Нав'язано з дитинства: як припинити цигаркову спокусу в Україні?

Нав'язано з дитинства: як припинити цигаркову спокусу в Україні?

Укрінформ
21 липня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: "Нав'язано з дитинства: як припинити цигаркову спокусу в Україні?". (Зала 1)

Організатор: ГО "Центр демократії та верховенства права".

Учасники: Ольга Богомолець, народний депутат України, ініціатор законопроекту; Наталія Грицюта, професор кафедри реклами та зв’язків з громадськістю Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, доктор наук у галузі соціальних комунікацій; Джошуа Абрамс, директор програм Євразійського регіону кампанії «За майбутнє дітей без куріння», США; Тарас Шевченко, директор ГО «Центр демократії та верховенства права», співавтор законопроекту; Андрій Скіпальський, голова ГО «Життя», керівник Центру контролю над тютюном; Наталія Король, спеціаліст відділу неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні; Юлія Солоха, координатор проекту “Київ без тютюнового диму”.

Довідково: 19 липня 2016 р. у Верховній Раді було зареєстровано Законопроект №4030а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму), який передбачає заборону видимого розміщення пачок сигарет у місцях продажу, визначення терміну «приміщення», збільшення кількості місць на 100% вільних від тютюнового диму, а також збільшення розміру штрафів для фізичних осіб за порушення у громадських місцях.

Підсумкові матеріали:

Депутати хочуть прибрати сигарети з вітрин магазинів

У Верховній Раді України 19 липня зареєстровано законопроект №4030а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму. Так, документ, який ініціювали 18 народних депутатів від усіх парламентських фракцій, покликаний захистити дітей від впливу прихованої реклами сигарет у місцях їх продажу, а також посилити обмеження щодо заборони куріння у громадських місцях.

"Усі ті закони, які спрямовані на охорону громадського здоров’я - це ті закони, які у першу чергу можуть призвести до єдиного показника, який є критерієм оцінки ефективності держави - це тривалість життя. Саме тому я підтримую усі ті закони, які сприяють збільшенню тривалості життя", - заявила народний депутат України, голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я, ініціатор законопроекту Ольга Богомолець на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

У свою чергу, директор ГО "Центр демократії та верховенства права" Тарас Шевченко зауважив, що цей законопроект є продовженням ініціативи від 2012 року, завдяки якій заборонено куріння у кафе, барах та ресторанах. "Вказаний законопроект закриває деякі дірки, які проявилися під час виконання закону, а також поширює обмеження на нові місця, зокрема встановлює, що не може бути курильних кімнат всередині в офісах, не може бути курильних кімнат чи спеціальних місць у готелях, так як згідно з Рамковою конвенцією щодо боротьби з тютюнопалінням, усі місця всередині приміщень мають бути бездимні. Куріння можливе лише на вулиці", - додав він.

Утім, Шевченко підкреслив, що законопроект не забороняє паління лише на тих літніх майданчиках закладів харчування, які "не обтягнуті стінами".

При цьому, за його словами, законопроект хоче викорінити будь-які форми тютюнової реклами та стимулювання продажів, включаючи викладку сигарет у місцях реалізації. Він запевнив, що це не матиме економічних збитків для самих продавців, оскільки курці однаково знайдуть місця для придбання сигарет, зате будуть захищені діти та особи, які не палять чи відмовилися від цієї звички.

Разом із тим, документ передбачає збільшення штрафу для громадян за паління у заборонених місцях, а також збільшення штрафу для організацій.

"Ми збільшуємо штраф, хоча 340 гривень для курця на зупинці чи в іншому місці, яке заборонено, - це є поміркована і не надзвичайно висока ціна. Багато людей закликали встановити значно вищі штрафи, оскільки на сьогодні курці не особливо звертають увагу на те, що їх можуть оштрафувати на 51 гривню. По суті, це лише розмір індексації на ту інфляцію, яка відбулася за останні багато років. Ми посилюємо також штрафи для інших установ та організацій, оскільки на сьогодні штраф до 10 тис. грн може накладатися лише на кафе, бари та ресторани", - наголосив директор ГО "Центр демократії та верховенства права".

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-