Відкритий парламент: українські реалії

Відкритий парламент: українські реалії

Укрінформ
15 вересня о 12.30 відбулася прес-конференція з нагоди Міжнародного дня демократії на тему: "Відкритий парламент: українські реалії" в рамках заходів Всесвітнього тижня законодавчої відкритості (Global Legislative Openness Week-GLOW), до яких долучена і Україна. (Зала 2)

Учасники: Мустафа Найєм, народний депутат України; Єгор Соболєв, народний депутат України; Анатолій Бондарчук, Громадянська мережа ОПОРА; Павло Миронов, рух ЧЕСНО; Надія Бабинська, Громадяська мережа ОПОРА; Анастасія Козловцева, ТІ Україна; Володимир Слишинський, Перший заступник Керівника Апарату ВРУ; Віктор Таран, Центр "Ейдос"; Наталія Ватаманюк, координатор Ініціативи "Відкритий парламент".

Довідково: "Відкритий Парламент" – міжнародна ініціатива, що координується відповідною робочою групою з питань законотворчої відкритості, яка в рамках  працює над поширенням найкращих практик відкритості парламентських процесів. Діяльність робочої групи базується, зокрема, на , розробленій громадськими організаціями моніторингу парламентської діяльності з усього світу. На сьогодні більше 160 організацій моніторингу парламентської діяльності з 82 країн приєдналися до Декларації відкритості парламенту. До ініціативи  входять народні депутати різних фракцій, представники Апарату ВРУ, міжнародні та українські громадські організації.

Підсумкові матеріали:

Більшість комітетів ВР оприлюднюють менше половини необхідної інформації - ОПОРА

Більша частина комітетів Верховної Ради на своїх сайтах оприлюднюють менше половини інформації, яку мусять розміщувати.

Про це свідчать дані дослідження Громадянської мережі "ОПОРА", повідомив на прес-конференції в Укрінформі аналітик Анатолій Бондарчук.

"Більшість комітетів парламенту оприлюднюють менше половини інформації, котра має розміщуватися на їхніх сайтах. Так, лише 9 комітетів оприлюднюють на своїх веб-ресурсах більше 50% інформації, яка має розміщуватися на сайтах, ще 18 комітетів - менше 50%", - сказав він.

За даними дослідження, найкращі показники щодо оприлюднення інформації на сайтах - у комітетів з питань держбудівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування; з питань правової політики та правосуддя; з питань Регламенту та організації роботи ВР, а також з питань свободи слова та інформаціної політики.

Найгірші ж показники, згідно з даними "ОПОРИ", демонструють комітети з питань транспорту; з питань аграрної політики; з питань промислової політики; з питань нацбезпеки і оборони та у закордонних справах.

Дослідження щодо прозорості роботи комітетів ВР проводилося Громадянською мережею "ОПОРА" протягом грудня 2014-травня 2016 року.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-