Чи зможе громадянське суспільство Донбасу стати прикладом для України?

Чи зможе громадянське суспільство Донбасу стати прикладом для України?

Укрінформ
21 вересня о 10.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Два роки в нових реаліях: чи може громадянське суспільство Донбасу стати прикладом для України?". (Зала 2)

Організатор: Рух “Сильні громади” та ГО “Центр UA”.

До участі були запрошені: Анастасія Розлуцька, радник першого заступника Міністра фінансів; Валентин Краснопьоров, координатор руху "Сильні громади"; Денис Блощинський, керівник благодійного фонду "З країни в країну"; Євгенія Поремчук,  координатор системи "Розумне місто"; Марія Золкіна, політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи"; Максим Лациба, керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень; Наталія Рижкова, юрист руху "Сильні громади"; Олексій Мацука, журналіст Радіо Свобода; Ольга Гвоздьова, координатор з розвитку громадської організації "Донбас SOS"; Олег Рибачук, засновник та керівник громадської організації "Центр UA"; Павло Островський, журналіст, редактор газети "Сильні громади"; Сергій Васильченко, Український центр суспільних даних; Андрій Горбаль, Український центр суспільних даних; Володимир Максимович, головний консультант Головного депратаменту з питань внутрішньої політики АПУ; Тетяна Дурнєва, виконавчий директор Донецької обласної організації ВГО "Комітет виборців України"; Наталія Рижкова, юрист руху "Сильні громади"; Сергій Кутняков, редактор Національного центру "Мала академія наук України"

Розглядалися та обговорювалися питання:

1. Динаміка настроїв мешканців Донеччини та Луганщини.

2. Вплив громадянського суспільства на інституційну ефективність місцевого самоврядування.

3. Контроль за використанням публічних фінансів та закупівель з боку громадськості.

4. Інструменти е-врядування та залучення громадян до прийняття рішень.

5. Розвиток культурних ініціатив на Донбасі.

6. Відкритість, прозорість та ефективність комунікації міських рад регіону.

7. Нові медіа як провайдер змін в регіоні.

8. Налагодження комунікації між громадськими ініціативами.

Підсумкові матеріали:

Діалог суспільства і влади на Донбасі почався - активіст Валентин Краснопьоров

За два роки на Донбасі збільшилася кількість публічних дискусій, почався діалог суспільства і влади.

Про це сказав координатор руху "Сильні громади" Валентин Краснопьоров під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Два роки в нових реаліях: чи може громадянське суспільство Донбасу стати прикладом для України?".  

"За ці два роки регіон зіштовхнувся з серйозними викликами... За два роки збільшилася кількість публічних дискусій - як механізм прийняття ефективних рішень. Насправді стало більше круглих столів і форумів, і насправді діалог суспільства і влади почався. Не всюди, але почався", - сказав Краснопьоров.

Він додав, що в регіоні побільшало і різноманітних просвітницьких заходів. "Є цікава тенденція в регіоні: велика кількість просвітницьких навчань. Насправді люди мають змогу сьогодні отримати інформацію про те, яким чином впливати на місцеве самоврядування, яким чином контролювати місцеве самоврядування. Зокрема, ми провели 14 навчань, 300 унікальних учасників пройшло через нас", - додав Краснопьоров.  

Водночас він зазначив, що сталий громадський контроль все ще є викликом для Донбасу. "Сталий громадський контроль - це ще виклик для Донецької і Луганської областей. Він поки носить неоднозначний характер. Є міста, де це відбувається дуже дуже сильно, а є міста, де це не відбувається", - наголосив активіст.

Краснопьоров також зазначив, що діалог громад розпочався не лише з місцевою владою, а й з міжнародними партнерами.  

"Відбулася ще одна цікава ініціатива - це переформатування бібліотек. Вже на сьогодні як мінімум три міста - це Слов'янськ, Краматорськ, Костянтинівка - стають публічним простором. Бібліотеки відповідають на виклики того, що менше людей до них приходять і намагаються створити нові тематичні ініціативи. Наприклад, в Слов'янську разом з посольством США вже створено "Вікно в Америку", в Краматорську - з Чехією, в Костянтинівці - з Польщею", - додав Краснопьоров.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-