Житлові стартапи переселенців: проблеми та перспективи

Житлові стартапи переселенців: проблеми та перспективи

Укрінформ
22 вересня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: "Чи реально переселенцям мати власне житло?". (Зала 1)

Організатор: Донецький прес-клуб.

Учасники: Георгій Тука, заступник міністра Міністерства з питань ТОТ та ВПО; Володимир Шашков, член правління кооперативу “Мальовничий”; Костянтин Блажевич, голова правління ГО "Закарпаття-Донбас" (Донецьк-Ужгород); Алекс Радіонов, координатор економічних програм громадського об'єднання "Українсько-Німецький Форум" (Донецьк-Київ); Дмитро Кухарев, директор ТОВ "Дімбетон" (Донецьк-Київ); Надія Нещаденко, лідер "Громадського руху переселенців Донбасу"  (Донецьк-Львів-Одеса); Олена Маленкова, експерт з нерухомості, консультант комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення (напрямок деокупація, ВПО).

Довідково. Усім бажаючим подивитися на зведення еко-будинків у селі Мила (27 км від столиці по Житомирській трасі), ОБОВ’ЯЗКОВО! до 12.00 вівторка, 20 вересня 2016 р., зареєструйтеся у координатора прес-клубу Світлани Агаджанян за тел. 050 27 33 985, 093 099 4321 або пишіть на пошту:  pclubdn@gmail.com.  Ми відвеземо вас туди і назад (стартуємо від Укрінформу по закінченню заходу об 11.00).

Підсумкові матеріали:

Міжнародні донори звикли допомагати біженцям, а не переселенцям - Тука

У всьому світі надання будь-якої підтримки здійснюється саме для біженців, а Україна має категорію вимушено переміщених осіб.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука на прес-конференції в Укрінформі.

“По всьому світу існує дві категорії постраждалих людей - це біженці і внутрішні переселенці. По всьому світу увага приділяється на 99% саме біженцям. Ми маємо іншу категорію наших громадян, які називаються вимушено переміщені особи. Коли ми починаємо розмову з будь-якими світовими організаціями і міжнародними фондами, поки що ми не відчуваємо розуміння того, що ця проблема вимушених переселенців може розтягнутися на досить довгий час. Здебільшого наші міжнародні партнери кажуть, навіщо витрачати гроші на будівництво житла, якщо у короткостроковій перспективі люди повернуться назад”, - сказав він.

У цьому контексті Тука поінформував, що посольство Швейцарії ініціювало розробку у рамках ОБСЄ загальноєвропейського законодавства щодо внутрішньо переміщених осіб. “Звісно, там така сама бюрократія, як і в нас. Я не плекаю жодних надій, що це буде прийнято протягом 3-4 місяців, але хоч якось процес почав стартувати”, - додав він.

На переконання Туки, лише котеджним будівництвом Україна не зможе вирішити житлові проблеми переселенців. "Але ідей маса, технологій маса - усе лише впирається у фінансування”, - зауважив він.

Тука підкреслив, що наразі є два можливі напрямки вирішення питання: шукати партнерів, які погодяться взяти на себе погашення відсотків по кредитах, тобто надавати людям безвідсоткові кредити або шукати донорів, які згодні фінансувати будівництво.

“По першому шляху є певні зрушення, а по другому зараз ситуація на межі тупика”, - наголосив заступник міністра.

Будівництво житла виключно для переселенців може спричинити соціальний вибух - Тука  

Якщо будувати житло виключно для переселенців, то це може спричинити соціальний вибух у тих громадах, які їх приймають.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука на прес-конференції в Укрінформі.

“Коли я ще працював головою Луганської військово-цивільної адміністрації, я запропонував за рахунок обласного бюджету побудувати дві 9-поверхівки для переселенців на засадах співфінансування з міським бюджетом. Мені навіть запропонували умовно за 2 копійки проект 9-поверхівки, який пройшов усі тендерні процедури у Міністерстві оборони для будівництва житла для військовослужбовців. Як тільки я про це заявив, наступного дня в мене в кабінеті були делегації афганців, чорнобильців, інвалідів, мами-героїні тощо, бо ні для кого не секрет, що існують величезні черги навіть серед позачерговиків. І якщо почати будувати житло виключно для переселенців, то це спричинить соціальний вибух у тих громадах, які приймають переселенців”, - сказав він.

