Таврійський національний університет в Києві: чи буде свято першого дзвоника?

Таврійський національний університет в Києві: чи буде свято першого дзвоника?

Укрінформ
21 вересня о 14.30 відбулася прес-конференція на тему: “Чи буде відновлено діяльність Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського в Києві?”. (Зала 1)

Учасники: Тетяна Ричкова, народний депутат України;  Валентина Потапова, експерт ГО “Центр громадянської просвіти “Альменда”; Андрій Щекун,  співкоординатор ГС “Координаційна рада організацій вимушених переселенців з Криму”; Сергій Мокренюк, голова ГО “Євромайдан-Крим”.

Довідково. Понад 700 школярів з окупованого Кримського півострову в цьому році вступило до ВНЗ України. З них, понад 400 школярів обрали саме Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського, діяльність якого відновлено у цьому році в місті Києві.

Початок учбового року 2016-2017 припадає на 26 вересня. Однак, станом на сьогодні, університету не передано жодного приміщення, штатний розклад не затверджено, у забезпеченні кримських студентів стипендіями – відмовлено.

Підсумкові матеріали:

Відновлення роботи кримського вузу в Києві - це політичне питання, вважають громадські діячі

Відновлення роботи Таврійського національного університету, який залишив окупований Крим, - це політичне питання, тому влада має зробити все можливе для забезпечення студентів вузу приміщеннями для навчання і проживання в Києві.

Про це в середу на прес-конференції в Укрінформі заявила експерт Центру громадської просвіти "Альменда" Валентина Потапова.

"Питання Таврійського національного університету - це питання політичне. У Могилянці навчається 5000 студентів, тут - 400. І сьогодні Україна має зробити все можливе, щоб ці діти отримали гуртожитки, аудиторії, кращих викладачів", - сказала вона.

За її словами, кримські школярі при виборі вузу стали більше орієнтуватися на Україну. Так, якщо в 2015 році з 14 тис. 600 кримських випускників до російських вузів вступили 2600 осіб, а до українських - 293 особи, то в 2016 році з 10 тис. 400 випускників лише 1300 обрали російські вузи, а 700 - українські. "Тобто Росія стає менш привабливою для випускників Криму", - додала вона.

Як відзначила Потапова, кримські громадські організації провели велику роботу, щоб абитурентам з Криму була спрощена процедура вступу до українських вузів, проте вона цього року не була максимально використана, оскільки "підписана тільки в середині червня".

Громадська діячка підкреслила, що якщо вуз не зможе відкрити свої двері цього року, то переконати кримських випускників у тому, що вони дійсно потрібні Україні, буде складно.

"Якщо Таврійський національний університет 26 вересня не прийме студентів, не дасть свого першого дзвоника, не відкриє свої двері для кримчан, то переконати кримчан, що Україна чекає на цих дітей, буде дуже складно. За кожною цифрою стоїть окремо взята дитина, та дитина, яка зі своєю проукраїнською позицією буквально виживає в Криму", - заявила Потапова.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2016 року Таврійський національний університет імені Вернадського залишив окупований Крим і переїхав до Києва. Навчальний рік у ньому має розпочатися вже 26 вересня, проте досі вуз не має ані учбових приміщень, ані гуртожитку для студентів.

Таврійський національний університет на початку навчального року не має приміщень у Києві - громадськість

Таврійський національний університет, що покинув окупований Крим в лютому 2016 року, досі не має в Києві жодного приміщення, оскільки відповідні документи "зависли" у Міністерстві освіти та науки.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив голова громадської організації "Євромайдан-Крим" Сергій Мокренюк, передає кореспондент агентства.

"На сьогоднішній день немає жодного кабінету, де можна було б навчатися, немає жодного приміщення, де могли б проживати студенти і викладачі. Справжня причина цього виключно формальна - деякі чиновники, в основному середньої ланки, саботують створення необхідних умов для діяльності університету", - заявив Мокренюк.

Так, за його словами, на два приміщення, які передбачалося передати ТНУ, - по вулиці Празька, 5 і Мельникова, 42 - документи передані у Київське регіональне відділення Фонду держмайна, але "технічно не можуть підготувати договір оренди".

Існує й другий варіант вирішення проблеми - проект розпорядження уряду про те, що Таврійський університет стає правонаступником майна Академії муніципального управління, яка, у свою чергу, стає частиною структури ТНУ, "оскільки до них не надійшла запланована кількість дітей". "Мін'юст сьогодні готовий підписати дане розпорядження, проте воно зависло в кабінетах Міносвіти", - констатує Мокренюк.

За його словами, всього цього року в українські ВНЗ з окупованого Криму надійшло понад 700 випускників. З них більш як 400 школярів обрали Таврійський національний університет імені В.І.Вернадського, в якому 26 вересня планувалося почати новий навчальний рік.

У разі, якщо ситуація найближчого дня не зміниться, кримська громадськість має намір 23 вересня вийти на безстрокову акцію протесту.

"У п'ятницю об 11 годині кримська громадськість, студенти Таврійського національного університету, викладачі, батьки і родичі студентів ТНУ прийдуть під будинок Міністерства освіти і науки України. Ми подали повідомлення про проведення своєї мирної акції та попередили, що вона буде безстроковою", - заявив громадський діяч, додавши при цьому, що "умовні, тимчасові та часткові" вирішення проблеми їх не влаштують.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-