Ефективність розслідування корупційних злочинів в Україні

Ефективність розслідування корупційних злочинів в Україні

Укрінформ
31 серпня о 10.00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Ефективність розслідування корупційних злочинів в Україні. Статистика і аналіз". (Зала 2)

Організатор: ГО "Наші гроші".

Учасники: Віталій Касько, екс-заступник Генпрокурора України; Олексій Шалайський, ГО "Наші гроші"; Олена Щербан, представник ГО "Центр протидії корупції"; Віктор Чумак, народний депутат України.

Підсумкові матеріали:

За рік жоден ТОП-чиновник не сів за грати за корупцію — дослідження «Наші гроші»

У період з липня 2015 року по липень 2016 року жоден з українських ТОП-чиновників не сів за грати за корупційні злочини.

Про це в середу на круглому столі "Ефективність розслідування корупційних злочинів в Україні. Статистика і аналіз" заявив головний редактор інтернет-видання «Наші гроші»  Олексій Шалайський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо говорити про службовців високого рівня, вони діляться в нас на категорії А,В,С,D. Якщо говорити про рівень А (так звані ТОП-чиновники — ред.), то протягом цього року у нас є лише 2 справи, де люди теоретично ще можуть сісти. Це означає, що перша інстанція пройшла, однак поки справи є в апеляціях і касаціях. Але якщо говорити про доконаний факт, то за останній рік з високопосадовців найвищого рівня ніхто не був покараний за корупцію», - сказав Шалайський.

За його словами, серед тих трьох людей, які фігурують в категорії так званих ТОП-посадовців, двоє голів райдержадміністрацій і один заступник голови Держсільгоспінспекції України. Щодо чиновників рівня В (слідчі, директори департаментів у центральних органах влади, інші дрібні начальники), то зі 156 осіб, по яких суд виніс вироки, лише відносно 4 таких чиновників суд прийняв рішення відправити у в'язницю для відбування покарання.

Шалайський зазначив, що загалом за один рік через суди пройшло і було винесено понад 800 вироків (позитивних чи негативних) і було засуджено чи виправдано 952 особи за корупційні злочини.

«З цих 952 осіб половина була звільнена від покарання або виправдана, ще третина отримали штрафи і, фактично ми доходимо до того, що хоч якимось чином покарані є 300 осіб», - наголосив він.

За словами позафракційного народного депутата Віктора Чумака, для того, щоб посадити за грати чиновника ТОП-рівня, в Україні потрібно не лише бажання слідчого, прокурора та наявність необхідних матеріалів справи. Для посадки таких високопосадовців «потрібна ще одна річ, яку дуже важко помацати, понюхати, потримати в руках, вона називається — політична воля».

Нардеп констатував, що практично всі злочини корупційного характеру, які здійснюються ТОП-високопосадовцями, мають політичний характер або мають політичне підгрунтя для їх реалізації.

Інтернет-видання «Наші гроші» проаналізувало відкриті данні з реєстру судових рішень. Зокрема, досліджувались лише справи, які стосуються корупційних злочинів у період з липня 2016 року по липень 2016 року.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-