Арешт Вячеслава Кобалєва (Платона): питання і відповіді

Арешт Вячеслава Кобалєва (Платона): питання і відповіді

Укрінформ
2 серпня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: «Хто замовив затримання та що стоїть за арештом українського громадянина та бізнесмена Вячеслава Кобалєва (Платона)». (Зала 2)

Учасники: Євгенія Тульчевська, дружина Вячеслава Кобалєва, переможниця конкурсу «Міс Україна-2009»; Денис Шкиптан, адвокат, Старший партнер Юридичної фірми «Правовест».

Підсумкові матеріали:

Екстрадиція бізнесмена Кобалєва (Платона) неможлива згідно з українськими законами — адвокат

Екстрадиція в Республіку Молдова затриманого раніше в Києві бізнесмена В'ячеслава Кобалєва (Платона) неможлива згідно з українськими законами, оскільки він є громадянином України.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі адвокат бізнесмена, старший партнер юридичної фірми "Правовест" Денис Шкіптан, повідомляє кореспондент агентства.

«Екстрадиція, про яку говорить уся преса, в Республіку Молдова стосовно громадянина України В'ячеслава Кобалєва є неможливою згідно з Конституцією України, згідно із законами України, нашим Кримінально-процесуальним кодексом. Це пов'язано з тим, що держава Україна має захищати своїх громадян», - сказав Шкіптан.

Захист не заперечує того, що раніше бізнесмен був громадянином Республіки Молдова і Російської Федерації. Нині, наполягає адвокат, Кобалєв - українець, а інформація про «фальшивий» паспорт, отриманий без придбання громадянства, не відповідає дійсності. «Цей факт мав місце, але Кобалєв В'ячеслав Миколайович відмовився від громадянства Російської Федерації і Республіки Молдова. На сьогодні Україна має розглядати його тільки як громадянина України», - наголосив він.

Шкіптан також розповів про те, що В'ячеслава Кобалєва (Платона) обвинувачують у легалізації доходів і шахрайстві у банківській сфері. «Це те, що по суті пред'являє Республіка Молдова. Ми вважаємо, що ці обвинувачення не обгрунтовані, немає жодних документів, які б підтверджували це», - зазначив він.

Дружина бізнесмена, переможниця конкурсу «Міс Україна-2009» Євгенія Тульчевська нагадала про те, що співробітники Генпрокуратури і СБУ 25 липня затримали Кобалєва в Києві на підставі постанови молдавського районного суду від 23 липня. «Я дуже боюся за його життя, якщо його відвезуть туди. Я знаю, що це політичне замовлення. Прошу всіх втрутитися в це, тримати ситуацію на слуху, щоб з ним нічого не сталося, щоб про нього не забули», - сказала вона.

На думку Тульчевської, до справи Кобалєва причетний його колишній бізнес-партнер, молдавський політик Володимир Плахотнюк. «Багато я не знаю, але часто чула, що його колишній партнер чинить на нього тиск. Через це багато років мій чоловік не їздить у Молдову. Я точно знаю, що він попросив віддати частину бізнесу, але мій чоловік на це не погодився. Через це виник конфлікт», - розповіла вона.

Як раніше повідомлялося, 25 липня в Києві затримали бізнесмена В'ячеслава Кобалєва (Платона), якого підозрюють у причетності до розкрадання мільярда доларів напередодні парламентських виборів у Молдові в 2014 році.

28 липня суддя столичного Печерського райсуду винесла рішення про тимчасовий арешт бізнесмена на 40 діб.

Молдова вже подала документи на його екстрадицію.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-