Кримськотатарська автономія на території Херсонщини: міф чи реальність?!

Кримськотатарська автономія на території Херсонщини: міф чи реальність?!

Укрінформ
8 серпня в “Укрінформі” (11.00) - відбулася прес-конференція та відкриття фотовиставки, присвячені здобуткам краю до Дня Незалежності України. (Зала 1)

Учасники: Андрій Гордєєв, голова Херсонської обласної державної адміністрації; Сергій Хлань, народний депутат України; Еміне Джапарова, перший заступник міністра інформаційної політики України.

Довідково. Херсонщина - унікальний край, що має майже 2 мільйони гектарів благодатної землі, виходи до двох морів, найбільші природні парки на Дніпрі, найбільшу в Європі піщану пустелю та межує з анексованим Кримом.

Херсонщина приваблює інвесторів, активно розвивається і щороку збільшує потік туристів.  Область активно допомагає учасникам АТО та сім'ям загиблих, а також переселенцям з Криму, Донецької та Луганської областей.

На Херсонщині проводиться багато заходів для забезпечення захищеності області від  зовнішньої агресії і проявів сепаратизму на всіх рівнях.

Підсумкові матеріали:

РФ розпочала в Криму військові навчання, блокпости встановили аж до Сімферополя - голова Херсонської ОДА  

Сьогодні РФ розпочала в Криму військові навчання "Кавказ 2016". Цим і пояснюється скупчення  російської військової техніки на адмінкордоні з окупованим Кримом і встановлення російських блокпостів.   

На цьому наголосив голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв під час прес-конференції в Укрінформі.

"Так само, як ми проводимо свої навчання на території України і Херсонської області зокрема, особливо останні - "Південний вітер", такі самі навчання проводить РФ на нашій території в Криму. І зараз, починаючи з сьогоднішнього дня, там відбуваються навчання "Кавказ 2016". Зрозуміло, що це відповідний наплив військової техніки, це відпрацювання блокпостів - аж до Сімферополя понаставляли. Йде штатна ротація військ", - сказав Гордєєв, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.  

За його словами, обороноздатність Херсонської області - на високому рівні.

"Я маю на увазі відповідні інженерно-фортифікаційні спорудження, які є там, міні-загородження, кількість особового складу ЗСУ та інших військ спеціального призначення, той рівень служб розвідки і СБУ. Я багато чого не можу розказати, але на сьогодні військова присутність доволі потужна у нас на Херсонщині. Просто ми зробили так, щоб наші туристи і курортники не відчували і не бачили цього, а спокійно відпочивали", - запевнив він.

Гордєєв додав, що кожного дня в області проводяться наради з приводу поліпшення і посилення обороноздатності. Він нагадав, що командні військові навчання на Херсонщині - постійні. А коли були  останні - "Південний вітер" під керівництвом начальника Генштабу ЗСУ, російська сторона, зокрема журналісти,  важно за цим стежили.

"Коли ми проводили військові навчання, вони бігали за нами по кожному блок-посту. Де б ми не під'їжджали, на кожному блок-посту групи спецназу чекали. Навіть не уявляю, що вони від нас очікували, але бігали з камерами, знімали - це факт", - сказав Гордєєв.

Губернатор Херсонщини закликав українські ЗМІ не поширювати новини російської пропаганди, зокрема не подавати "під копірку" інформацію Лайфньюз, що "створюють міфічні страхітливі образи".

"Те, що російські ЗМІ якраз є провідниками ситуації по вчорашніх новинах, це мені нагадує ситуацію, яка завжди була з російською пропагандистською машиною. Я просив би наші ЗМІ не вестися на ті провокаційні месиджі, які вони нам посилають. І Держприкордонслужба, і прес-служба Херсонської області, і прес-служба СБУ дали вчасні коментарі з приводу подій, які відбуваються на кордоні", - зазначив він.

Кримські татари не збираються створювати свою автономію на Херсонщині - Джапарова

Увага до Херсонщини стала більшою після окупації Криму. Сьогодні ця область є об'єктом посиленої пропаганди через те, що для окупаційної влади важливо на цьому інформаційному кордоні мати нестабільну ситуацію, зокрема розігруючи кримськотатарську карту і створюючи міфи.

Про це сказала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова на прес-конференції в Укрінформі.

"Кримськотатарський фактор - це козир, який окупанти розігрують майже кожного дня через своїх агентів впливу. В інформаційному просторі артикулюється зокрема міф про те, що кримські татари збираються створити національну автономію на території Херсонщини. Це неправда. Сьогодні єдиним офіційним голосом кримськотатарського народу виступає представницький орган самоврядування - меджліс, який працює в Києві. І дуже часто і Рефат Чубаров, і Мустафа Джемілєв, і члени меджлісу - центрального і місцевих на Херсонщині, кажуть, що це міфи", - зазначила Джапарова.

За її словами, дійсно, кримськотатарський народ, коли повертався після депортації, на початку 1990-их років у Криму, у рамках курултаю прийняв кілька документів, в яких було оголошено про амбіцію створити національно-територіальну автономію, але в межах унітарної соборної України.

"Тобто навіть створення такої автономії не означає, що це буде окрема держава або сепаратизм. Вони спиралися за невід'ємне право корінного народу на самовизначення. Практика міжнародна є різною, і сьогодні Україна має шанс продемонструвати, пройти цей тест на рівень демократії, надаючи це право кримськотатарському народу на самовизначення. Але як воно буде, ми не знаємо", - сказала перший заступник міністра.

Вона відмовилась озвучувати можливі форми національної автономії і сказала, що своє бачення щодо цього має представити меджліс.