Так, за словами Туки, 25% соціального житла треба віддавати позачерговикам, а 75% - переселенцям.

“Якщо ми розраховуємо, що реальна кількість вимушених переселенців на сьогодні за показниками міжнародних організацій становить приблизно 800 тисяч, то цю кількість абсолютно спокійно можна помножити на три, аби уявити, яку кількість житла нам треба побудувати, аби це не викликало якогось соціального протистояння і бунту у приймаючих громадах”, - наголосив заступник міністра.

Незабаром можуть запустити програму пільгового кредитування житла для переселенців - Тука

За допомогою німецьких партнерів Україна найближчим часом може розпочати програму пільгового кредитування житла для переселенців.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука на прес-конференції в Укрінформі.

“І я сподіваюся, що найближчим часом ми цю програму почнемо, коли наші західні партнери почнуть фінансувати саму сплату відсотків по кредитах”, - сказав Тука.

Міжнародні інвестори готові фінансувати соцжитло для переселенців, але хочуть гарантій держави - експерт

Низка іноземних інвесторів готова фінансувати соціальні проекти побудови житла для переселенців, але лише під гарантії Української держави.

Про це заявила експерт з нерухомості, консультант Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олена Маленкова на прес-конференції в Укрінформі.

“Починаючи з грудня 2014 року ми включилися у процес спілкування з іноземними інвесторами, провели переговори з німецьким та австрійськими фондами. До нас також приїжджали американці. Усі готові допомагати, але всі хочуть гарантій держави. Напряму ніхто ніяким фондам і організаціям гроші давати не хоче. Можливо, це в силу нашої української репутації, а можливо у них просто така практика”, - сказала вона.

Так, за словами Маленкової, наразі. крім ініціатив окремих громадських організацій чи окремих громадян, проблемами переселенців у галузі забезпечення житлом ніхто не займається. “Низка ініціатив була з боку різних громадських організацій, але жодна програма не реалізована не тому, що в нас не вистачило сил чи ресурсів, а тому, що виявився такий великий пласт проблем, який підлягає детальній статистиці”, - зауважила вона.

Експерт запевнила, що в Україні є багато переселенців, які готові купувати житло, але на умовах кредитування. “Тому держава має включитися у вирішення цих проблем”, - наголосила Маленкова.

Під час прес-конференції також були представлені житлові стартапи для переселенців від різних компаній.

Тука сподівається, що протягом трьох місяців його міністерство запрацює на повну

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука сподівається, що протягом трьох місяців вдасться доукомплектувати штат його профільного міністерства і воно запрацює на повну.

Про це він сказав у коментарі Укрінформу.

"Все таки сподіваюсь протягом двох-трьох місяців міністерство запрацює на повну силу. Нам виділили приміщення в "Київпроекті", але забули виділити кошти на придбання меблів на ремонт, на техніку і на все інше. Просимо наших міжнародних партнерів, щоб допомогли з придбання фабри і шпалер", - сказав Тука.

Він також пояснив, що процес добору кандидатів на посади в міністерстві триває, проте швидкому і легкому його завершенню заважають зміни до Закону про держслужбу.

"Лише тільки вчора було тестування перших 30 кандидатів, процес іде, оголошені вже всі вакансії, почали добирати працівників нижньої і середньої ланки, потім на зайняття посад представників трьох філій, які будуть розташовані в Херсонській, Донецькій та Луганській області. Минулого тижня відкриті вакансії на керівні посади в міністерстві. Процес триває, але, на жаль, він не буде швидким, виходячи з норм до закону, який прийняла Верховна Рада про держслужбу", - пояснив Тука.

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня уряд прийняв рішення про утворення Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Першим кроком на шляху утворення такого органу стало прийняття Верховною Радою України постанови від 14 квітня 2016 р. № 1097-VIII «Про формування складу Кабінету Міністрів України», якою призначено на посаду міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Черниша Вадима Олеговича.

Наступним кроком на шляху досягнення поставленої мети стало утворення відповідного Міністерства.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-