Як забезпечити незалежність Суспільного мовника?

Як забезпечити незалежність Суспільного мовника?

Укрінформ
29 вересня об 11.00 відбулося засідання “круглого столу” на тему: “Забезпечення незалежності Суспільного мовника в Статуті та інших нормативних актах”. (Зала 2)

Організатори: ГО “Детектор медіа” за підтримки Офісу Ради Європи в Україні.

Модератори: Андрій Куликов, Світлана Остапа.

Учасники:  Зураб Аласанія, генеральний директор НТКУ; Діана Дуцик, виконавчий директор ГО "Детектор медіа"; Мортен Енберг, голова Офісу Ради Європи в Україні; Олег Наливайко, голова Держкомтелерадіо; Наталія Степанова, керівник управління аудиту Держкомтелерадіо; Ів Саломон, Експертиза нормативних актів (відео з перекладом); Таїсія Мировець, керівник юридичного управління Держкомтелерадіо; Максим Дворовий, юрист Інституту медіа права (Центр демократії та верховенства права); Андрій Гук, партнер у Юридична фірма "Анте".

Члени наглядової ради ПАТ НСТУ:

Олексій Панич, доктор філософських наук, кандидат філологічних наук, професор, Тетяна Лебедєва, почесний президент НАМ, медіа експерт; Вадим Міський, експерт РПР; Роман Єрмоличев, керівник департаменту витрат бюджету в гуманітарній сфері Міністерства фінансів; Ганна Бичок, заступник генерального директора НТКУ; Ігор Розкладай, юрист Інституту медіа права; Кирило Лукеренко, головний редактор "Громадське радіо"; Дар'я Карякіна.

Коротко. На засіданні “круглого столу” будуть обговорені проекти нормативних актів, які регулюватимуть діяльність Публічного акціонерного товариства “Національна суспільна телерадіокомпанія України” (статут, положення про наглядову раду, ревізійну комісію Національної суспільної телерадіокомпанії України, про обрання голови правління та членів правління та ін.); порядок затвердження цих нормативних актів.

Захід проводився в рамках проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа і створення системи суспільного мовлення в Україні".

Підсумкові матеріали:

Якщо суспільного мовника юридично не зареєструють у січні, питання буде відкладено на рік - Степанова

Якщо Національну суспільну телерадіокомпанію України не буде зареєстровано як юридичну особу у січні 2017 року, то це питання буде відкладено на рік - до 2018-го.

Про це заявила керівник управління аудиту Держкомтелерадіо Наталія Степанова на засіданні круглого столу в Укрінформі у четвер, повідомляє кореспондент агентства.

“В оприлюдненому проекті бюджету на наступний рік уже закладена держпідтримка саме для ПАТ "НСТУ". Тому “час Ч” вже близько. Через 3 місяці ми вже повинні зареєструвати НСТУ як юридичну особу для того, щоб вона мала правові підстави отримати передбачені бюджетом кошти на забезпечення своєї діяльності. Якщо ми за три місяці не вирішимо це завдання (затвердження Кабміном постанови про статут ПАТ "НСТУ". - Ред.), то створення НСТУ як  юридичної особи перейде на 2018 рік”, - сказала Степанова.

Вона пояснила, що це пов'язано з процесом перетворення бюджетної держустанови.

“Ми перетворюємо не суб'єкт господарювання, який не отримує бюджетних коштів, а держустанову, видатки якої чітко регламентовані відповідними програмами Держбюджету. Якби ми перетворювали її в середині року, нам би потрібно було внести зміни до Держбюджету. Внесення таких змін можна було б очікувати від трьох місяців до півроку, а весь цей час ця юридична особа не змогла б фінансуватися, тому і перетворюється держустанова один раз - на перше число наступного бюджетного року. Тобто, якщо через три місяці ми не перетворюємося на юридичну особу, ми переходимо на 2018 рік”, - пояснила Степанова.

Як зазначила керівник юридичного управління Держкомтелерадіо Таїсія Мировець, передати проект статуту НСТУ на погодження до компетентних органів заважає те, що три ТРК наразі ще не знялися з реєстрації як юридичні особи. І якщо це питання не вирішити найближчим часом, то в найкращому випадку проект статуту НСТУ може надійти до компетентних органів у першій декаді жовтня, наголосила Мировець.

Проте, на її думку, перетворити НТКУ на ПАТ "НСТУ" до 1 січня 2017 року ще можна встигнути.

“Якщо в першій декаді жовтня (у найкращому випадку) відповідний проект надійде на розгляд до зацікавлених органів, то в них він буде опрацьовуватися 10 днів. Потім 10 днів іде на отримання правового висновку у Мін'юсті. Згодом такий правовий висновок надсилається до секретаріату Кабміну, там розглядається це питання впродовж 15 робочих днів. І тоді вже, як правило, у Секретаріаті проходить не менше місяця до того, як це питання винесуть на розгляд Кабміну. До кінця року ми ще встигнемо”, - переконана Мировець.

Юрист Інституту медіа права Максим Дворовий повідомив: якщо суспільний мовник як юридична особа все ж з'явиться з 1 січня 2017 року, то голову і членів правління можна буде вже остаточно обрати у березні.

“Якщо все складеться добре і в січні наступного року буде юридично зареєстровано цей суспільний мовниик, то з мінімальним терміном може відбутися конкурс і бути обраний голова правління - за два або два з половиною місяці після реєстрації НСТУ як юридичної особи. Ще до місяця на всіх інших членів правління - тобто, скоріше це буде у березні”, - уточнив Дворовий.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-