила Зарецька.

Вона уточнила, що при центрі також буде створена координаційна рада, і перерахувала реєстри, які будуть використовуватися у роботі такого центру.

“Без єдиної концентрації інформації щодо надання послуг психологічної реабілітації ми не обійдемося. Тож у роботі Центру будуть використовуватися такі реєстри, як реєстр психологів та психотерапевтів, реєстр реабілітаційних закладів, реєстр стандартів надання психологічних послуг, реєстр методичних програм і реєстр програм підготовки фахівців. Ці реєстри є взаємодоповнюючими”, - підкреслила Зарецька.

На її переконання, Національний центр психологічної реабілітації населення має стати базовою установою в системі гарантування та забезпечення якості надання психологічної допомоги населенню та одночасно стати дієвим інструментом мінімізації корупційних ризиків в даній сфері.

“Щодо підсумків, то ми наголошуємо на важливості методологічного забезпечення, визначенні стратегії і розробці чіткого плану щодо досягнення стратегічних цілей та задач Центру та проробленні чіткої структури реєстрів разом із фахівцями”, - резюмувала Зарецька.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-