Стратегія діяльності оператора газотранспортної системи України

Стратегія діяльності оператора газотранспортної системи України

Укрінформ
28 липня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: "Газотранспортна система України: минулі виклики, сьогодення та майбутнє". (Зала 1)

Організатор: Публічне акціонерне товариство "УКРТРАНСГАЗ".

Учасники: Ігор Прокопів, президент ПАТ "УКРТРАНСГАЗ"; Максим Білявський, начальник відділу зв'язків з громадськістю та пресою ПАТ "УКРТРАНСГАЗ".

Підсумкові матеріали:

Укртрансгаз погрожує перекрити трубу Одеському припортовому заводу, якщо останній не заведе номінацію до кінця дня

ПАТ «Укртрансгаз» продовжить знижувати тиск у газовій трубі Одеського припортового заводу, якщо останній не заведе номінацію до кінця дня. Такі дії обумовлені безоплатним використанням 1,5 млн кубів газу.

Про це в Укрінформі на прес-конференції "Газотранспортна система України: минулі виклики, сьогодення та майбутнє» сказав президент ПАТ «Укртрансгаз» Ігор Прокопів, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми (Укртрансгаз - авт.) приступили до пониження тисків. Робочий тиск ОПЗ 9 атмосфер, на сьогодні - 7,8 атм. Якщо сьогодні не буде вирішено звідки у них газ і вони не заведуть номінацію, ми продовжимо пониження», - сказав Прокопів.

За його словами, на заводі працює 1 агрегат, який споживає по 80 тис. кубометрів на годину. Той рівень тиску, під яким подається газ сьогодні, достатній для нормальної роботи підприємства.

«У червні 53 млн кубів газу спалив Одеський припортовий завод. Ні в кого не купив газ і не закрився по місяцю. На 15 число наступного місяця ми повинні закрити баланс. 15 липня ми його закрили, отримали розбаланс, тобто дірку, по Одеському припортовому заводу, купили газ із коефіцієнтом 1,2, тобто на 20% дорожче, ніж було виставлено заводу, виставили рахунок на 434 млн грн, почекали 5 днів, він не розрахувався, ми подали на сьогоднішній день до суду за розбаланс у червні. У липні ОПЗ знову краде 100 тис. кубів газу, ми ініціюємо перевірку його (номінацій) активів газу. На сьогодні угода про номінації не заведена. Ми попередили ОПЗ за 5 днів, як підприємство хімічної галузі, ми даємо 5 днів на зупинку відповідно до закону, вчора був 5 день», - нагадав президент Укртрансгазу.

Він класифікував ситуацію із ОПЗ як складну.

«Брати 1,5 млн кубів газу з системи безоплатно, без погодження - це крадіжка. Тут треба визначатися - хто в тюрму. Ми не маємо права дарувати газ», - заявив Прокопів.

Україна планує забезпечити транзит газу до ЄС в 2016 році на рівні 70 млрд кубометрів

У планах ПАТ "Укртрансгаз" на 2016 рік забезпечити транзит газу до країн Європейського Союзу на рівні 70 мільярдів кубометрів.

Про це на прес-конференції "Газотранспортна система України: минулі виклики, сьогодення та майбутнє" в Укрінформі заявив президент ПАТ "Укртрансгаз" Ігор Прокопів, повідомляє кореспондент агентства.

«На сьогодні ми очікуємо транзит у 70 млрд кубометрів на рік», - сказав він.

У 2014 році транзит газу до ЄС становив 64 млрд куб.м/рік, у 2015 році - 67,5 млрд куб.м/рік.

Нагадаємо, річний дохід від реалізації послуг транзиту газу європейським споживачам становить 2 млрд доларів. Чистий дохід від реалізації товарів, робіт та послуг ПАТ «Укртрансгаз» у 2015 році становив 25,2 млрд грн, у планах підприємства на 2016 рік отримати на 6,1 млрд грн більше (31,3  млрд грн).

У 2015 році підприємство сплатило податків до бюджетів всіх рівнів 2 млрд грн, у планах на цей рік сплатити податків на 4,5 млрд грн більше (6,5 млрд грн).

Будівництво газопроводу «Дроздовичі-Германовичі» розпочнеться у 2018 році

Будівництво українсько-польського газопроводу «Дроздовичі-Германовичі» розпочнеться у 2018 році. Польські партнери вже приступили до споруджувальних робіт.

Про це в Укрінформі на прес-конференції "Газотранспортна система України: минулі виклики, сьогодення та майбутнє» сказав президент ПАТ «Укртрансгаз» Ігор Прокопів.

«У робочому порядку ми очікуємо в 2018 році приступити до будівельних робіт», - сказав Прокопів.

За його словами, польська сторона вже розпочала будівництво.

«Поляки будують у себе нове газове кільце з вищими тисками і інтерконекторами, з’єднаними з усіма сусідами на 100%», - повідомив президент Укртрансгазу.

Він зазначив, що «Дроздовичі-Германовичі» це якраз з’єднання України та Польщі. 8 млрд куб. метрів газу від України, 7 млрд - можливості підйому та повернення в Польщу. Тобто завдання: закачати дешевий літній газ у наші підземки, які знаходиться в Більшеволицях, та підняти їх в пік до Європи взимку.

«Будівництво газопроводу наразі знаходиться в стадії проекту та пошуку інвестицій», - відмітив Прокопів.

Нагадаємо, для збільшення реверсу газу Україна планує побудувати газопровід «Дроздовичі-Германовичі» з Польщі довжиною 110 км і потужністю до 10 млрд кубометрів газу на рік . За словами президента "Укртрансгазу" Прокопіва, цей проект коштуватиме для України 110 млн дол.

Росія качає трубами Укртрансгазу на європейський ринок, включаючи і турецький, не більше 130 млн кубометрів на добу

Зниження транзиту до 130 мільйонів кубометрів на добу з Росії до Європи через Україну викликано ремонтами на російських мережах та перенасиченням європейського ринку газу.

Про це в Укрінформі на прес-конференції "Газотранспортна система України: минулі виклики, сьогодення та майбутнє» сказав президент ПАТ «Укртрансгаз» Ігор Прокопів, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми практично не маємо сьогодні контакту з Газпромом. Всі спілкування проходять на нейтральних сторонах. По-друге, ми живемо фактично по їх технічних заявках. Якщо  протягом цього року заявки йшли в середньому плюс-мінус у середньому 200 мільйонів щодоби: і 230, і 213. Беремо в середньому від 190 до 230, і тут вони різко падають без пояснень з російської сторони до 130 мільйонів на добу на Європу і особливо падіння в три рази на південний напрямок у бік Туреччини», - сказав Прокопів.

За його словами, на сьогодні зріс транзит до 150 млн кубометрів, росіяни технічно пояснюють, що це викликано ремонтами на їхніх мережах та перенасиченням європейського ринку газу.

«Я не думаю, що росіяни свідомо не виконують заявку...Сподіваємось, що все стане на свої місця. Хоча та загроза, про яку говорив голова Нафтогазу, існує і ми повинні її враховувати. Адже до зими залишилось небагато. Росіяни технічну угоду з нами не підписують. З російського напрямку ми газ не отримуємо. Ми максимально зараз завантажуємо європейські напрямки. Нам дійсно треба встигнути 14,5 мільярдів кубометрів газу отримати на 1 жовтня. А якщо жовтень буде теплим, то і до 15 мільярдів», - повідомив президент Укртрансгазу.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-