"Точно скажу єдине - що сьогодні навіть серед лідерів кримськотатарського народу немає єдиної позиції в тому, чи так само залишиться статус АРК і в межах цієї АРК, яка уже існувала, просто буде збільшено права корінного народу, або зміниться навіть - бо Президент уже тричі оголосив про те, що має змінитися десята  частина Конституції України - АРК - і має створюватися конституційна комісія з цієї конституційної реформи. Тобто цей процес триває і тут головним провідником бачення, як воно має бути, має бути меджліс", - підкреслила Джапарова.

Вона також додала, що на рівні деяких активістів піднімалося питання про створення уряду в екзилі, який би на Херсонщині мав територію адміністрування і відповідно вирішував, зокрема, технічні питання - проблеми з оформленням документів, з якими стикаються громадяни України в Криму, коли подорожують на материкову частину України, оформлення паспортів, документів про народження, освіту тощо. Втім це питання меджліс досі не ввів у свій порядок денний.

Джапарова сподівається, що скоро Україна матиме ще 4 частоти мовлення на Крим

За кілька місяців Україна матиме ще 4 частоти мовлення на Крим.

Про це повідомила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова на прес-конференції в Укрінформі.

"Наразі планується винести на конкурс 4 частоти, які будуть мовити на Крим. Вони проходять міжнародну координацію. Після того, як вона закінчиться, згідно закону Нацрада з питань телебачення та радіомовлення офіційно зможе оголосити конкурс на 4 частоти на Крим. Я думаю, що протягом кількох місяців це нарешті відбудеться", - сказала Джапарова.

При цьому вона наголосила, що для Міністерства інформаційної політики є дуже важливим регіоном Херсонщина - з точки зору мовлення не тільки на Крим, але і в самій області.

"Сьогодні ситуація така, що високі вежі, завдяки яким транслюється сигнал російських ЗМІ, знаходяться на території Криму. Вежа Красноперекопська - 220 метрів - дає можливість окупанту досягати на багато кілометрів, і так само на Херсонщину, тим самим даючи свій пропагандистський контент. Звичайно, створення української альтернативи є надзвичайно важливим. Через це ми разом з Національним радіо, Херсонською ОДА, іншими учасниками представили стратегію мовлення і так само розвиток мовлення на Крим. Нацрадою були оголошені 5 частот, на конкурсі їх отримали два місцевих медіа, два кримськотатарських і один національний - Українське радіо", - нагадала перший заступник міністра.

Як повідомив голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, третина області на сьогодні навіть не покрита українським сигналом - саме та, яка межує з Кримом.

"У нас є покроковий план, як це зробити, і ми його реалізуємо найближчим часом", - запевнив він.

Херсонщина пропонує Києву дешеві кавуни, овочі та фрукти -  голова ОДА Гордєєв

Херсонщина має намір відродити постачання у Київ своїх кавунів та овочів водним шляхом по Дніпру. Першу партію відправлять вже на початку вересня.

Про це повідомив голова Херсонської обласної держадміністрації Андрій Гордєєв під час прес-конференції в Укрінформі.  

"Минулої п'ятниці в розвиток аграрного сектора ми уклали меморандум про співпрацю з компанією "Нібулон", яка на території Херсонської області, а саме в Голопристанському районі, побудує портово-елеваторну інфраструктуру. І сьогодні ми презентуємо керівництву міста Києва наш проект по найдешевших за транспортною логістикою наших кавунів, овочів, фруктів сюди у Київ. Цей проект буде коштувати 500 млн грн, він буде вноситися приватним інвестором, який спорудить відповідний елеваторний і перевантажувальний комплекс", - сказав Гордєєв.

Він пояснив: баржі "Нібулону", кожна з яких може взяти близько 1 тисячі тонн, спускаються із зерном на Очаків, нагору піднімаються порожніми. Тож сьогодні і реалізовується інвест-проект з побудови транспортно-логістичного елеваторного комплексу в м.Гола Пристань. На зворотньому шляху баржі за 4 дні доставлятимуть у Київ кавуни, овочі та фрукти.

"Потенційно, якщо з мерією Києва і торгівельними мережами буде досягнуто згоди, це може бути буквально через 2 тижні", - уточнив губернатор Херсонщини.

Херсонщина планує в цьому курортному сезоні прийняти 3,5 млн туристів - голова ОДА Гордєєв

Херсонщина мріє приймати групового туриста і з цією метою забудувати свої узбережжя, як у Туреччині чи Єгипті, поки що ж у цьому сезоні область має намір прийняти 3,5 млн туристів.

Про це повідомив голова Херсонської обласної держадміністрації Андрій Гордєєв під час прес-конференції в Укрінформі.  

"Ми дали собі амбіційний план - 3,5 млн туристів Херсонщина має прийняти протягом цього курортного сезону. Вже на сьогодні, за нашими підрахунками, близько 3 мільйонів вже відвідали Херсонщину. А у нас іще майже місяць попереду активного курортного сезону. Так що ми очікуємо план виконати", - сказав  Гордєєв.

Він поінформував принагідно, що Херсонщина, крім Чорного та Азовського морів, має ще своє Мертве море - це озеро Сиваш, найбільшу в Європі пустелю - Олешківські піски - площею 2 тис.кв км, Кам'янську Січ, відновлення якої стало пріоритетом для  обласної влади.

"Найперше, що ми маємо зробити - це створити відповідну інфраструктуру, починаючи від аеропорту  і закінчуючи дорогами та заведенням приватних інвесторів на узбережжя морів та озер, які би дозволили нам приймати групового туриста. Нам потрібні місця розміщення людей за принципом групового туриста. Сьогодні інвестори ходять по узбережжю і шукають місця для нормальної забудови - такої, як у Туреччині чи Єгипті", - зазначив голова ОДА.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-